Черкащани судитимуться через ОСББ

Черкащани судитимуться через ОСББ

У Черкасах уже створено 275 ОСББ. 28 з них – «списано» з балансу Соснівської служби утримання будинків. Ще 3 чекають «списання» до 1 грудня 2016. Та не у всіх об’єднаннях співвласників багатоквартирних будинків справи йдуть «гладко». За півроку від часу створення ініціативної групи ОСББ «Білий лебідь-2016 Сумгаїтська-51» співвласники дійшли до відкритих протистоянь із залученням телебачення, нарядів поліції та навіть суду. Голова та члени правління ОСББ стверджують, що діють в межах закону, проте вже більше двох місяців не можуть отримати права на фінансову й господарську діяльність. А від цього, мовляв, страждають мешканці, що не отримують належних послуг з обслуговування будинку й прибудинкової території, хоч і сплачують за все вчасно. У Соснівському СУБ переконують – руки їм «зв’язує» очікування рішення суду, на який подали мешканці того ж будинку, незгідні зі створенням ОСББ. У ситуації розбиралися журналісти «Нової Доби».

Черкащани судитимуться через ОСББ

Алгоритм створення ОСББ передбачає 9 основних кроків, які має здійснити ініціативна група певного будинку. Згідно з новим законодавством, створювати по кілька ОСББ в одному будинку не дозволяється, натомість можна об’єднати в одне ОСББ кілька багатоповерхівок.
− Першочергове завдання ініціативної групи – ознайомитися із законами «Про ОСББ» та №417 «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», − коментує головний спеціаліст відділу сприяння ОСББ Черкаського міського виконавчого комітету Юрій Кучеренко. – Наступний етап – проведення інформаційних зборів біля будинку. Необхідно, елементарно всім перезнайомитися та пояснити людям суть ОСББ та вигоди від його створення, а також дібрати кандидатури до майбутнього правління та ревізійну комісію (якщо голова ОСББ отримує зарплату із коштів жителів будинку, то праця членів правління – це цілком волонтерська діяльність − авт).
Майбутнім «управителям» будинку необхідно знати імена всіх співвласників квартир та нежитлових приміщень. Для цього Юрій Кучеренко радить використати такі джерела: звернутися листом до державних реєстраторів відділу реєстрації юридичних осіб управління юстиції, опитати сусідів, запросити інформацію у БТІ, нотаріуса чи служб, що обслуговують будинок.
Після такого обширного «знайомства» варто отримати копії документів про власність у будинку від усіх співвласників. Потім скласти список співвласників, підготувати проект статуту для майбутнього об’єднання та протоколу установчих зборів.
− Наступним кроком зазвичай є планування установчих зборів, − пояснює Юрій Кучеренко. – Тут важливо за 14 днів до визначеної дати сповістити всіх співвласників будинку під підпис або рекомендованим листом про час, місце, проект порядку денного та повідомити про те, з чиєї ініціативи скликаються збори. Також бажано дати всім можливість ознайомитися із проектом статуту майбутнього ОСББ.
Далі − проведення установчих зборів та складання протоколу. Тепер для проведення зборів уже не потрібен кворум. Збори вважаються такими, що відбулися, якщо прийшло 3 і більше осіб.
− Для того, щоб ухвалити якесь рішення, необхідно, щоб за нього проголосували співвласники, причому «площею». «Більший» голос має той, у кого більша площа квартири. Для остаточного «за» чи «проти» потрібно понад 50% площі квартир та приміщень у будинку. Якщо ж такої кількості не набралося, то є ще 15 днів після зборів на проведення опитування та збирання підписів «за» співввласників. Фінальна частина процедури – подання документів (статут, список власників, протокол установчих зборів з листом опитування) державному реєстратору юридичних осіб, заповнення реєстраційної картки та отримання свідоцтва про реєстрацію ОСББ, − підсумовує Юрій Кучеренко.
За словами чиновника, вся процедура коштуватиме лише 300 за печатку ОСББ, якщо ж знадобляться нотаріально завірені копії певних документів – то ще витрати на послуги нотаріуса.
− Щодо часових рамок, то мінімально справитися можна за місяць, якщо найняти юриста чи іншу досвідчену людину. Що ж до ЦНАПу, то там від подачі документів до безпосередньої реєстрації проходить максимум тиждень, − розповідає Юрій Кучеренко.
Проте це – в теорії. На практиці ж черкащани стикаються з численними проблемами в набутті статусу ОСББ, вже навіть після реєстрації не маючи змоги управляти власним будинком.

«Білий лебідь» − нелегітимний?
Справжнього резонансу набрала ситуація довкола ОСББ «Білий лебідь 2016, Сумгаїтська 51», що в південно-західному районі Черкас. Голова ОСББ Олена Ніколаєнко стверджує, що, будучи юристом, детально вивчила законодавство і підготувала всі необхідні документи, проте частина мешканців настільки не довіряє новообраній голові, що навіть подали позов до суду про визнання нелегітимним юридичну особу об’єднання співвласників.

