Чому не варто відмовлятися від грудного вигодовування?

Чому не варто відмовлятися від грудного вигодовування?

Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування минув на Черкащині. Його проводять щорічно за ініціативи ВООЗ.

 

Близько 170 країн організовують низку тематичних заходів, на яких порушують питання важливості грудного вигодовування.

 

За словами лікарки-педіатра першої категорії, дитячої ендокринологині в Дитячій міській лікарні Наталії Чаплюк, окрім мікроелементів, поживних речовин, вітамінів, які немовля отримує з молоком, імунітет дитини укріплюється.

 

– Молозиво – найперше молоко, яке виникає в мами під час першої доби після пологів. Хоч його і мало, але воно містить більший відсоток жирності, вуглеводів, поживних речовин, ніж молоко. Якщо дитині не вистачає тієї кількості молока, яку може дати мама, то варто підгодовувати немовля адаптованими сумішами, – розповідає Наталія Чаплюк та додає, що під час годування в жінки виробляється гормон щастя, вона відчуває запах, тепло дитини, а це лише позитивно впливає на емоційний стан.

 

Черкащанка Наталія Щепак зазначає, що найбільші труднощі в неї виникли після пологів.

– Коли молоко ще не прийшло, тоді, найперше, з’являється молозиво. Вважається, що воно дуже калорійне, хоч його і небагато, але дитині повинно вистачити наїстися на добу. У деяких випадках його буває замало, так було і в мене. Можливо, це через неправильне прикладання дитини до грудей, тому син і не отримав тієї кількості, яка була необхідна, – розповіла Щепак та додала: «У першу добу син «висів» на грудях. Через те, що вони були неадаптовані до такого стресу, з’явилися тріщини, було дуже боляче годувати. Я випробувала різні способи загоювання ран на грудях, допомогла мазь на основі овечого жиру».

Новонародженого варто годувати на вимогу. Громадська консультантка з грудного вигодовування Світлана Тимчій зазначає, що інколи батьки забувають про те, що немовляті потрібно їсти не менше 10-12 разів на добу, з перервою 1,5-2 години вдень та 3-4 вночі.

 

– Годування на вимогу – фізіологічне для дитини: малюк через пуповину безперервно отримує всі необхідні поживні речовини, тобто харчується аж ніяк не раз в три години. Штучне подовження інтервалів між годуваннями, наприклад, відволіканням дитини, носінням на руках, використанням пустушки несе ризики для набору ваги. А в перші місяці це дуже важливо, оскільки закладається основа розвитку всіх органів, насамперед, головного мозку, – зауважила Тимчій.

 

Грудним молоком неможливо перегодувати дитину, бо воно містить ферменти, які сприяють самоперетравленню.

 

Годувати дитину мамам доводиться в різних місцях. Наталія Щепак розповідає, що купувала спеціальний одяг, аби з легкістю можна було дати груди.

– Ми з сином вели дуже активне життя, відвідували музеї, різні культурні заходи. Тому за потребою дитини, доводилося годувати і в публічних місцях. Я робила це обережно, щоб не спричинити дискомфорт оточенню, – додає Наталія Щепак.

 

Переваги грудного вигодовування

 

Як розповідає докторка психологічних наук, доцентка, завідувачка кафедри педагогіки і психології ЧНУ ім. Б. Хмельницького Інна Кукуленко-Лук’янець, перша фаза психо-сексуального розвитку, яка є в дитини, оральна. Це коли дитина пізнає світ через рот. Малюк отримує не лише молоко, бо коли лежить на грудях, то відчуває підтримку, захист та безпеку.

 

– У перший рік життя формується базова довіра до світу. Від цього залежить усе подальше життя: чи будемо ми боятися і чекати, що стануться неприємності, або, навпаки, знатимемо, що все буде добре. Навіть якщо мама не годує своїм молоком, а шукає інші замінники, дитина має відчувати груди. Тоді вона зростатиме спокійною, впевненою, комунікабельною, –  розповіла Інна Кукуленко-Лук’янець.

