Без можливостей управляти будинками та субсидій: черкаські ОСББ борються із «Новою якістю»

Без можливостей управляти будинками та субсидій: черкаські ОСББ борються із «Новою якістю»

Черкащанин Євген Савісько проживає в будинку, який обслуговує управлінська компанія «Нова якість». Днями сталася аварія і пан Євген викликав слюсарів компанії, та чекати довелося годину.
− 9 липня 2020 року аварійка управлінської компанії їхала 1 годину, хоча, як виявилось, вона була за кілька десятків метрів від квартири, де я мешкаю, − розповів Євген Савісько. − Слюсар перекрив воду. Імовірних винуватців установлено. Але тепер в мене інша проблема. «Нова якість» чомусь ніяк не може надати «заливочний акт». І, повірте, це не випадковість, а я б сказав, система. Наприклад, минулого року теж виникла термінова потреба в їхній допомозі. То аварійка «Нової якості» їхала на виклик… три години! І перед ними навіть не вибачилися за запізнення.
На жаль, пан Євген не єдиний мешканець міста, котрий, м᾿яко кажучи, обурюється «Новою Якістю». Нині багато черкащан не задоволені послугами, які надає управлінська компанія. У багатьох багатоквартирних будинках не можуть повноцінно функціонувати ОСББ, бо «Нова якість» не віддає документи. Значна кількість об’єднань вже навіть судяться із управлінською компанією.

Голова ОСББ «Гоголя, 375» В’ячеслав Шкарбан розповідає, що їхній будинок додали до переліку тих, які мала обслуговувати «Нова якість», незаконно. Адже на той час ОСББ було вже створено.
− Почалася вся ця історія із порушення всіх норм закону, навіть не зі сторони «Нової якості», а міськвиконкому. Вони додали наш будинок до конкурсу, у якому ми не мали права брати участь. Зараз поясню чому. Установчі збори в будинку ми провели 30 березня 2019 року, тобто до всіх цих процедур. 8 квітня звернулися до міського голови листом, де зазначили, що ми провели установчі збори, люди підтримали створення ОСББ і вирішили самостійно вести господарську діяльність. Відповіді не надійшло. Довелося мені зустрічатися з представниками влади. В міськвиконкомі почув запевнення, щоб ми не хвилювалися, бо до конкурсу нас не долучать. ОСББ отримало державну реєстрацію. Відповідно до закону, копію надіслав у міську раду. Але коли оголосили результати конкурс, то виявилося, що наш будинок – у переліку тих, кому надаватиме послуги управлінська компанія «Нова якість», − пояснює В’ячеслав Олександрович. − Я прийшов до пана Бортника пояснити ситуацію. Він сказав, що все вирішимо. Далі почалася тяганина. На словах, його юристи погоджуються, що документально все правильно і наш будинок не повинен бути в переліку тих, кого обслуговуватиме «Нова якість». Навіть сам Андрій Бортник пообіцяв, що особисто буде передивлятися документи щодо нашого будинку. Але… віз і нині там.
За словами Пана В’ячеслава, справа не вирішилася до нинішнього часу. І що найнеприємніше: за весь цей час управлінська компанія нічого не робила у будинку. Усі аварійні роботи виконували коштом мешканців. Зрештою жителі розділилися на три групи: одні платили ОСББ, мізерна частина платила Новій Якості, а ще одна – взагалі нікому.

− Спочатку із «Новою якістю» боролися самотужки, потім звернулися до адвокатки Надії Івашкової, – продовжує голова ОСББ «Гоголя, 375». – Ми почали писати в різні інстанції. В результаті і наше ОСББ стало першим, на яке подали позовну заяву до суду. Суд першої інстанції ми виграли. Суддя розглянув усі документи, поставив запитання як нам, так і «Новій якості». У результаті підстав скасувати рішення державної реєстрації не було. Далі «Нова якість» подала апеляцію. Через карантин засідання переносили. У Києві ми також виграли. І наше ОСББ знову відзначилося. Воно стало першим об᾿єднанням, яке виграло два судові інстанції. Ми відстояли своє добре ім᾿я і це звісно перемога, та в неї є ціна, котру має сплатити «Нова якість». Ми вимагаємо фінансове відшкодування за цей рік, коли ми боролися з «Новою якістю». Адже ми не мали можливості скористатися коштами, не зробили аварійні ремонти. Щоправда, торік ми зробили капітальний ремонт частини покрівлі, замінили комунікації в підвалі, зробили ті ремонти, які були нагальні. Але в нас лишаються ремонти ліфтів, які ми повинні були зробити ще минулого року.

