У Черкасах «Грантували зміни» майже 200 осіб

У Черкасах «Грантували зміни» майже 200 осіб

Близько 200 громадських діячів з Черкащини та Київщини з’їхалися на другий обласний Форум інститутів громадянського суспільства «Грантуємо зміни». Захід, організований Черкаською ОДА спільно з низкою успішних громадських організацій, з метою передачі успішного досвіду залучення грантових коштів та пошуку нових партнерів. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

У Черкасах «Грантували зміни» майже 200 осіб – Наше завдання – залучити якомога більше людей до громадської діяльності і не лише залучити, а й показати, як можна успішно використовувати ресурси міжнародних донорів. У нашій програмі сьогодні був ярмарок проектів неурядових організацій та ініціатив, розповідь про те, як працює громадський бюджет м. Черкас та як ним користуватися. Сподіваємося, що на виході люди матимуть готові ідеї та плани, як їх реалізувати, – коментує координатор центру розвитку місцевого самоврядування в Черкаській області, експерт Всеукраїнської ініціативи «Активна Громада» Сергій Слинько.

У Черкасах «Грантували зміни» майже 200 осіб Протягом першої частини заходу учасники спілкувалися у неформальній обстановці та знайомилися між собою в форматі ярмарку. Другий блок був присвячений різноманітним можливостям участі у грантових програмах та інших формах підтримки від Черкаської ОДА та міської ради. Зокрема, учасники змогли дізнатися про особливості державного фінансування громадських проектів від начальника відділу обслуговування розпорядників коштів та інших клієнтів місцевих бюджетів ГУ Державної казначейської служби України у Черкаській області Інни Сороки. У свою чергу керівник проектів компанії «Соціальний консалтинг «Параграф» розповів присутнім про співпрацю громадських організацій, бізнесу та влади під час спільної реалізації соціальних проектів. Третій блок форуму був присвячений обміну досвідом: як конкретні організації залучали донорів, як прописували проекти, які «хитрощі» і секрети в цьому використовували. А четвертий – практичним майстер-класам з підготовки проектних заявок на фінансування і опису результатів проекту та індикаторів успішності.

Одними із гостей форуму стали представники організації «Національний Альянс». За словами керівника черкаського осередку цієї ГО Романа Битяка, об’ єднання існує вже близько 10 років і зібрало 100 активних людей з усієї України.

У Черкасах «Грантували зміни» майже 200 осіб – На цей форум ми прийшли заради досвіду, показати свої досягнення і подивитися на роботу інших. Якщо говорити про те, в чому беремо участь безпосередньо ми, то це фестиваль «Нескореної нації» у Холодному Яру, фестиваль «Бандерштат» у Луцьку, різні вишкільні табори, – коментує Роман Битяк.

У Черкасах «Грантували зміни» майже 200 осіб Свою роботу на форумі представляла і громадська організація ЧБО ВО ЛЖВ «Від серця до серця». Про основні напрямки діяльності ГО розповіла її мененджер Марина Здоровець:
– Представляємо тут напрямки роботи з соціально-вразливими категоріями населення, ВІЛ-позитивними, наркозалежними, жіночий напрямок з арт-терапії за допомогою хенд-мейду, соціальне підприємництво по виготовленню меблів. До речі, якщо раніше арт-терапію по хенд-мейду ми проводили лише з ВІЛ-позитивними та наркозалежними, то тепер хочемо працювати щопонеділка з усіма жінками. Відвідувачі форуму активно цікавилися та записувалися на цю арт-терапію. Також багато людей цікавилося роботою центру реінтеграції, збирали життєві історії людей, що потрапили у складні життєві обставини.

Форум «Грантуємо зміни» хочемо провести на рівні району

Представник благодійної організації «Фонд розвитку Чигиринщини» та голова громадської ради при Чигиринській районній раді Діна Глазунова на форумі «Грантуємо зміни» вже вдруге. Як говорить громадська діячка, після першого форуму з’явилося багато ідей та нових проектів, а також – дружніх і партнерських зв’язків.

У Черкасах «Грантували зміни» майже 200 осіб – Ми долучилися до проекту, який сьогодні презентувала Любов Ропало. Це проект по децентралізації влади «Сильні громади. Шлях до успіху. Реформи місцевого самоврядування». Я була з цим проектом по обміну досвідом у Польщі. Зараз плануємо втілювати, те що там побачили у невеликих містечках в наших українських реаліях. Зокрема кращі практики співпраці органів місцевого самоврядування з місцевими громадськими організаціями по спільному втіленню в життя різних проектів, – коментує Діна Глазунова. – Зараз працюємо над відкриттям ресурсно-тренінгового центру в Чигирині для розвитку громадських організацій. Також подібний форум хотіли б зробити наступного року на рівні нашого району на Чигиринщині.

У Черкасах «Грантували зміни» майже 200 осіб Юрій Путря, голова «ГО проти корупції» з міста Корсунь-Шевченківського теж приїхав на форум за новим досвідом, хоча й сам може розповісти про успішну практику адвокації. Адже корсунська «ГО проти корупції» стала переможцем в конкурсі громадських ініціатив по адвокації.

– Ми успішно вирішили проблему місцевих жителів по доступу до ставка за допомогою адвокаційної кампанії. Цю проблему ми успішно вирішили, потім створили разом із нашими активістами сільський обслуговуючий кооператив. Зараз працюємо у напрямку об’єднання громад на Корсунщині. 18 грудня у нас вибори у Набутівській і Стеблівській громадах, Селищанська і Корсунська також навесні 2017-го мають об’єднатися, тож можна сказати, що у Корсунь-Шевченківському районі процес об’єднання зараз іде найбільш активно. Плануємо передавати наш успішний досвід іншим громадам, – коментує Юрій Путря.

Ірина Семенова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x