Черкаські експерти розповіли, як вирощувати ремонтантну малину

Черкаські експерти розповіли, як вирощувати ремонтантну малину

Ремонтантна малина користується особливою популярністю серед садівників, оскільки дає кілька врожаїв за сезон. Період плодоношення ремонтантної малини залежить від сорту та ґрунтово-кліматичних умов. У головному управлінні Держпродспоживслужби в Черкаській області розповіли, як потрібно вирощувати цю рослину.

Малина належить до чагарників. Її стебла живуть близько двох років, підземна частина багаторічна. Коренева система продукує до 15 років і більше. Представлена вона корневищем і додатковими коренями, що виростають з нижніх частин підземних стебел і відходять від них на 1,5-2,0 м в радіусі. Основна маса коренів розміщується в шарі ґрунту 10- 40 см. Окремі корені можуть сягати глибини 1,5 м і більше, забезпечуючи рослину водою та додатковими мінеральними речовинами в критичні періоди.
Цикл розвитку надземної частини ремонтантної малини дворічний, як і звичайної. Однак є відмінності у біології рослин. У ремонтантних сортів утворюються квітки та ягоди в перший рік життя пагона в літньо-осінній період. І тому при вирощуванні ремонтантних сортів малини ми отримуємо в одному році два урожаї: у літній період на минулорічних стеблах і в літньо-осіннній на молодих пагонах поточного року.
Проте другий осінній урожай формується переважно на початку осені, значна частина нестиглих плодів потрапляє під осінні приморозки, внаслідок чого урожай знижується. Для прискорення достигання плодів у другій половині вегетації необхідно здійснити ряд заходів. Одним з них є технологія вирощування ремонтантних сортів для отримання лише одного осіннього врожаю на пагонах поточного року. Основною умовою даної технології є видалення пагонів після збирання ягід. Наступного року ранньої весни починають інтенсивно рости нові пагони, які вже до середини літа формують плодові утворення, а з другої половини серпня і до морозів плодоносять. Таким чином, щорічно підтримується однорічний цикл одержання ягід малини.
Розглянемо основні технологічні етапи вирощування ремонтантної малини.

I. Посадка малини
Вимоги ремонтантних сортів до умов вирощування такі ж, як і звичайних. Однак, добираючи місце для садіння, слід враховувати, що формування і дозрівання врожаю у них припадає на період з гіршими умовами світло- та теплозабезпечення, а відтак висаджувати їх потрібно на більш сонячних місцях.
Отже, при посадці ремонтантної малини важливими елементами є: вибір місця і придатність грунтів, підготовка грунту і правильний процес самого садіння.
Найкраще висаджувати рослини на рівних місцях або невеликих схилах до 4-60 південно-східного чи південно-західного напрямків, без западин. Було б добре, якби вибране місце було захищене від вітрів, що зменшує небезпеку підмерзання насаджень. Одночасно ділянка не повинна затінюватися. Кращими ґрунтами для ремонтантних сортів малини є підживленні середні і легкі суглинки з нейтральною або слабокислою реакцією (рН 6-7 ). Оптимальні норми органічних і мінеральних добрив визначаються на основі одержаних результатів аналізів. При відсутності аналізів, норми підживлення можна застосувати, як для грунтів із середнім рівнем забезпеченості поживними речовинами.
Дуже добрим попередником для малини є рослини з родини хрестоцвітних (ріпак, гірчиця, капуста), бо вони обмежують в грунті наявність шкідників і грибків. Добрим попередником також є різні сидеральні культури, особливо бобові.

Слід уникати садіння малини по:
– малині, суниці, картоплі, помідорах і буряках – через небезпеку зараження грунту кореневими хворобами і нематодами;
– бобових і злакових трав – через небезпеку накопичення в грунті шкідників (дротяників, личинок травневого жука, довгоносиків), які можуть пошкодити кореневу систему.

Важливе значення при підготовці грунту до садіння має очищення його від багаторічних кореневищних і коренепаросткових бур’янів (пирію, осотів, берізки польової тощо) та грунтових шкідників (дротяників, личинок травневого хруща).

Кращим строком садіння є осінь, але не пізніше як за 20 днів до замерзання грунту. Саме посадка восени вважається найбільш вдалою для ремонтантної малини, так як в цей час року грунт вже прогрітий і рослині легшає прижитися в землі.

