Другий Спас: історія, традиції, звичаї

Другий Спас: історія, традиції, звичаї

У серпні православні християни і греко-католики відзначають Преображення Господнє, або Яблучний Спас – одне з 12 найбільших православних свят і другий в черзі трьох спасів.

У народі свято більш відоме під назвою Яблучний Спас, оскільки в цей день в храмах освячують плоди нового врожаю, символом якого стали яблука.

Яблучний спас – неперехідне свято, тому відзначається щороку в один і той же день – 19 серпня.

Свято встановлене в пам᾿ять про євангельську подію, коли троє апостолів побачили Ісуса Христа у всій Його Божественній величі. Основний сенс цієї події полягав в тому, що Господь явив найближчим учням своє справжнє Божественне єство, яке до цього було для них та інших послідовників зовсім неочевидним. Це повинно було зміцнити віру апостолів під час випробувань.

Так, Ісус Христос взяв з собою трьох найближчих учнів – Петра, Якова та Івана – і зійшов з ними на гору Фавор. Піднявшись на вершину, Христос почав молитися. Під час молитви апостоли побачили, як Ісус преобразився: лице Його сяяло, як сонце, а одяг став білим як сніг. Таким чином, святкуванням Преображення Господнього церква урочисто сповідує і прославляє з᾿єднання Божества і людства в особі Ісуса Христа. Свято Преображення відзначається Східною Церквою з IV століття і є одним з найбільших, після Пасхи, двунадесятих свят.

Припадає на Успенський піст або Спасівку, проте в цей день дозволяється вживати рибу, олію та вино.

Традиції

Вранці в це свято, 19 серпня, віряни вирушають до церкви і освячують яблука та інші фрукти нового врожаю, перш ніж приймати їх в їжу, з проголошенням при цьому молитви. Цими плодами також прийнято пригощати жебраків, рідних і близьких людей.

Вважається, що в день Другого Спаса потрібно з’їсти освячене яблуко: відкушуючи перший шматочок, загадайте бажання, яке, згідно з повір’ям, обов’язково здійсниться. Згідно з народними повір’ями, виноград і яблука не можна вживати до 19 серпня, тобто їх можна тільки після освячення на Преображення Господнє. Крім того, особливо готуються до цього дня також пасічники. Їм треба освятити вулики, пригостити медом сусідів, особливо сиріт, немічних і знедолених. Крім того, вважається гріхом забути в цей день про душі покійних: після церкви належить сходити на кладовище та пом’янути покійних.

Чого не можна робити

* виконувати будь-яку роботу по дому;

* проганяти комах і вбивати їх;

* лаятися і сваритися;

* заборонено купатися у водоймах;

* бажати комусь зла, адже воно може повернутися до вас;

* не варто митися в лазні, особливо мити голову, також не варто фарбувати волосся, візит до перукаря краще перенести на інший день;

* до Другого Спаса не можна їсти яблука; їсти непісні продукти, адже Яблучний Спас припадає на Успенський піст.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x