Черкащани судитимуться через ОСББ

− У нас дуже великий будинок – 7 під’їздів, 252 квартири, тож, щоб лише проінформувати жителів про намір створити ОСББ, була проведена величезна робота. У січні 2016 року до мене звернулися молоді мешканці будинку (від 30 до 40 років). Їх зараз стає в будинку все більше, молодь купує квартири, оскільки будинок має дуже зручне розташування – мережа магазинів, аптеки, школи, дитячі садочки – усе поряд. Вони звернулися до мене, як до старшої 7-го під’їзду, оскільки зрозуміли, що співвідношення ціна-якість при обслуговуванні СУБом набагато гірше, ніж коли ми матимемо ОСББ. Простий приклад: якщо перегоріли лампочки, то представники СУБу мають направляти електрика їх поміняти по першому нашому дзвінку. Надання такої послуги інколи доводиться чекати місяцями. Те ж саме стосується двірника, сантехніка – все доводиться «вибивати». Коли ми «підняли» фінансові документи і дізналися, що на поточні ремонти щомісячно у нас було заплановано 10 700 гривень. Нашому здивуванню не було меж, оскільки будинок побудований у 1983 році і ніяких ремонтів ні на даху, ні в підвалі, ні в інших частинах будинку за ці 34 роки ніхто не проводив. Мешканцям 9-х поверхів буквально «лило на голови» і вони були змушені за власні кошти викликати ремонтників, − розповідає Олена Ніколаєнко.
Вирішивши створити ОСББ і пройшовши усі визначені закодонавством процедури, ініціативна група зібрала установчі збори, на яких 52% жителів власною житловою площею проголосували «за» створення об’єднання співвласників. І вже 13 липня голова разом із членами правління звернулася до Соснівської служби управління будинками з проханням про списання будинку. Відповідно до законодавства, вже через два місяці, тобто в середині вересня, ОСББ мало б «вступити» у всі законні права, як щодо фінансової, так і щодо господарської частини. Проте до Соснівської СУБ почали надходити скарги, а потім – і повідомлення про судовий позов від двох жительок будинку, які вимагають визнати об’єднання недійсним.
− Ви розумієте, із 48% нашої «опозиції» активних лише 15-20. Всі інші затаїлися і зайняли вичікувальну позицію. Тим часом, де-юре ми вже ОСББ, а де-факто, господарювати не можемо. Від цього страждають мешканці. На 9-му поверсі у нас прорвало трубу. Жителі подзвонили в СУБ, щоб викликати ремонтників, вони їх перенаправили в наше ОСББ. А в нас ще навіть рахунку немає! Іншого разу, коли прорвало 2 труби, я 3,5 години викликала «аварійку»! – коментує Олена Ніколаєнко. – У той же час ніде в законі не прописано, що утворення ОСББ можна призупинити через скаргу чи й навіть позовну заяву. Такі питання вирішує лише суд!

Як пояснює член правління ОСББ «Білий лебідь 2016, Сумгаїтська 51» Віктор Анісімов, ситуація ускладнюється ще й тим, що 8 квартир у будинку неприватизовані, а їхній засновник – міська рада.
− Юрист із міської ради Сергій Якимчук був присутній у нас на зборах. Збори організувала «опозиція», на них були присутні журналісти телеканалу «Рось» і три наряди поліції. Виносили на розгляд одне-єдине рішення – про ліквідацію ОСББ. Проте, збори визнали недійсними, оскільки була порушена процедура оповіщення жителів будинку. Ми, чесно кажучи, зовсім не розуміємо, чому окремі жителі будинку називають нас аферистами і пройдисвітами, адже досі за всю підготовчу роботу по створенню ОСББ ми не отримали й копійки. Та й в уже створеному об’єднанні зарплату в 3 017 гривень отримуватиме лише голова ОСББ. Бухгалтер − 1 600 – 1 700 гривень. Прибиральниця – мінімалку. Увесь наш кошторис – 28 тисяч, а в будинку не проводилося жодного капремонту. То звідки ж ми візьмемо статки? – запитує Віктор Анісімов.

Все вирішить суд
Суд у справі ОСББ «Білий лебідь» має відбутися 29 листопада. Як пояснили нам у Соснівській СУБ, до рішення суду «списання» будинку за адресою Сумгаїтська 51 призупинено.
− До нас зверталися обидві сторони і є звернення власників цього будинку, які просять залишитися на обслуговуванні Соснівської СУБ. Є також позовна заява до суду про скасування ОСББ як юрособи. Тепер все буде залежати від рішення судді, якщо буде винесено рішення про легітимність ОСББ – ми проводимо процедуру списання в той же день. Усі інші документи у нас уже є. Справа в тому, що у нас уже був прецедент з ОСББ за адерсою Квіткова 13, там суд скасував реєстрацію ОСББ. Таким чином юридична особа припинила свою діяльність і необхідно було скасувати усі дії, які вона здійснювала з моменту реєстрації. Таким чином, якщо ми зараз «спишемо» будинок, а ОСББ скасують реєстрацію, то ми будемо змушені «брати їх назад в своє управління». Тому чекаємо рішення суду, − коментує головний бугалтер Соснівської СУБ Надія Кудринська.

