Черкаські водойми потерпають від забруднення

Черкаські водойми потерпають від забруднення

Останніми роками все частіше порушується питання погіршення гідрологічного та санітарного стану річок, особливо в літній період.

Цьому сприяють високий температурний режим, низька водність річок, а також те, що комунальні підприємства здійснюють скид стічних вод, які не пройшли належну очистку. Про це інформують у Черкаській ОДА.

В області стурбовані такою ситуацією, адже, за результатами лабораторних аналізів, проведених Державною екологічною інспекцією Центрального округу, найбільше занепокоєння викликає стан річок Тясмин, Уманка, Рось, Золотоношка, Суха Згар, Шполка. А збільшення забруднення річок, зі свого боку, призводить до загибелі водних живих ресурсів.

Для напрацювання шляхів вирішення окреслених проблем в обласній державній адміністрації провели нараду щодо покращення стану водних об’єктів області.

У ході неї виступили представники управління екології та природних ресурсів, Державної екологічної інспекції Центрального округу, Державної установи „Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України“, Головного управління Держпродспоживслужби у Черкаській області, Регіонального офісу водних ресурсів у Черкаській області, Смілянської, Корсунь-Шевченківської, Золотоніської, Кам’янської, Уманської, Ватутінської, Чигиринської міських рад, Кам’янської районної ради, комунальних підприємств, які здійснюють скид забруднених стічних вод.

Йшлося, зокрема, про вжиті заходи для покращення стану зазначених водних об’єктів в межах обласної програми охорони навколишнього природного середовища на 2016-2020. Розділом „Охорона і раціональне використання водних ресурсів“ передбачено виконання у 2020 році заходів з розробки проєктно-кошторисної документації з реконструкції каналізаційних очисних споруд в містах Сміла, Ватутіне, реконструкції напірного каналізаційного колектора ГНКС по вул. Б. Хмельницького в м. Звенигородка, обстеження гідротехнічних споруд Тясминської захисної дамби.

Учасники наради зазначили, що робота, спрямована на покращення стану річок області, полягає у вжитті спільних заходів органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, контролюючими органами, територіальними органами, які реалізують політику у сфері використання та відтворення водних ресурсів.

Заступник голови обласної державної адміністрації Юрій Безщасний наголосив, що на місцях більш активно повинні вирішувати питання розроблення проєктно-кошторисної документації на проведення робіт з будівництва та реконструкції споруд для очищення стічних та зливових вод, а також вживати заходи, спрямовані на встановлення меж водоохоронних зон та прибережних захисних смуг водних об’єктів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x