На місцевих виборах можна голосувати незалежно від «прописки»

На місцевих виборах можна голосувати незалежно від «прописки»

Нововведення у виборчому законодавстві допоможуть реалізувати конституційне право щонайменше п’ятьом з половиною мільйонам громадян. Майже півтора мільйона з них – внутрішньо переміщені особи, які відтепер мають змогу голосувати за місцем фактичного проживання. Уперше вони братимуть участь в формуванні органів місцевого самоврядування в нових громадах. Про це повідомляє Пресслужба ОДА.

Що передбачають законодавчі зміни та рішення ЦВК? Які права мають люди без реєстрації або ті, хто фактично мешкає за адресою, яка різниться від місця «прописки»?

Одна з нововацій полягає у способі подання заяви до Державного реєстру виборців: документ можна заповнити в електронному вигляді на сайті. Також заяву можна подати особисто у паперовому вигляді за наявності паспорту чи ID картки, або доручити цю справу третій особі через довіреність.

У випадку, якщо громадянин обере зміну адреси через віртуальний Кабінет виборця на сайті Держреєстру drv.gov.ua для ідентифікації особистості йому знадобиться електронний підпис. Це може бути як ключ, виданий державними органами, так і MobileID чи ключ Приватбанку.

На розгляді держави заява перебуватиме 15 діб, але зараз процедура тримає від кількох годин до двох-трьох днів. З практики минулих виборів, охочі проголосувати відкладали подачу документів на останні дні, і через великий наплив людей не всі встигли подати заяви. Тому ми наголошуємо: ліпше подбати про реалізацію прав заздалегідь, бо кінцева дата зміни виборчої адреси – 10 вересня 2020 року (для голосування на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року).

До речі, слід врахувати, що змінювати виборчу адресу можна не частіше ніж раз на рік. Починати цей процес варто після перевірки, чи зарахована людина до Реєстру виборців взагалі. Відсутність громадянина в списках виборців – одна з причин відмови у зміні адреси. Серед інших причин виокремлюють: хибні дані, недотримання термінів подачі заяви і зміни, які внесли менш як за рік. Якщо у заяві виявлять певні неточності, помилки можна доопрацювати і подати з уточненими даними.

Довідково: Сервіси Державного реєстру виборців можна переглянути за лінком

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x