Без можливостей управляти будинками та субсидій: черкаські ОСББ борються із «Новою якістю»

Зараз 13 ОСББ у Черкасах борються проти «Нової якості». Разом ходять на засідання судів, підтримують одне одного. Права черкасців у боротьбі із управлінською компанією уже рік відстоює адвокатка Надія Івашкова.
− Почалося все із того, що черкащани почали звертатися із такою проблемою: вони не уповноважували виконком обирати їм управлінську компанію, у результаті в них немає договору із «Новою якістю», а вартість послуг компанії, порівняно із СУБами, зросла приблизно в 1,5 раза. Мешканці не можуть зрозуміти, що змінилося, адже послуги стали дорожчі, а якість їхня не покращилася, та й взагалі деякі послуги не надаються. Ми залучилися підтримкою громадської організації «Захист прав обманутих споживачів», до якої приєдналися жителі ОСББ. Коли було зібрано близько 500 заяв, організація виступила позивачем у цій справі і ми пішли до суду. Це сталося наприкінці вересня – на початку жовтня минулого року, − розповідає Надія Івашкова. − Стосовно позову від ГО в суді першої інстанції під час карантину нам відмовили. Наразі слухається апеляція, яка буде розглянута 2 вересня цього року.
В цивільному праві багато випадків, коли пункт договору передбачає право однієї із сторін на його одностороннє розірвання. Договір між «Новою якістю» та ОСББ теж належить до подібних. Від початку на сайті виконкому була інформація про те, що договір розірвати досить легко. Там зазначалося, що мешканці будинків мають пріоритет в укладанні і розірванні договору, що конкурс провели лише в тих будинках, де не визначилися із управителем чи не створили ОСББ, що в будь-який час люди можуть або створити ОСББ, або обрати іншого управителя, а листом повідомити про зміни. У такому випадку договір повинен був бути розірваний через 2 місяці після повідомлення про зміну управителя. Але в дійсності все виявилося не так просто.
− Люди почали створювати ОСББ і надсилати такі повідомлення, але, на жаль, із понад 40 ОСББ, що утворилися за цей час, розірвати договір змогли лише 4. Інші ж чекають і досі, − зазначає адвокатка.

Згідно з Цивільним кодексом, одностороннє розірвання договору можливо, якщо це передбачено в договорі. Так як договір називається «Про надання послуг із управління багатоквартирним будинком» − це договір про надання послуг. А договори про надання будь-яких послуг, згідно з Цивільним кодексом, можуть бути припинені в односторонньому порядку замовником послуг. Таке ж право прямо передбачене п.33 договорів. Власники квартир у будинках, де були створені ОСББ, повідомляють про розірвання договору. Після цього протягом двох місяців управитель повинен прозвітувати перед будинком про використання коштів і передати технічну документацію. В теорії все красиво, от тільки нічого цього зроблено не було. Замість того, щоб виконати свої обов’язки, управлінська компанія надсилає адвокатський запит, в якому витребовує всі документи зі створення ОСББ, починаючи зі зборів ініціативної групи, кількості співвласників і так далі і починає процедуру оскарження створення ОСББ в судовому порядку.
− І тому ОСББ зверталися до Міністерства регіонального розвитку. Там їм відповіли, що це не заважає їм нормально працювати, адже договір розірваний. Насправді ж, це дуже складно. По-перше, через ліфти. «Черкасиліфт» запевняє, що має договір із «Новою якістю», і поки компанія не повідомить, що не обслуговує цей будинок, підприємство не може визнати це ОСББ. «Черкаський РЕМ» у свою чергу пояснює, що має договір із управлінською компанією і не може укласти угоду із ОСББ. Виходить замкнуте коло. Уявіть, в місті є такі будинки, в яких ОСББ були створені ще влітку минулого року. Природньо, що саме вони й збирають кошти на утримання будинку та займаються поточними ремонтами. Та в цей же час паралельно «Нова якість» заявляє, що теж надає послуги і за них потрібно платити мешканцям, − розповідає пані Надія.
Департамент соціальної політики і РЕМ почали визнавати ОСББ лише після того, як виконком 30 січня 2020 року таки ухвалив рішення 105. І тут вийшов ще один казус. ОСББ розривали договори з «Новою якістю» і зверталися до міськвиконкому в різний час протягом року, а відповідь отримали всі одночасно. Тому для деяких строк отримання відповіді перевищив 2 місяці. За це й «зачепилися» адвокати управлінської компанії, котрі тепер оскаржують рішення 105 у суді.

− Зараз деякі ОСББ подали самостійні позови про те, щоб зобов’язати управлінську компанію вчинити дії пов’язані з припиненням договору, тобто передати документацію на будинки та надати звіт щодо використаних коштів, інформацію про аварійні ситуації. Але статистика таких звернень має дуже сумний вигляд. Ці позови просто відкладаються. Робиться це, на мою думку, не без впливу «Нової якості», що зловживає своїми процесуальними правами. Там, де вони зацікавлені, відвідують засідання, де не зацікавлені подають клопотання про відкладення у зв’язку з карантином. Але і такі справи все ж таки слухаються. Найперша уже пройшла апеляцію, ми виграли, відстояли створення ОСББ «Гоголя, 375». Ще понад 5 справ знаходяться на розгляді Господарського суду Черкаської області. На жаль, ті ОСББ, які створені останнім часом, не можуть нормально працювати, бо вони фактично в стані війни. Ще один неприємний факт, полягає в тому, що «Нова якість» намагається собі прихильників серед мешканців «неблагонадійних» будинків, щоб вони виступили позивачами при спробах скасувати реєстрацію ОСББ. Також управлінська компанія намагається зібрати збори й створити власне ОСББ, в тих будинках, де вже існує ОСББ, − говорить пані Надія.

