Свято Маковія або Медовий Спас: традиції, прикмети та заборони

Свято Маковія або Медовий Спас: традиції, прикмети та заборони

В Україні сьогодні, 14 серпня, православні християни відзначають свято Маковія (перший з трьох Спасів). У цей день шанують пам᾿ять семи братів-мучеників Маковіїв, які прийняли смерть в ім’я віри та освячують у церкві мед з маком.

 

В церковному календарі це свято називається «Походження чесних древ животворящого Хреста Господнього». Переказ свідчить, що колись частиця хреста, на якому був розп’ятий Христос, врятувала жителів Константинополя від страшної епідемії. Святиню занурили у воду в водоймах, після чого епідемія минула. Звідси і походить назва «Спас» – вона пов’язана зі Спасителем Ісусом Христом.

 

Щорічно 14 серпня віруючі несуть в храми на освячення мед, мак і воду. Цей звичай походить від традиції перший урожай приносити Богові. А освячення маку пов’язано з тим, що у народі цей день приурочують до пам’яті «семи мучеників Маккавеїв». За переказами сім братів Маккавеїв були закатовані за підтримку свого вчителя священика Елеазара, який сповідував заборонене тоді християнство.

 

У цей день починається суворий Успенський піст, тому треба дотримуватися правил харчування, не вживати спиртного та не їсти м’яса і молочні продукти.

Традиції Маковія

Освячений «маковійський букет» раніше було заведено зберігати за іконами. Серед квітів у букеті обов’язково мають бути великі достиглі голівки маку. До букету можна класти також чорнобривці, жоржини, айстри, гвоздики, барвінок, а також різні трави: васильки, м’яту, чебрець, любисток та інші.
Дія висушених квітів вважалася цілющою – їх давали хворим домашнім тваринам.

За традицією букет носили до церкви дівчатка, а перед походом до храму належало ситно поснідати – це обіцяло урожайний рік. Освячений мак застосовували для охорони будинку, худоби і двору від нечистої сили. А макову головку клали під подушку дітям, у яких були проблеми зі сном.

 

В Україні до Медового Спасу господині пекли пиріжки або коржі з маком. У старовину також вірили, що на Маковія жінкам прощаються всі давні гріхи, якщо вони самі себе пробачать і помоляться про прощення.

 

На Маковея святили також свіжовикачаний мед у стільниках, щедро пригощаючись ним. Обрядовою їжею в цей день були «шулики» – печені коржі, які ламають на дрібні шматочки в макітру і заливають медовою ситою та розтертим маком. Ця їжа дуже смачна, особливо її люблять діти. Готували також пироги, вареники, пампушки з маком, різноманітні медяники та маківники.

Що можна робити в Медовий Спас

* Сьогодні прийнято купатися у річці. За прикметою, купання оздоровить людей і дасть їм сили на весь рік.

* Також, свяченим маком, треба посипати кути кімнат, щоб захистити себе та близьких від нечистої сили. А квіти з освячених букетів залишити висихати біля ікони до весни.

* У це релігійне свято не можна робити на полі та огороді, а також займатися тяжкою фізичною працею та робити генеральне прибирання.

* Сьогодні не радять злитися, голосно розмовляти і кричати, через те що гучні звуки лякають бджіл, які збирають мед.

* Після Маковія, купатися в водоймах вже не можна, бо вода стає холодною.

Прикмети

– Заплановане церковне хрещення немовляти на свято гарантує дитині міцне здоров’я та світле майбутнє.

– Погода 14 серпня повториться і на Третій Спас.

– Якщо на Маковія піде дощ, то протягом року не буде багато пожеж.

– Якщо до свята відцвіли троянди, то слід чекати холодів.

– Якщо погода 14 серпня вітряна, то зима буде морозною.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x