Хочеш утеплитися? Отримай дозвіл сусідів!

Хочеш утеплитися? Отримай дозвіл сусідів!

Більше восьми мільйонів гривень цього року передбачено у міському бюджеті на підтримку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. З них понад сім мільйонів гривень з початку року вже отримали на виконання капітальних ремонтів та заходи з енергозбереження 62 черкаські ОСББ. Більшість коштів йдуть на термомодернізацію будинків, що передбачає застосування наступних засобів термомодернізації: встановлення будинкових теплових лічильників, встановлення індивідуальних теплових пунктів з погодним регулюванням, балансувальних клапанів на стояках, регуляторів на радіаторах тепла, утеплення фасадів, підвалів, під їздів, ремонт даху та ліфтів.

Водночас, частина мешканців утеплюються «клаптиково», особливо ті, у кого в будинку немає ОСББ. Незважаючи на те, що клаптикове утеплення заборонено державними будівельними нормами, конкретної відповідальності за нього у законодавстві не передбачено. Які ж дії потрібно здійснити, щоб утеплитися юридично правильно та енергоефективно, дізнавалися кореспонденти «Нової Доби».

Черкащанин Борис Ткаченко утеплив свою квартиру та квартиру батьків 3 роки тому. Стіни утеплив пінопластом, за батарею встановив утеплювач з фольгою (щоб батарея гріла не стіну, а повітря у квартирі), змінив вікна з однокамерних на двокамерні, всередині склопакету встановив плівку на двосторонній скотч, яка дала можливість уникати конденсату на кухні. Утеплення пінопластом двокімнатної квартири обійшлося в 6 тисяч гривень (за курсом долара 7 гривень за 1 долар). В квартирі стало тепліше, але економії проведені заходи не принесли.

– Раніше у нас стояв будинковий лічильник на підїзд і бабусі-пенсіонерки, які мали багато вільного часу, слідкували за тим, щоб показники передавалися і ми платили лише за те, що дійсно спожили, – коментує Борис Ткаченко. – Потім нам встановили міні-котельню – індивідуальний тепловий пункт на 7 під їздів. І показники почали брати загальні, тож тариф відразу підскочив до понормового. Зараз жителі будинку знов воюють за те, щоб знімали показники безпосередньо з лічильника. Але відсутність ще й поквартирних лічильників призводить до того, що економії утеплення нам не дало ніякої.

Загалом в Україні за відсутності лічильників тепла, мешканці переплачують практично втричі. Так, ще кілька років тому, норма споживання тепла для приватних будинків становила 11 кубів на квадратний метр.

– Коли ж громадські організації провели незалежний аудит, то виявилося, що реальна норма становить 4 куби на метр, розумієте різницю? – коментує старший аналітик Українського центру європейської політики Дмитро Науменко. – При перерахунку субсидій норму поступово зменшували і зараз вона становить уже 5,5 куба на квадратний метр, але ж вона й досі завищена.

«Латкове» утеплення – гроші на вітер?

Зазвичай наляканий платіжками за зимовий опалювальний сезон більш-менш забезпечений мешканець багатоквартирного будинку вирішує, що чекати якихось дій від держави немає сенсу, а об’єднуватися з часто абсолютно незнайомими сусідами – це незвична практика. Тому «найкращим» виходом для такого мешканця стає індивідуальне утеплення своєї квартири. Законом України на сьогодні такі дії абсолютно не регулюються, хоч і забороняються Державними будівельними нормами. Але згідно із законами фізики, якщо власник утеплює клаптик стіни умовно навколо свого вікна, то на межі утепленої і звичайної стіни виникає так звана «точка роси», де буде накопичуватися конденсат, внаслідок сусідства «холодних і теплих зон». Очевидно, що це призведе до появи грибка в інших мешканців цього будинку, і поступового руйнування капітальних стін будинку. Крім того, суттєвої економії власник такої енергомодернізації не отримає, тому що буде продовжувати платити по встановленому нормативу.

