Що таке «Крутий заміс»? (ВІДЕО)

Що таке «Крутий заміс»? (ВІДЕО)

 

Крутий заміс – це не просто фестиваль, яким може пишатися кожен, хто там побував, і не просто «родзинка» фестивалів Черкащини!

Для мене «Крутий заміс», то:

неймовірні емоції від зустрічей із сотнями друзів, знайомих. Це щасливі усмішки, це щира, дружня атмосфера, немов зібралася велика родина за великим святковим столом!

це українські пісні, танці та мелодії, що звеселяють та гріють душу! Це понад сотня творчих колективів із Черкащини та всієї України! Це шалений запал від невтомної Ольги Касьянової! Це творчість, що не залишає байдужим найчерствішу душу та знімає втому з найвиснаженішого тіла!

це поетичні батли, де лірична мелодія віршів полонить твоє серце з першої рими! Я не очікувала почути такого рівня поезію і просто шаленіла від того заходу!

це Сашко Лірник, його Слово, що проймає навскрізь та зачаровує, його казки, що беруть в полон кожного!

це величезна кількість народних майстрів та умільців, що вражають своїми талантами. І ти йдеш між рядами, а очі розбігаються, думки плутаються, і ти витрачаєш останні гроші на нові намиста та сережки, бо стриматися ж не можна!

це художники, що прямо тут, у кожного на очах, створюють власні шедеври, та спільно створюють перший Холодноярський мурал!

це небесної краси одяг від бренду Теліженко. Коли жінки та чоловіки, що були простими глядачами на фестивалі, одяглися у ці шати, то відразу стали у мегасот разів красивішими! Кожен із учасників імпровізованого показу у тому вишиваному та гаптованому вбранні відчував себе ніби паном чи панянкою, королем чи королевою! І якби моя воля, то я б усіх одягла в одяг від Теліженків! Чомусь мені здається, що у ньому будучи, люди не зможуть бути злими, та не робитимуть лиха, а лише творитимуть добро!

це глина, багато глини! З неї під чітким керівництвом майстрів-гончарів сотні людей та дітей ліплять глечики, козликів, незрозумілі фігурки, але всі від того процесу стають такими милими та такими щирими, що на спостерігати за цим процесом можна вічно!

це – толока! Ота справжня! Від якої не втомлюєшся, бо то гуртом і весело! Від якої йде ота пра-прадавня сила створення та побудови нового! Ви всі брудні, але мега-щасливі, бо ви – Творці! Творці не просто нового будинку, а свого Всесвіту! Розповідаючи друзям про фестиваль, я переконала всіх, що у наступному році ми обов’язково сформуємо власну команду для участі у цьому глиняному батлі! А ще мені пригадалося особисте… як ми будували свій дім у Гарбузині, і робили власноруч саман, і з нього мурували стіни, а потім толокою робили стелю. Так що досвід маю! Навиками поділюся!

це смачна-пресмачна їжа! Її було вдосталь, на різний смак та різні уподобання! А ще ж можна було і навчитися варити борщ та готувати хліб!

це санітайзери на кожному кроці. Дотримання карантинних вимог. Продавці всі у масках та рукавичках. Тут все під контролем організаторів.

це щирий, запальний дитячий сміх! Щаслива малеча, а такої кількості дітвори я не бачила на жодному фестивалі, була повноправним учасником дійства. Їм було, де гулятися, чим зайнятися, та де розважитися! Ота гірка із величезних солом’яних тюків ніби сягала до хмарин! І мені так і хотілося туди, до діток, у ту золоту солому! Та з хмаринок сягонути вниз! А ігри і конкурси? А майстер-класи! А баранці, і живі, і солом’яні, збирали біля себе чи не найбільшу кількість охочих сфотографуватись! Я вперше у житті побачила живого барана з золотими рогами! А солом’яна корівка із величезними віями та сумним поглядом стала моєю улюбленицею!