Ласий шматок в центрі міста
У схожій ситуації опинилися і жителі новоствореного ОСББ «Соборний 218 на бульварі Шевченка 218». Будинок розташований у самому центрі міста, і, як стверджуть члени правління ОСББ, є «ласим шматком» для бізнесменів, що займаються здачею квартир у подобову оренду. Разом з тим, мешканці страждають від того, що в 45-річному будинку не було проведено жодного капітального ремонту.
− Ми через це й вирішили створити ОСББ. Ви розумієте – труби – гнилі, дах – тече, 12 пунктів порушень по одному лише облаштуванню електрики. Ми живемо, як на атомній бомбі, бо все це не мінялося з часу побудови будинку і давно відслужило своє. А ми платимо шалені гроші! В невеличкій 9-поверхівці на 54 квартири за ліфт щомісяця виходить 1 200 гривень. Ми почали розбиратися в показниках (що зробити було непросто, оскільки маємо лише 1 будинковий лічильник і на загальне споживання електроенергії на сходових клітинах і коридорах, і на ліфт) і виявили, що маємо платити, як мінімум, вдвічі менше. Сплачуємо за прибирання снігу в травні. 600 гривень закладено на зарплату електрика, а один такий працівник обслуговує 20-22 будинки. То яка ж зарплата в нього має бути? А отримує, насправді, мінімалку. А так, ми б собі найняли електрика, сантехніка та інших працівників по договору. Скільки зробив – стільки й отримав, − розповідає член правління ОСББ «Соборний 218 на бульварі Шевченка 218» Людмила Гращенкова.
В бажанні навести порядок у будинку ініціативна група взялася за оповіщення жителів та проведення зборів. На них з’явилися жителі 28 квартир (11 з них закриті або замість власників проживають квартиранти – авт.). 82% мешканців проголосували «за» створення ОСББ. Вже 26 серпня були подані документи на реєстрацію ОСББ, тож, відповідно до закону, вже наприкінці жовтня будинок мали «списати», але поки що процес теж «загальмувався».

Черкащани судитимуться через ОСББ

− Із нас вимагають якісь незрозумілі документи – протокол, про те, що ми самі управлятимемо будинком, протокол, про те, що підвищуватимемо тарифи. Ми дзвонили на гарячу урядову лінію, де юрист роз’яснив, що потрібен лише лист від нас, що ми хочемо прийняти будинок на баланс, усе інше СУБ може знайти в держреєстрі, − переконує голова ОСББ «Соборний 218 на бульварі Шевченка 218» Наталія Конова.
За словами головного бугалтера Соснівської СУБ Надії Кудринської, для остаточної реєстрації цього ОСББ бракує копії протоколу загальних зборів мешканців будинку, на яких вони б прийняли рішення про самостійне управління своїм ОСББ. Лише після цього послідує процедура списання.
− Ми керуємося виключно буквою закону, а саме – порядком списання багатоквартирних будинків від 20.04 2016 №301, а також статтею 10-ю Закону «Про особливості здійснення правовласності». А мешканці плутають установчі збори із загальними і говорять, що ми передаємо на баланс у той час, коли ми будинок можемо лише списати. Зараз ми уже надали письмовий запит до цього ОСББ про отримання протоколу загальних зборів. Відповіді покищо не отримали, – коментує Надія Кудринська.

«Нова Доба» слідкуватиме за розвитком подій та оперативно повідомлятиме своїх читачів.

Від редакції: якщо станом на 1 жовтня 2015 року в Україні налічувалося 14 328, то вже за півроку, 1 травня 2016-го, їх кількість зросла до 18 738.
Згідно із даними Державної служби статистики України, станом на 1 жовтня 2016 року в Україні зареєстровано понад 25 тисяч ОСББ (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя).
За різними оцінками об’єднаннями сьогодні охоплено понад 20% багатоквартирних будинків.

За даними прес-служби Міністерства регіонального розвитку будівництва і житлово-комунального господарства, перше місце з кількості утворених ОСББ посідає місто Вінниця.
«Більшість успішних ОСББ, це ті, де мешканці активно самостійно вирішують скільки витрачатимуть коштів на утримання будинку, завдяки чому виникає можливість зменшити внески, зникають адміністративні зайві витрати, а головне, ОСББ є неприбутковою організацією, яка не платить відповідні податки», − підкреслюють у Міністерстві.
При цьому зауважується, що проблемним залишається створення ОСББ в так званих хрущівках, в яких проживають здебільшого люди похилого віку.

Ірина Семенова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x