У черкаський музей привезли відреставровані об’єкти культурної спадщини

У черкаський музей привезли відреставровані об’єкти культурної спадщини

Копію картини «Марія Магдалина» польського художника Яна Тисевича та скульптуру Святої кінця 19 століття повернули до Черкаського обласного краєзнавчого музею після 9-місячної реставрації. Про це повідомляє кореспондент інформаційного агентства «Нова Доба».

За словами головної зберігачки фондів установи Валентини Мухової, роботи знаходилися в колеції музею з довоєнних часів.

– Після окупаційного періоду документи цих робіт загубилися, тому залишки музейних колекцій зберігалися до кращих часів, коли буде можливість їх відреставрувати, – пояснила Мухова.

Черкащанка Марина Дяченко вирішила профінансувати відновлення об’єктів культурної спадщини наприкінці 2019 року.

– У мене виникло внутрішнє бажання зробити цю гуманітарну та корисну справу. Минув час і я зрозуміла, що музеї, галереї, література – це інструменти, які роблять людей свідомими та зрілими. Тому й вирішила надати кошти для поновлення зовнішнього вигляду цих витворів мистецтва, – сказала Дяченко.

Як розповіла реставраторка робіт Наталія Кунець, картина та скульптура до її рук потрапила у поганому стані.

– Дерев’яна основа скульптури була крихкою, роботу двічі покривали фарбою, яка дуже облущилася. Картина була зшита посередині, полотно дуже провисало, оскільки мало слабку натяжку, – пригадала Кунець.

Скульптура Святої кінця 19 століття

Як зазначила реставраторка, автор скульптури Святої невідомий. Зовні фігура нагадує образ Святої Теклі, однак точно стверджувати важко, оскільки немає елементів, які можуть це підтвердити.

Копія картини «Марія Магдалина» польського художника Яна Тисевича

Директорка Черкаського обласного краєзнавчого музею Ірина Собко зауважила, що зараз в основному фонді налічують понад 160 тисяч експонатів, але стан більшості культурних об’єктів не дозволяє показувати їх відвідувачам.

– Чимало пам’яток писемності та творів образотворчого мистецтва потребують реставрації. Ми будемо дуже щасливі продемонстувати черкащанам у вересні саме ці дві оновлені роботи. Надіємося, що небайдужі люди у цей спосіб зрозуміють, що культура – це важливий сектор нашої держави, – зауважила Собко.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x