Карантин, початок навчання та зростання мінімалки: зміни із 1 вересня

Карантин, початок навчання та зростання мінімалки: зміни із 1 вересня

1 вересня в Україні продовжиться карантин, але діти підуть до школи в звичайному режимі. Також у країні зросте мінімальна зарплата та пенсія. Що зміниться в Україні з 1 вересня 2020 року і протягом місяця – за інформацією «Фактів» ICTV.

 

Карантин і 1 вересня

Згідно з рішенням Кабінету міністрів, обмежувальні заходи, зокрема, чотири зони епідемічної небезпеки, діятимуть до 31 жовтня.

Це означає, що в Україні з 1 вересня у школи підуть не всі учні. Дистанційно навчатимуться діти, які живуть у районах червоної зони, де високий показник захворюваності на атипову пневмонію. В інших зонах школи відкриються у звичайному режимі.

 

Нові правила у школах в умовах коронавірусу

  1. Вхід до закладу освіти і пересування у ньому будуть можливі тільки в масці або респіраторі, проте учні 1−4 класів зможуть перебувати в школі без них.
  2. У регіонах із «помаранчевим» рівнем епідемічної небезпеки педагогам під час занять рекомендується використовувати захисні щитки.
  3. Персонал закладу допускається до роботи за наявності маски, респіратора або захисного щитка і після безконтактної термометрії.
  4. У разі виявлення температури більш 37,2 градусів або ознак гострого респіраторного захворювання співробітник не допускається до закладу.
  5. Перед початком занять педагоги повинні опитувати учнів про самопочуття і наявність симптомів Covid-19.
  6. У разі підтвердження хвороби Covid-19 в одного з учнів, усі інші діти з відповідного класу або групи повинні піти на самоізоляцію.
  7. У навчальних закладах з’являться місця для обробки рук антисептиками, плакати про респіраторну гігієну та етикет кашлю, розмітка на підлозі.
  8. У школах повинні будуть очищати й дезінфікувати поверхні, дверні ручки, столи, місця для сидіння, поручні після занять наприкінці робочого дня; проводити провітрювання протягом не менше 10 хв після кожного заняття.

 

Зарплати і пенсії

Із 1 вересня зросте мінімальна зарплата. Президент підписав закон про підвищення мінімальної заробітної плати його, згідно з яким із 1 вересня 2020 року мінімалка буде збільшена до 5 тис. грн. Також будуть підвищені оклади бюджетникам за всіма тарифними розрядами. Зокрема, щоб зберегти розрив між 1-м тарифним розрядом і мінімальною заробітною платою в 44,5 %, Кабмін збільшив ставку за цим розрядом на 123 грн – до 2 225 грн. У зв’язку з підвищенням мінімальної зарплати зростуть пенсії. У вересні мінімальна виплата зросте для 1,5 млн пенсіонерів.

 

Тарифи і податки

Ціна на газ для населення у вересні зросте на 45 %. У тарифі «Місячний» газ здорожчає у вересні на 45,2 % до 4,7 грн за куб. м. У тарифі «Річний» ціна на блакитне паливо зросте до 5,24 грн за куб. м. у другій половині вересня (з 16 до 30 числа). У зв’язку з підвищенням мінімальної зарплати зросте ЄСВ для ФОП. Із 1 вересня 2020 року розмір Єдиного соціального внеску становитиме 1 100 грн (3 300 грн в квартал).

 

Курс долара і ціна на бензин

Передумов для різкого зростання курсу долара немає, заявив міністр фінансів України Сергій Марченко. Із урахуванням карантину обсяги імпорту в Україну знизилися на 18 %, а експорт впав лише на 6 %. Це зрівняло платіжний баланс держави. Восени ціни на пальне можуть зрости через підвищення закупівельної вартості. Про це розповів аналітик консалтингової компанії А 95 Артем Куюн.

 

Банки

Із 1 вересня Нацбанк змінить правила кредитних лімітів на картках. Національний банк встановив вимоги для банків, згідно з якими банки повинні правильно і заздалегідь інформувати клієнтів про кредитний ліміт або його зміну. Також вони повинні правильно показувати кошти на рахунку – вказувати окремо ваші гроші та окремо суму кредитного ліміту.

НБУ дозволив із 1 вересня усім українським банкам приймати і передавати для дослідження в центробанк зношені банкноти, тоді як раніше це могли робити тільки уповноважені банки.

 

Кордон

Із 1 вересня в’їзд до Білорусі здійснюватиметься на підставі закордонного паспорта. Також у зв’язку з поширенням коронавірусу до 28 вересня Україна закриває кордони для іноземців.

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x