Перед посадкою коріння саджанців краще ненадовго помістити в живильну бовтанку з суміші гною і глини. У землі викопується ямка під розмір кореневої системи рослини. Коріння малини розправляється, засипається і ущільнюється грунтом, ретельно проливається водою з відра, до 30 літрів. Грунт над корінням гарненько мульчують соломою.

Черкаські експерти розповіли, як вирощувати ремонтантну малину

ІІ. Мульчування
Для мульчування малини найчастіше використовують: солому, торф, тирсу або торф з тирсою. Солому як мульчу на маточнику краще не використовувати тому, що вона швидко злежується і може викликати дефіцит кисню в кореневій зоні рослини. Можна використовувати як мульчу кору, хвойний опад.

III. Підживлення ремонтантної малини
Якщо перекопати ґрунт на ділянці перед посадкою із рекомендованою нормою добрив, ремонтантна малина у відкритому ґрунті не потребуватиме підживлення упродовж 2 років. Починаючи з третього року, необхідно вносити добрива щорічно. Малина дуже добре реагує на органіку, яка містить майже всі необхідні для живлення цієї культури елементи і покращує структуру ґрунту. Органіку вносять двічі-тричі з початку вегетації із розрахунку по 3–5 л на один м² ділянки. Але якщо регулярно мульчувати малинник перегноєм або компостом, то спеціально органіку можна не вносити.

Крім органічних добрив, ремонтантна малина потребує і мінеральних підживлень, причому в деяких випадках суперфосфат досить внести лише при посадці, а при нестачі калію листя у малини стає дрібним, краї буріють, тканина між жилками відмирає. Вносити в ґрунт можна тільки ті калійні добрива, які не містять хлору, наприклад — калімагнезію або сірчанокислий калій.

IV. Обрізка ремонтантної малини
Одним з обов\’язкових вимог щодо вирощування ремонтантної малини є обрізка кущів. Правильне здійснення цієї процедури – запорука не тільки високих показників врожайності, а й тривалий період плодоношення насаджень.

Після зимівлі на тих кущах малини, пагони яких не були обрізані під корінь, можуть з’явитися обмороження, сухі ділянки чи тріщини. У цьому випадку проводять санітарне обрізування ремонтантної малини з видаленням уражених пагонів до першої здорової бруньки. Не треба підрізати верхівки здорових стебел — це призведе до затримки плодоношення, і може негативно позначитися на кількості врожаю. Обрізають ремонтантну малину, коли бруньки на ній починають бубнявіти, — в цей час легко визначити, які бруньки здорові, а які уражені.

При обрізанні ремонтантної малини необхідно враховувати такі правила:
● обрізка проводиться двічі щороку;
● найкращим часом для обрізки вважається глибока осінь, квітень;
● іноді допускається весняна обрізка. Провести її необхідно до того, як бруньки на пагонах розпустяться;
● пагони зрізаються повністю до рівня землі, щоб на зимівлю залишилася лише коренева система;
● використовувати гострі ножиці, а краще – секатор.

V. Полив ремонтантної малини
Вирощування ремонтантної малини передбачає її регулярний і достатній полив. У середньому зволожувати ґрунт у малиннику потрібно один раз на тиждень, але в посушливий час gоливати малину треба рясно, щоби добре промочити ґрунт. Для малини небезпечні різкі перепади — від повного пересихання грунту до застою води. Найважливіше забезпечити вологість ґрунту перед початком цвітіння, а також у період зростання і дозрівання плодів. Також проводять рясний вологозарядковий полив малини перед зимівлею.
Слід стежити за тим, щоб не сталося застою води, оскільки від цього може бути більша шкода, ніж від недостатнього поливу — в мокрому ґрунті повітря перестає надходити до коріння, ґрунт стає холодним, а це спричиняє уповільнення розвитку, особливо навесні.
Найефективніший спосіб поливу ремонтантної малини — крапельний. Для поливу не використовують холодну воду. Якщо навесні ділянку замульчувати, то частота поливань помітно скорочується.

