За яких умов навчання в закладах освіти розпочнеться з вересня?

За яких умов навчання в закладах освіти розпочнеться з вересня?

Заклади освіти повноцінно зможуть розпочати навчальний рік, якщо дотримуватимуться низки умов, які передбачені постановою № 50 Головного державного санітарного лікаря України. Про це повідомила начальниця управління освіти ЧОДА Ольга Чепка під час пресконференції 26 серпня.

 

За словами очільниці освіти ЧОДА, найперше, на що необхідно звернути увагу, це – аудиторний формат.

 

– Повинно створити максимально безпечну відстань і забезпечити мінімізацію контактів між різними віковими групами у дитячих садках, школах, університетах. Також потрібно, аби на підлозі була розмітка, щоб діти мали змогу рухатися конкретною частиною коридору, – зауважила Ольга Чепка.

 

Начальниця управління охорони здоров’я Лариса Кошова розповіла, що постанова також визначає систематичне проведення термометрії безконтактними термометрами.

 

– Якщо буде виявлена хвора особа (вчитель або учень) з температурою вище 37,2, працівник освіти буде відсторонений від роботи і повинен звернутися до сімейного лікаря. Якщо медики діагностують коронавірусну інфекцію, то весь клас перебуватиме на 14-денному карантині. Тому прохання до батьків, якщо в дитини температура – не відправляйте її до школи. Якщо це трапилося в закладі вищої освіти, то на карантин іде вся група, в якій навчається студент. Усіх контактних осіб обстежуватимуть безкоштовно. Під час карантину дитина продовжує навчання, але дистанційно, – зауважила Кошова.

 

Заклади освіти повинні забезпечити й дотримуватися санітарних індивідуальних норм. Маски мають носити не лише учні, педагогічний склад, але й персонал, який надає послуги з обслуговування. Окрім цього, необхідно, аби на педагогічній раді установа затвердила людину, яка контролюватиме дотримання санітарних норм та проводитиме температурний скринінг.

 

– Важливим етапом є утилізація використаних засобів захисту. Необхідно, аби були чітко відведені місця, у яких розмістять спеціальні контейнери. Також наявні пакети із чітким маркуванням, що саме в них знаходиться. Окрім цього, важливий вчасний вивіз матеріалів, який узгодять відповідно до договору про утилізацію відходів, – додала начальниця освіти ЧОДА.

 

Вимоги щодо дотримання санітарних норм, які стосуються дошкільних та шкільних закладів, поширюються і на ЗВО. Проте визначені додаткові умови до закладів, у яких передбачене проживання в гуртожитках.

 

– У кухнях і коридорах обов’язковий масочний режим. Повинна бути призначена людина, яка це контролюватиме. Також повинен бути розроблений алгоритм дій у випадку загострення епідеміологічної ситуації, а саме: за яких умов йде на самоізоляцію окрема людина або декілька осіб, які проживали в одній кімнаті, – зазначила Ольга Чепка.

 

Згідно з постановою 50,  школярі 1-4 класів не забов’язані носити маски під час пересування коридорами та аудиторіями. Це пов’язано з тим, що зафіксований невеликий відсоток захворюванності на коронавірус.

 

– Діти хворіють від народження до 13 років тільки 7%. Решті потрібно заходити в приміщення тільки з наявністю засобів індивідуального захисту, але під час проведення уроків носіння масок є необов’язковим. Так само і для студентів, – розповіла Ольга Чепка та додала, що людям, які проживають у «зеленій» зоні допустимо, щоб на лекційних заняттях були присутні не більше 50 чоловік, при половинному заповненні в залі для лекцій. А в інших – жовтих, помаранчевих зонах, це не більше 30 осіб.

 

Діти, які навчаються в дитячих садках та школах, повинен бути запас масок на п’ять днів, з розрахунком, що одну маску використають протягом трьох годин.

 

– Дітей можуть забезпечувати масками батьки. Якщо заклад інтернатного профілю, то зрозуміло, що має забезпечити керівник. До речі, інтернатні заклади, що вивчають поглиблено трудове навчання та мають власні швейні цехи і матерію, можуть і самі виготовляти маски з власних матеріалів, – зауважила очільниця освіти ЧОДА.

 

Рекомендовано директорам шкіл вводити графік навчання. Можна перевести його в дві зміни, коли уроки в класів починаються в різний час. Ольга Чепка вважає, що такі заходи посилять навантаження на вчителів, тому адміністрації потрібно продумати способи компенсація щодо оплати праці.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x