 

Світлана Тимчій виокремлює такі позитивні аспекти грудного вигодовування для малюка:

 

– грудне молоко підтримує здорову мікрофлору кишковика. Біфідус-фактор підтримує ріст корисних бактерій, лактоферрин пригнічує розвиток патогенних бактерій;

– молоко сприяє профілактиці

розвитку алергії: під час споживання молока, в організм дитини потрапляють мікро частинки з потенційними алергенами. Цей механізм нагадує щеплення. Тому дотримуватися жорсткої гіпоалергенної дієти, мамі, яка годує, не лише важко, але й шкідливо;

– молоко забезпечує малюку пасивний імунітет, оскільки коли в організм матері потрапляють патогени, він автоматично виробляє антитіла;

–  фактори росту забезпечують оптимальний розвиток і ріст всіх систем організму;

–  гудне молоко –  продукт, який найлегше засвоює дитячий організм;

– ризик отоларенгічних захворювань у діток, яких годують сумішами, у чотири рази вищий, порівнянно з грудномим вигодовуванням. Відповідно, ризик шлунково-кишкових розладів у 11 разів вищий на штучному годуванні протягом перших двох років життя.

 

Мами, які годують дітей своїм молоком, швидше відновлюються після пологів. У них зменшується ризик кровотеч, виникнення онкозахворювань грузей та яєчників.

 

– Ризик захворіти на рак грудей зменшується на 7% з кожною вагітністю та на 4,3% з кожним місяцем грудного вигодовування, – говорить Тимчій.

 

Які є протипоказання грудного вигодовування?

 

Лікарі виокремлюють низку випаджків, коли рекомендовано годувати дитину штучними замінниками, зокрема: коли матір ВІЛ-позитивна, лікується від онкозахворювання за допомогою концентрованої хіміотерапії. Також, якщо має коронавірусну інфекцію й перебуває на штучній вентиляції легень. Але якщо вона є лише носієм інфекції, то можна годувати грудьми.

 

– Протипоказано годувати самостійно, коли мати приймає седативні психотерапевтичні медикаменти, епілептичні засоби, опіоїди та інше, –додає Світлана Тимчій.

 

Коли варто припиняти грудне вигодовування?

 

Медики радять годувати грудним молоком дітей до двох років, а далі за бажанням. Після року, головна функція молока – захисна.

 

– Малюк активно опановує світ, тягне все до роту, і молоко з його безліччю захисних компонентів допомагає протистояти патогенам. Психологічно малюк відділяється від мами після двох років, тому раніше відлучити важче, – додає Тимчій.

 

Психологиня вважає, що грудне вигодовування дуже важливе, але необхідно дотримуватися балансу.

 

– Можна годувати штучно, але брати на руки, тримати біля грудей. Бо дитина хоче тепла, захисту. Коли отримує тактильний ефект, вона заспокоюється. Йдеться не лише про те, що потрібно грудьми годувати, а й про особливий контакт мами і дитини, –  переконана Кукуленко-Лук’янець.

 

Наталія Щепак раніше планувала годувати сина до року і шести місяців, але не вийшло реалізувати задум. Зараз вона поступово відучуватиме дитину від молока.

 

– Орест може наїстися борщу, але все одно попросити груди, бо це як десерт, або він просто хоче обійняти маму, – розповідає Щепак.

 

Годування і творчість

 

Грудне вигодовування це не буденний процес, а справжнє мистецтво. Творчість фотографині Наталії Щепак цьому підтвердження. Коли жінка годувала дитину, то вирішила зробити кілька світлин. У неї вдалося показати ніжність та естетику цього процесу.

 

– Ми залишилися вдвох із Орестом, наш тато поїхав на заробітки. Коли ти постійно з дитиною, тобі все «приїдається». Але поряд завжди є телефон. Хочеться зробити якісь знімки на пам’ять. Через те, що нікого не було поряд, я фотографувала себе сама. Потім зробила світлини, коли годувала сина. Подивилася, побачила, що вийшло непогано, тому вирішила зробити серію світлин процесу годування. Тим більше я мама фотограф, тому це міг бути цікавий проєкт, – зауважила Щепак.

 

Фотовиставкою Наталія Щепак хоче підтримати мам, яким буває складно після пологів, оскільки їм постійно потрібно проводити час з дитиною.

 

– Я хотіла показати як позитивний бік процесу годування дитини грудьми, так і складнощі, з якими стикається жінка. Проєкт орієнтований як на батьків, так і на тих, хто планує незабаром ними стати. Зокрема, на жінок, які поки вагаються щодо того, чи годувати немовля грудним молоком, – зауважила Наталія Щепак.

Фотографиня презентувала виставку під час лекцій Світлани Тимчій. Захід був орієнтований на жінок, які при надії. Повторно показ світлин Наталія Щепак проведе 14 серпня під час зустрічі з мамами, які годують дітей грудьми.

 

Наталія Кузнєцова, Дар’я Роженкова для “Нова Доба”

Світлини Наталії Щепак

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x