На Черкащині оцінили готовність медзакладів до проведення трансплантації органів

На Черкащині оцінили готовність медзакладів до проведення трансплантації органів

Заступник міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції Ігор Іващенко приїхав із робочим візитом до Черкас 13 серпня. Спільно з очільницею Управління охорони здоров’я ЧОДА Ларисою Кошовою він проінспектував низку медичних закладів міста. Зокрема, керівники оцінили підготовку Черкаського обласного онкологічного диспансеру та  Черкаський обласний кардіологічний центр до здійснення органної трансплантації. Про це повідомляє кореспондент інформаційного агенства “Нова Доба”

 

Під час перевірки Ігор Іващенко та директори медичних закладів обговорили низку актуальних питань: підготовка регіону до потенційної другої хвилі поширення коронавірусної інфекції, реалізація проєкту «Велике будівництво» у закладах охорони здоров’я, розвиток системи трансплантації не лише кісткового мозку, а й інших органів.

– Насамперед, хочу зазначити, що у цілому ситуація щодо поширення коронавірусу та підготовка закладів охорони здоров’я є контрольованими. На Черкащині добре відпрацьовані всі механізми руху пацієнта. Зараз 32 особи перебувають на стаціонарному лікуванні, 116 – на амбулаторному. Звертаюся до всіх громадян, дотримуйтеся правил МОЗ України: носіть маски, користуйтеся дезінфікаційними засобами та дотримуйтеся соціальної дистанції, – сказав Іващенко.

Під час брифінгу заступник міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції порушив проблему щодо встановлення обладнання в обласних лікарнях у межах проєкту «Велике будівництво».

– Згодом ми забезпечимо обласні лікувальні заклади 7 апаратами комп’ютерної томографії, один ангіограф та 7 одиниць обладнання для проведення ендоскопічних операцій. Сподіваємося, що до кінця осені відділення ефективніше працюватимуть за рахунок нової техніки, – зауважив Іващенко.

Як зазначив заступник голови Черкаської ОДА Дмитро Ляшов, окрім забезпечення медичними пристроями, за кошти уряду також відремонтують приймальні відділення в Смілянській міській лікарні, Корсунь-Шевченківській районній лікарні, Золотоніській центральній районній лікарні, Канівській центральній районній лікарні, Звенигородській центральній районній лікарні, Уманській міській лікарні, Третій Черкаській міській лікарні. На всі вісім відділень спрямують 64 мільйони гривень.

– Ми обговорили питання щодо подальшого фінансування та підтримки тих ініціатив, які зараз відбуваються в онкодиспансері, де провели вже 21 пересадку кісткового мозку. Уже сьогодні підготовлено й здійснено забір для проведення трансплантації кісткового мозку ще десятьом пацієнтам, – розповів Ігор Іващенко.

За його словами, у планах розширення переліку видів трансплантацій, які надаватимуться в онкодиспансері. У середині липня заклад зарахували за напрямом «трансплантація нирки».

­– Ми єдиний онкологічний заклад в Україні, який отримав дозвіл на трансплантацію органів. Зараз готуємося розпочати пересадку нирки. Якщо МОЗ скерує фінанси, ми зможемо лікувати жителів не лише нашої області, а й громадян з усієї України. Цьогоріч плануємо зробити пересадку кісткового мозку 12-тьом пацієнтам. Ми маємо успішні результати з трансплантації завдяки частині нашого обладнання та техніки, яку закупили за кошти обласної влади. Власне процес та собівартість лікування фінансує уряд, – зазначив директор Черкаського обласного онкологічного диспансеру Віктор Парамонов.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x