Про відомий корсунський замок написали книжку

Про відомий корсунський замок написали книжку

Вийшла друком книга «Палацовий ансамбль на гранітних островах». Її автори – директор історико-культурного заповідника Парасковія Степенькіна  та завідувачка музею історії Корсунь-Шевченківської битви Тетяна Полякова. Книга щедро ілюстрована старовинними та сучасними світлинами. В ній детально описана краса і велич палацового ансамблю у Корсуні-Шевченківському – колишнього маєтку спочатку Станіслава Понятовського, небожа польського короля, потім князів Лопухіних, Лопухіних-Демидових. Про це пише сайт «Голос України».

 

Уже майже два з половиною століття захоплює людей краса і велич палацового ансамблю у Корсуні-Шевченківському — колишнього маєтку спочатку Станіслава Понятовського, небожа польського короля, потім князів Лопухіних, Лопухіних-Демидових. Тепер на території маєтку розташовується державний історико-культурний заповідник, а в самому палаці — музей історії Корсунь-Шевченківської битви у Другій світовій війні.

Палац та інші будівлі ансамблю височіють на мальовничих гранітних островах річки Росі. Вони оточені неповторною природою крутих скель, стрімких водограїв та навколишніх гаїв. Тут починається старовинний ландшафтний парк, смарагдова окраса заповідника. Природно, жителів міста і численних відвідувачів заповідника цікавило й цікавить, хто саме, як і коли будував і перебудовував, доповнював і змінював цей грандіозний комплекс споруд.

 

Відтепер не тільки краєзнавці, а й широкий загал шанувальників минувшини мають змогу задовольнити цей інтерес. Вийшла друком книга «Палацовий ансамбль на гранітних островах». Її автори — директор історико-культурного заповідника Парасковія Степенькіна  та завідувачка музею історії Корсунь-Шевченківської битви Тетяна Полякова. Книга щедро ілюстрована старовинними та сучасними світлинами.

Автори дослідили багато документальних та архівних джерел, узагальнили величезний пласт інформації, щоб скласти цілісну картину історії палацу. Читач знайде в книзі відомості про будівництво кожного об’єкта ансамблю, особливості його архітектури. Принагідно подана й інформація про історичні постаті, пов’язані з палацом та іншими спорудами. Серед гостей, які відвідували архітектурну перлину над Россю, Тарас Шевченко та його троюрідний брат, «найщиріший друг» Варфоломій Шевченко, котрий мешкав у Корсуні.

 

Як зазначено у післямові до книги, палацовий ансамбль «приваблював мільйони людей, які захоплювалися його архітектурою і насолоджувалися навколишніми краєвидами, давав наснагу композиторам писати музику, а поетам — вірші. Не залишив він байдужими і режисерів, які знімали тут кадри до своїх фільмів… Він і сьогодні зберігає свою дивовижність і завжди чекає гостей».

– Ця книга, — поділилася Парасковія Степенькіна, — перша із серії «Дивовижі Черкащини» і видана на замовлення департаменту культури та взаємозв’язків із громадськістю Черкаської облдержадміністрації за кошти обласного бюджету. Нині ми готуємо до друку нову цікаву книгу — про унікальний ландшафтний парк Корсуня, один із найстаріших і наймальовничіших в Україні.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x