це вшанування героїв Холодного Яру! Це патріотизм. Справжній, без загравань на аудиторію, без брехні та зловживань. Бо тут не можна інакше. Тут все має бути справжнім! І коли подружжя Романчів, Світлана та Юрій, вийшли на сцену у вбранні Теліженків, і поцілувалися, то було невимовно ніжно і щиро! Інакше тут не можна, і не вийде. Бо це справжнє. Це наше. Українське.

Юрій Романча, ідейний натхненник фестивалю:

– Я сам народився у селі,  і мені боляче бачити, як занепадають українські села. Я думав: що я особисто можу зробити? Як допомогти селам зберегти інвестиційну та туристичну привабливість? Вирішив починати зі своєї малої батьківщини. І в мене виникла ідея популяризації народних ремесел. Для цього не треба винаходити щось нове, просто потрібно показати Україні і світові душу Холодного Яру. Так з родиною заснували Школу гончарства та почали будувати Музей ремесел Холодного Яру. Після того, як у 2018 році провели перший фестиваль «Крутий заміс», отримали безліч схвальних відгуків та почали отримувати заявки від майстрів – умільців та народних колективів для участі в наступному фестивалі. Нас вразила така залученість людей, як гостей, так і учасників. І вже через  рік  наш літній фестиваль масштабувався до рівня всеукраїнського. Так, українцям відгукується українське.

Попри втому від організаторських проблем, попри тисячі очей та сотні перешкод, ці Люди зі своєю командою створили справжній фестиваль для великої української родини, для кожного з нас! Вони популяризують нашу історію, відроджують туристичну привабливість Чигиринщини.

Партнерами фестивалю вже третій рік є ТОВ «НВФ «Урожай» Групи МХП  та  БО «БФ « МХП – Громаді».

Олександр Воскобойнік, директор ТОВ «НВФ «Урожай» ПрАТ «МХП»:

– Ми робимо це не для піару і не для вигоди – ТОВ «НВФ «Урожай» не веде свою діяльність на Чигиринщині. Ми робимо це для відродження Чигиринщини, бо це серце і душа України. Дуб Максима Залізняка, Гайдамацький ставок, Іллінська церква, Три криниці, Мотронинський монастир, Замкова гора, резиденція Богдана Хмельницького, Замчище Богдана Хмельницького, скіфські городища, вали, печери та джерела – про них має знати вся Україна. А громади чигиринських сіл повинні не виживати, а розквітати завдяки розвитку туризму.

Дуже добре, що є такі небайдужі громадські діячі, як Юрій Романча, котрі готові вкладати власний час і сили та залучати бізнес для популяризації рідного краю.

Тетяна Волочай, директорка БО «БФ «МХП – Громаді»:

– Я входжу до складу робочої групи з брендингу Черкаської області. Напередодні якраз відбулася презентація бренду Черкащини, що прикметно, теж у Холодному Яру. Нарешті Черкаська область має свій логотип та слоган. Це потужні інструменти для ідентифікації та розпізнавання суті регіону. Процес брендингу був довготривалим, із залученням громадськості. За слоган голосували жителі області, з трьох запропонованих варіантів обрали «Черкащина – місце сили». Холодний Яр беззаперечно є одним із таких місць. «Крутий заміс» круто демонструє силу Чигиринщини, залучає інвестиції, туристів і таланти. Бути партнером такого фестивалю дуже важливо для нас, адже він надихає на нові ідеї і проекти багатьох людей. А це шлях до розвитку громад. Знаю це напевно, адже працюю у Благодійному фонді  «МХП – Громаді», який щоденно допомагає громадам втілювати ідеї в життя, співфінансуючи проєкти.

 

 

Що ж, свято справді вдалося! І всі, хто пропустив це дійство, обов’язково сплануйте у наступному році сюди візит! Не пошкодуєте!  Бо то вражає і не залишає байдужим!

 

Тетяна Очеретяна

Реклама

5 1 голос
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x