Рибоохоронний патруль розповідає про річних раків

Рибоохоронний патруль розповідає про річних раків

Період линьки раків
На даний час в багатьох водоймах розпочинається період линьки раків – раки скидають старий панцирний покрив. Поки новий покрив не затвердіє раки можуть стати легкою здобиччю для хижака та браконьєрів, адже стають малорухливими. Період линьки раків, навіть в одній і тій самій водоймі, може змінюватися в різні роки. Він залежить від погоди, типу водойми та інших факторів. Про це інформує Черкаський рибоохоронний патруль.

Корисна інформація про раків
Річкового рака не переплутати ні з яким іншим його морським родичем. Найпримітніше в усьому образі раку – це його чіпкі клешні, що замінюють раку передні кінцівки. Клешні – головне знаряддя праці та зброя раку, без їхньої допомоги йому не прогодуватися і не відбитися від ворогів. Все тіло раку покрите хітиновим панциром. Забарвлення хітинового покриву раків неоднакова: в різних водоймах воно різне. Тут все залежить від переважаючих в донному ландшафті кольорів: раки можуть бути і сірувато-зеленими, і бурими, і темно-сірими, а також темно-зеленими, майже чорними.

Як розмножуються раки
Процес виношування ікри триває у рака набагато довше, ніж у якої б то не було риби. Так, відклавши собі під черевце ікру на початку осені, самка носить її з собою протягом зими і весни, і лише в кінці червня початку липня з цих ікринок з’являються маленькі рачата.

Що і як їсть рак
Харчується рак вельми своєрідно. Заволодівши здобиччю, він не заковтує її негайно ж, а смакує їжу, відкушуючи від неї по крихітному шматочку і не поспішаючи відправляючи його в рот. Тому на процес поглинання корму у рака йде досить багато часу, часом для того, щоб проковтнути комаху середньої величини, цьому гурману потрібно 2-3 хв. Раки всеїдні. Хоча в своєму раціоні вони віддають перевагу рослинному корму, часом йому доводиться задовольнятися поїданням дрібних донних тварин, молюсків, личинок комах, черв’яків; нерідкі також випадки, коли рак нападав на своїх же побратимів – настільки агресивним він може стати під час линьки або безпосередньо після неї.

Як линяє рак
Що стосується линьки, то це важливий період у житті рака. У цей час відбувається заміна всього хітинового покриву, що прикриває тіло рака. Разом з тим оновлюються і зябра, а також травні органи цього річкового мешканця. Період линьки припадає на літні місяці, по теплій воді, причому більш молоді раки змінюють свій панцир набагато частіше, ніж літні особини. На першому і другому році життя рак здатний змінювати свій наряд кілька разів.

Період линьки раки проводять не в нірках і укриттях, а на відкритій території. Правда, цей процес досить короткочасний (линька триває всього лише 10-15 хв.), але все ж не варто забувати про те, що поблизу річкового дна люблять прогулюватися в пошуках їжі різні хижі риби і линючий рак може стати для них легкою здобиччю, якщо не встигне швидко сховатися в норі. Помінявши хітиновий покрив, рак деякий час намагається провести в своєму притулку: чекає, коли зміцніє і як слід затвердіє його панцир.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x