Хочеш утеплитися? Отримай дозвіл сусідів! – Єдиний випадок, коли «клаптикове» утеплення допускається – це якщо комплексне утеплення будинку планують у кілька етапів, наприклад, одного року утеплили 30% будинку, іншого – ще 30% і третього – решту 40%. Якщо ж певний власник вирішив утеплити одну свою квартиру, то це загрожує тріщинами на «несучих» стінах, збором «конденсату». Тепло надалі втрачається через сусідні неутеплені квартири, а також відбувається прискорений знос будинку: на стику утепленої та неутепленої квартир є різкий перепад температур, внаслідок чого в стіні з’являються мікротріщини, – коментує старший інспектор відділу стратегічного розвитку Управління економічного розвитку Департаменту економіки та розвитку Черкаського міського виконавчого комітету Тимур Башаров. – Що до бюджетних установ, то усі вони утеплюються лише комплексно, без ніяких «клаптиків». Так, зараз у нас проходить повна термомодернізація трьох шкіл – №9, №21 та №26. Що ж до приватних будинків – то це справа співвласників.

Як пояснює Тимур Башаров, у випадку комплексного утеплення стіни більше не сиріють, на них не утворюється пліснява й грибок, вони менше руйнуються від дощу та снігу, перепадів температури; у випадку клаптикового утеплення внаслідок неправильних технологічних рішень залишаються так звані \”містки холоду\”. Через них утворюється пліснява та грибок. Також на стику утепленої й неутепленої квартир за екстремальних температур можливі деформаційні процеси. Особливо шкідливе \”неповне\” утеплення на панельних будинках.
Водночас, якщо комплексне утеплення вимагає великої кількості матеріалів та передбачає значний обсяг робіт, однак мешканці мають шанс отримати вигідні пропозиції від виробників, то при частковому утепленні – продавці матеріалів і виконавці робіт не зацікавлені надавати знижки, \”економія\” відбувається за рахунок зниження якості.

Хочеш утеплитися? Отримай дозвіл сусідів! – Усе це роблять різні спеціалісті, різної фаховості й добросовісності, із різною технологією та матеріалами, тож навіть якщо весь будинок утеплити «полатково», позитивного ефекту це все одно не дасть. До того ж, такі фірми дають гарантію максимум 1 рік. На мою думку, краще вже заплатити більше, але отримати гарантію у сертифікованої фірми й одночасно утеплити хоча б один під’їзд. Власне, найважче пояснити людям, що зараз вони здають гроші на утеплення сусіднього під’їзду, а вже за кілька місяців модернізуватимуть їхній. Адже якщо в будинку стоїть тепловий лічильник – з якого боку не починай утеплювати, економія буде для всіх, – коментує голова ГС «Черкаська асоціація ОСББ та ЖБК «НА ВАРТІ», голова правління ОСББ «Орджонікідзе 96-3» Володимир Друмашко.

Зрештою, на комплексне утеплення діє програма державної підтримки енергозбереження: повернення від 40 до 70% коштів, вкладених у матеріали. На\”клаптикові роботи\” державна програма компенсації частини тіла кредиту на енергоефективні заходи не поширюється.

Утеплення лише з письмового дозволу сусідів
З 2015 року вступив у дію закон №417 «Про особливості здійснення правовласності у багатоквартирному будинку». Відповідно до цього закону особа, що має квартиру у будинку є співвласником, тобто має право власності на квартиру(те, що всередині), а також право спільної, сумісної власності на користування інженерних комунікацій, водопостачання, газопостачання, теплопостачання, а також «несучі» конструкції будівлі. Оскільки фасадні стіни є «несучими» конструкціями, усі жителі володіють ними спільно.

Тож, як пояснює головний спеціаліст-юрисконсульт Департаменту житлово-комунального комплексу Черкаської міської ради Сергій Якимчук, мешканець будинку, що планує утеплитися, має отримати письмовий дозвіл від усіх інших співвласників.

– Якщо це ОСББ, то мають відбутися збори, на яких буде винесено питання про те, щоб дозволити певному жителю певної квартири провести роботи по утепленню. Він має зібрати більше 50% голосів «за». Якщо це не вдалося зробити на зборах, то людина має ще 15 днів на проведення письмового опитування. Потім цей мешканець отримує витяг із протоколу зборів членів ОСББ, проте те, що йому дозволили проводити роботи про утепленню. Якщо в будинку немає ОСББ і він обслуговується службою утримання будинків, то процедура аналогічна. У випадку нанесення шкоди майну сусідів чи зовнішнім стінам будинку мешканець повинен провести ремонт або відшкодувати суму ремонтних робіт на рахунок ОСББ чи СУБу. Якщо сусіди, наприклад, виявили грибок, то можуть викликати наряд поліції для фіксації цього факту. Далі їм необхідно буде довести, що саме ця особа своїми діями завдала шкоди їхньому майну. Якщо такий факт буде доведений – то на винну особу накладуть адмінштраф, – коментує Сергій Якимчук.

Ірина Семенова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x