Історико-культурні об’єкти Черкащини зарахують до Державного реєстру нерухомих пам’яток України

Історико-культурні об’єкти Черкащини зарахують до Державного реєстру нерухомих пам’яток України

Перелік об’єктів культурної спадщини сформували в Управлінні культури та охорони культурної спадщини Черкаської ОДА, їх хочуть додати до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Офіційний список надіслали для подальшого розгляду Міністерству культури та інформаційної політики України. Про це повідомляє Пресслужба ОДА.

Державний реєстр нерухомих пам’яток України містить перелік об’єктів культурної спадщини,  які перебуватимуть під державною охороною.

– Відкритий доступ до бази даних надасть можливість здійснювати контроль за збереженням пам`яток культурної спадщини, – зазначила начальниця відділу охорони культурної спадщини та музейної справи Осипенко Наталія. – Тобто, громадськість вільно зможе знайти інформацію про усі відповідні об`єкти, які є в Черкаській області. У разі надходження інформації про їхнє руйнування – вживати заходи реагування. Також реєстр можуть використовувати туроператори для формування нових маршрутів, які сприятимуть розвитку потенціалу туристичної інфраструктури області.

Охорона культурної спадщини є одним із пріоритетних напрямків роботи Управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської ОДА. Черкащина є визначним осередком концентрації пам’яток на території України.

В області на державному обліку перебувають 9078 об`єктів, (що становить 8,5 % від загальнодержавної кількості ),  з них:

–        7169 пам’яток археології;

–        1552 пам’яток історії;

–        184 архітектури;

–        173 монументального мистецтва.

Статус національних мають 93 пам’ятки, інші – об’єкти місцевого значення. Найвища форма їхньої охорони   –  заповідання.

Найбільш визначні об’єкти культурної спадщини області об’єднані у 8 заповідників – це 7 історико-культурних заповідників та один історико-архітектурний (на території України створено 62 заповідники). Статус національного на Черкащині мають три заповідники.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x