Черкаські експерти розповіли, як вирощувати ремонтантну малину

VI. Боротьба з хворобами та шкідниками
5.1. Хвороби малини
Для того, щоб малина не хворіла, потрібно обирати сорти, стійкі до різних захворювань. Рослини слід висаджувати на відстані один від одного, оскільки загущення збільшує ймовірність появи хвороб. Для профілактики рослинні залишки на ділянці потрібно обов’язково спалювати.
Найпоширенішою хворобою малини є сіра гниль. Вона з’являється, коли в період дозрівання ягід починаються зливи, а кущі сильно загущені.
Борошниста роса теж пошкоджує малину у дощову погоду. Листя та стебла вкриваються білим нальотом, ягоди деформуються.
Іржа проявляється коричневими виразками на корі та рудими плямами на листі. В такому випадку хворі стебла вирізають під корінь та спалюють, бо хвороба не лікується.
Антракноз – грибок, який уражує листя малини та проявляється сірими плямами із червоною облямівкою. З розростанням плям листочки поступово скручуються та сохнуть, а кора починає відшаровуватися. Ягоди при цьому не достигають. Хворі стебла слід вирізати.
Пурпурова плямистість – грибкова хвороба, яка вражає всі сорти малини. Хвороба проявляється фіолетовими плямами, які уражують знизу молоді стебла. Вони швидко розростаються та призводять до розтріскування стебла, внаслідок чого він легко ламається. Також на листі проступають бурі плями із жовтою облямівкою. Її виникненню сприяє надмірна вологість та загущені посадки. На наступний рік хвороба уражає верхівки плодоносних пагонів, а також всі пагони, які травмовані механічно: туди заносяться спори, а також шкідники, зокрема галиця. Всі уражені стебла вирізають та спалюють.

Для профілактики грибкових хвороб ранньої весни до розпускання бруньок слід обприскати малину та землю навколо неї протигрибковими препаратами певного спектру дії, які дозволені до використання в нашій країні. При цьому слід дотримуватися нормування препарату при приготуванні розчинів і правил особистої безпеки. Ще краще використовувати протигрибкові препарати одночасно з препаратами проти шкідників.

5.1. Шкідники малини
Основні шкідники малини: попелиця, павутинний кліщ, малиновий жук, малиново-суничний довгоносик, стеблова галиця, а також ґрунтові шкідники.
Попелиця обліплює верхівки пагонів та зав’язь, висмоктуючи соки та виділяючи липкий наліт. Вона суттєво ослаблює рослину та шкодить майбутньому врожаю. З попелицею боряться зазвичай обробкою інсектицидами, дозволеними до використання на території України.
Малиновий жук – смугаста комаха, яка зимує в землі, а у травні виїдає бутони малини зсередини. Цих комах збирають під час формування бутонів або обприскують рослину спеціальними речовинами.
Малиново-суничний довгоносик відкладає яйця в бутони, його личинки ласують квітками, а згодом переходять і на листя. Від шкідника врятує обробка в період бутонізації до розпускання квіток.
Павутинний кліщ – дрібний шкідник, який висмоктує соки з нижньої частини листків, від чого вони тоншають та висихають. В місцях колоній павутинного кліща ви побачите павутину на стеблах. Зазвичай цей шкідник швидко розвивається у спекотну погоду. Для профілактики від нього допомагає підвищення вологості навколо рослини, наприклад, обприскування малини водою увечері.
Звичайно, це не вичерпний перелік шкідників малини. Слід зауважити, що з інших садових рослин і фруктових дерев, також можуть перебиратися шкідники на малину, а тому заходи боротьби із шкідниками у саду бажано проводити одночасно на всіх рослинах і деревах. Грунт потрібно перекопувати восени і навесні.

І найголовніше, щоб обрати якісні саджанці ремонтантної малини, в першу чергу, звертайте увагу на її коріння. Коренева система повинна бути добре розвиненою, без ознак плісняви або гнильних захворювань. Кущі малини почнуть стрімко зростати на ділянці, якщо коріння буде «свіжим» – не засохлим і без розривів.
Аби малина вас радувала своїми врожаями і ви не були розчаровані тим, що виріс сорт малини не з тими характеристиками, які були заявлені при його купівлі – купуйте лише сертифіковані саджанці малини і краще у спеціалізованих магазинах або у безпосередніх виробників садивного матеріалу.
Пам’ятайте, що чиним украінським законодавством передбачено введення в обіг садивного матеріалу тільки після його сертифікації, а право на виробництво садивного матеріалу мають для його реалізації:
– фізичні особи – підприємці та юридичні особи за умови їх включення до Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва, а також у випадках, передбачених Законом;
– фізичні особи – підприємці та юридичні особи, не включені до Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва за умови наявності сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал та додержання майнових прав інтелектуальної власності на сорти рослин, які регламентуються нормами Закону України «Про охорону прав на сорти рослин».
Купувати саджанці слід лише за наявності супровідних документів, що засвідчують якість садивного матеріалу. Вони повинні зберігатись за місцем торгівлі та пред’являтися за вашою вимогою.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x