У Черкасах відбулося «Свято Джазу»

У Черкасах відбулося «Свято Джазу»

Учні та студенти середніх і вищих музичних навчальних закладів Києва, Харкова, Львова, Дніпра, Вінниці, Херсона та Черкас змагалися на Другому Всеукраїнському конкурсі молодих джазових виконавців «Джаз-палітра».
Гості свята мали можливість не лише послухати виконавців, а й позмагатися за призи у дитячій пізнавальній вікторині «Нумо, сейшн!», переглянути виставку джазової музичної літератури від Обласної наукової бібліотеки ім. Т.Шевченка та Обласної юнацької бібліотеки ім. В. Симоненка і тематичну виставку фотостудії «Viking». Професійні музиканти та аматори могли також спробувати свої сили новітньому музичному обладнанні від магазину «New-Tone».

У Черкасах відбулося «Свято Джазу»

− Я вперше в Черкасах, але черкаські колеги дуже часто бувають у нас, представляючи черкаську творчу молодь і Черкаське музичне училище. Часті учасники нашого конкурсу «Джаз-дебют», а також з оркестром під керівництвом Миколи Євпака приїжджають на фестивалі. І торік були на першому в Україні параді біг-бендів. Тому у нас давня творча дружба, − коментує відповідальний секретар Асоціації естрадних та джазових оркестрів України Всеукраїнської музичної національної спілки, арт-директор Всеукраїнського конкурсу молодих виконавців джазової музики «Джаз-дебют», викладач Школи естрадного та джазового мистецтва Галина Макаренко-Дергунова. – Сьогодні я приємно вражена рівнем проведення фестивалю. Вважаю, що Черкаси нічим не поступаються ні Києву, ні іншим містам у розмасі джазового руху та рівні проведення просвітницької діяльності.
Як зауважила Галина Макаренко-Дергунова, посилення цікавості українців до джазу та щорічне збільшення кількості джазових біг-бендів і призвело до створення Асоціації естрадних та джазових оркестрів.

Фестиваль для молоді
Черкаський фестиваль «Свято джазу» мав на меті розбудити інтерес молоді до музики свободи, польоту та імпровізації. Як зауважила одна з організаторів, арт-директор «Свята джазу» Олена Помогайбо, фестиваль є скоріше студентським, хоча в планах організаторів – введення окремо змагань у дитячій категорії та серед молодих музикантів до 35 років.

У Черкасах відбулося «Свято Джазу»

− У березні цього року при нашому Черкаському музичному училищі була створена громадська організація «Фонд сприяння розвитку джазового мистецтва України» і ми дуже вдало провели перший Всеукраїнський конкурс молодих джазових музикантів «Джаз-палітра». Тож вирішили продовжити проведення таких конкурсів. Основна наша мета – показати студентській молоді – затребуваність їхньої професії, − коментує Олена Помогайбо. – Тож ми розробили план проведення джазового свята, на який запросили переможців першої «Джаз-палітри».
Організатори свята виграли грант від Міністерства культури України, який забезпечив проїзд та харчування учасників. Для покриття інших витрат шукали спонсорів та благодійників.
Нововведенням черкаського фестивалю стало формування окремих номінацій серед учнів музичних училищ та студентів консерваторій. Таким чином організатори намагалися поставити молодих музикантів у більш рівні умови.
− Ентузіазм серед наших учасників настільки великий, що, наприклад, джаз-бенду зі Львова ми пропонували зіграти ті ж самі твори, які вони виконували у березні на попередньому фестивалі. Проте студенти заради нашого свята джазу вирішили розучити нові композиції, що дуже складно за такий короткий проміжок часу, − розповідає Олена Помогайбо.

У Черкасах відбулося «Свято Джазу»

Про свої враження від пре- і авто-паті черкаського «Свята джазу» розповів і відомий черкаський джазовий, організатор фестивалів «Черкаські джазові дні», музикант Сергій Крашенінніков. Саме він відкривав фестиваль, а також зіграв кілька композицій із народним артистом України Сергієм Дьоміним.
− Спеціально композицій під молодіжну аудиторію не підпирали – уся наша музика проста і зрозуміла в тому числі і молоді та дітям, − розповідає Сергій Крашенінніков.
Черкаський ветеран джазової сцени також поділився планами на майбутнє: розповів про запис нового диску «Контрабум», який вже цього місяця має порадувати місцевих меломанів.

У Черкасах відбулося «Свято Джазу»

Мер Ліверпуля слухає диски черкаських виконавців
Завітав на джазове свято і президент «Бітлз-клуб Черкаси», посол музею «Бітлз» в Ліверпулі Сергій Радченко. Поціновувач «Бітлз» зауважив, що Черкаси займають визначне місце на музичній, зокрема джазовій, мапі України та розповів про те, як черкаська музика мандрує світом.

У Черкасах відбулося «Свято Джазу»

− На мій погляд, диск із піснями «Бітлз» у виконанні «Cherkasy Jazz Quintet» − це найкращий сувенір, який не соромно подарувати будь-якому другу у будь-якому куточку земної кулі. І цей подарунок буде сприйнятий з подякою. Цей диск я подарував і меру Ліверпуля і багатьом людям, чиї імена вписані золотими літерами в історію «Бітлз» і вони були просто в захваті від того, що є така музика в Черкасах, − розповідає Сергій Радченко. – Як на мене, то музика розвивається хвилями. І незважаючи на те, які нові стилі розвиваються і зірки спалахують, справжня музика, така як джаз та рок-н-рол завжди повертається.

У Черкасах відбулося «Свято Джазу»

На черкаське «Свято джазу» завітали як професійні музиканти, так і пересічні любителі джазу. Студентка-філолог Дана Лісна розповідає про те, як з нетерпінням чекала джазового концерту.
− Люблю і класичні твори, але в джазі більше життя, більше ритму, − говорить Дана, одягаючи навушники та підбираючи акорди на фортепіано. Дівчина стверджує, що любові до джазової музики не можуть завадити ні відсутність нотної грамотності, ні пробіли в музичній освіті, ні незнання черкаських джаз-бендів.
А от інша відвідувачка джаз-фесту, студентка Дарья Прокопенко розповідає, що на подібному заході вперше і завітала заради самої атмосфери фестивалю.

У Черкасах відбулося «Свято Джазу»

− Я меломан і слухаю різну музику, але на таких масштабних мистецьких акціях ніколи не була. Сама я родом із маленького містечка Ватутіного, тож музичне свято такого масштабу для мене в новинку, − коментує Дарья.
Ще одна учасниця джазового свята Алла Білоус на захід прийшла підтримати дочку-співачку Анну Білоус.
− Донька буде виступати в дуеті, хорі та соло. Прийшли підтримати усією сім’єю – з її братом та нареченим, − розповідає про групу підтримки Алла Білоус. – Дочка з дитинства захоплюється музикою, цьогоріч закінчує Черкаське музичне училище. Спочатку їй подобалася поп-музика, зараз «переключилася» на джаз. Я її підтримую у всьому.
Концертну програму черкаського «Свята джазу» відкрили гості з Києва – лауреати численних всеукраїнських і міжнародних музичних фестивалів, дитячий джазовий оркестр «Victor Basiuk Orhestra». Згодом під шквал аплодисментів концерт продовжив біг-бенд Черкаського музичного училища ім. С.С. Гулака-Артемовського.

Ірина Семенова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x