Без можливостей управляти будинками та субсидій: черкаські ОСББ борються із «Новою якістю»

Ще одна проблема, пов᾿язана з діями управлінської компанії, – це відсутність субсидій у тих, хто не сплачував за вивіз великогабаритного сміття.
− У нас змінилося законодавство із 20 травня 2019 року, коли з’явилася така послуга, як поводження з побутовими відходами. Вона включає в себе поводження з твердими побутовими відходами, ремонтними, великогабаритними та небезпечними. У травні 2020 року завершився договір із Черкаською службою чистоти і можна було б провести нормальний прозорий конкурс щодо поводження з побутовими відходами, залучити реального інвестора. Але 26 квітня 2019 року за 4 дні до набрання чинності новим законодавством провели сумнівний конкурс, у якому не було ще навіть передбачено тарифу на вивіз великогабаритного сміття. Там було 2 учасники, якийсь ФОП і ТОВ «Сантехбудконструкція», яке й виграло, − розповідає Надія Євгенівна.
Договір на вивезення сміття з усього міста з ТОВ «Сантехбудконструкція» уклали на 20 років. Та навіть сам по собі він не зовсім законний. Адже навіть якщо передбачити, що вивезення сміття – це окрема послуга, а не складова частина послуги поводження із побутовими відходами, то повинні бути договори з кожним споживачем, а не один на все місто. На це, до речі, вказало й Черкаське відділення антимонопольного комітету ще в грудні 2019 року. Таким чином вони зобов’язали «Нову якість» укласти договори із кожним споживачем. От тільки цього не було зроблено.
− Коли зараз «Нова якість» звертається в суд щодо стягнення цієї послуги в наказному спрощеному провадженні, вони не можуть показати договір, і їм відмовляють, – продовжує адвокатка. – Відсутність письмового договору, звісно, не є беззаперечним доказом того, що послуга не надається. І є певна кількість майданчиків, із яких великогабаритне сміття таки вивозиться. Тож «Нова якість» має докази своєї діяльності. Але разом з тим, якщо в них немає договору, вони мають довести, що саме цей споживач користувався такою послугою. А зробити це неможливо. Тож, споживач, який буде обізнаний у своїх правах, зможе сказати: «Якщо я користувався вашою послугою – доведіть». У такому випадку споживач може виграти позов. От тільки для цього людина має бути юридично обізнаною та користувалися правовою допомогою, наші ж люди, як правило, не готові викладати значні кошти на правову допомогу та витрачати час на судову тяганину. Через це вони не відстоюють свої права і в результаті не можуть отримати субсидію.

Без можливостей управляти будинками та субсидій: черкаські ОСББ борються із «Новою якістю»

Черкащан, які лишилися без субсидії, тисячі. Депутат Черкаської міської ради Олександр Радуцький радить знаходити юриста й самостійно подавати до суду.
− Багато черкасців отримують субсидії, вони не сплачували за вивіз великогабаритного сміття, бо з ними не укладалися договори. Зараз же є паперові борги перед «Новою якістю», які треба сплачувати, незважаючи на те, що людина такою послугою не користувалася. І влада вирішила саме таким чином їх закрити, забрати в людей субсидію. Цинізм таких дій зашкалює. На сьогодні юристи вивчають це питання, і ми будемо спілкуватися із людьми, які готові подавати позови в суд, − говорить Олександр Романович.
Своєю чергою, депутат обіцяє і сам не лишатися осторонь цієї проблеми. Також звертатиметься до суду та створюватиме прецедент для майбутніх рішень, щоб припинити беззаконня і не допустити його в подальшому.

Без можливостей управляти будинками та субсидій: черкаські ОСББ борються із «Новою якістю»

Представник партії «Голос» Віктор Євпак також підтримує черкащан у відстоюванні їхніх прав. Днями він перебував під приміщенням Господарського суду, де відбувалося чергове засідання.
− Протистояння черкаських ОСББ із управлінською компанією «Нова якість» триває. Людей, як кріпаків, позбавили вибору і не відпускають із-під власного «управління». Я буду й надалі підтримувати черкащан у цьому протистоянні, − зазначив Віктор Євпак.

\”Нова Доба\” слідкуватиме за перебігом подій і інформуватиме читачів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x