Краєзнавців із Корсунщини та Кам’янщини відзначили премією Максимовича

Краєзнавців із Корсунщини та Кам’янщини відзначили премією Максимовича

Лауреатів обласної краєзнавчої премії імені Михайла Максимовича нагородили почесними грамотами сьогодні у приміщенні Наукової бібліотеки ім. Михайла Максимовича в Черкасах. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Краєзнавців із Корсунщини та Кам’янщини відзначили премією Максимовича Лауреатів щорічної премії, історія якої почалася ще в 1994 році, визначало фахова комісія. Враховували зміст і оформлення видань, історичний підхід до теми, ґрунтовність авторських досліджень. Обласна адміністрація виділила 5 тисяч гривень для найкращого індивідуального краєзнавчого дослідження та 10 тисяч – для найуспішнішого колективу авторів-дослідників.

Краєзнавців із Корсунщини та Кам’янщини відзначили премією Максимовича Краєзнавців із Корсунщини та Кам’янщини відзначили премією Максимовича Імена лауреатів переможців конкурсу оголосив голова конкурсної комісії Валентин Лазуренко.

За рішенням конкурсної комісії та відповідно до розпорядження голови ОДА лауреатом премії в номінації «Індивідуальна краєзнавча праця» стала робота «Хрестоматія з історії Корсунщини 11 – поч. 19 століть» Автор – Станіслав Степенькін.

У номінації «Колективна краєзнавча праця» переміг авторський колектив із Кам’янщини з книгою «Незбагненна. Земна. Героїчна». Це збірка нарисів про долі видатних жінок Кам’янської землі. Серед 12 авторів: Галина Таран, Таміла Чупак, Юрій Ляшко, Олександр Мушта, Людмила Туренко, Тетяна Джулай, Наталія Пугач.

Обидві книги-переможці видані у видавництві Юлії Чабаненко.

Ректор ЧНУ ім. Богдана Хмельницького Олександр Черевко привітав лауреатів і подякував краєзнавцям за їхню роботу
– Можливо, вона (робота – авт.) в певній мірі неоцінена, але це робота дуже цінна. У кожному селі чи то районі є людина, яка переймається цими питаннями, проводить дослідження, виписує героїку. Це частина великої державної роботи – і в плані національно-патріотичного виховання, і розвитку краєзнавства, розвитку туристичної галузі, – зазначив Олександр Володимирович.

Краєзнавців із Корсунщини та Кам’янщини відзначили премією Максимовича Під час заходу голова Обласної організації Національної спілки краєзнавців Василь Мельниченко урочисто вручив Олексію Компанійцю, молодому краєзнавцю із Червоної Слободи, членський квиток Спілки.

Директор Наукової бібліотеки ім. Михайла Максимовича Михайло Голиш дав добру оцінку роботам цьогорічних лауреатів, зазначивши, що «кожна краєзнавча книга – це освідчення у синівській любові до рідного краю».

– Книга шановного Станіслава Юрійовича, поряд зі своєю археографічною самодостатністю, має неоціненне джерелознавче значення. Бо це основа для подальших досліджень з історії Корсунщини. Що ж до книги «Незбагненна. Земна. Героїчна» – у контексті гендерних студій зараз розвивається фемінологія як віра в жінку. Книга різнобарвна – тут і декабристки, і фронтовички – всі ті, хто впливали на духовність свого краю і сформували сьогодення, – вважає Григорій Михайлович.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x