У Черкасах обговорили епідситуацію щодо захворювання на COVID-19

У Черкасах обговорили епідситуацію щодо захворювання на COVID-19

Епідситуацію в області та надання медичних послуг хворим на COVID-19 в лікувальних установах Черкащини обговорили під час пресбрифінгу 8 вересня. Зустріч відбулася в Черкаській облдержадміністрації за участі очільниці Управління охорони здоров’я ОДА Лариси Кошової, керівниці обласного лабораторного центру Людмили Кравченко та лікарки-пульмонолога Черкаської обласної лікарні Лесі Попович. Про це повідомляє кореспондент інформаційного агентства “Нова Доба”.

За словами керівниці обласного лабораторного центру Людмили Кравченко, із початку пандемії методом ПЛР протестували 69 918 жителів області, що становить 5,7% від загальної кількості населення.

– Щодоби фахівці здійснюють близько 800 тестувань. За показником захворюваності Черкаську область вважають регіоном зі значним поширенням COVID-19. Діагноз коронавірусної інфекції лабораторно підтвердили у 2047 осіб, з них – 260 позитивних результатів зафіксували в медичних працівників. Кожен сьомий лікар інфікувався коронавірусом.

Як зазначила Кравченко, станом на 7 вересня на Черкащині одужало 1287 осіб, від ускладнень помер 41 пацієнт, зокрема один медичний працівник. Летальні випадки зафіксували в Черкасах, Умані, Золотоніському, Черкаському та Смілянському районах.

Очільниця Управління охорони здоров’я ОДА Лариса Кошова поінформувала, що заповненість ліжок в лікарнях становить майже 40%.

– Більшість хворих перебувають в Черкаській обласній лікарні –­ 22 особи. В Уманській міській лікарні медичні послуги отримує 21 людина, 15 пацієнтів у Шполянській центральній районній лікарні імені братів М.С. і О.С. Коломійченків, 19 осіб в Черкаській центральній районній лікарні, 15 пацієнтів в Золотоніській центральній районній лікарні. Амбулаторно під наглядом сімейного лікаря перебувають 626 осіб, – додала Кошова.

За її словами,  в Умані зафіксували 6 позитивних результатів на COVID-19 серед хасидів. В Уманській міській лікарні приймають як хворих жителів міста, так і паломників.

– Щоб запобігти значній захворюваності в області до закладів першої хвилі зарахували Маньківську центральну лікарню. Заклад має 18 ліжок та боксовані приміщення. Зараз у медичній установі здійснюють усі необхідні заклади, щоб підписати договір з НСЗУ.

Нині в пульмонологічному відділенні Черкаської обласної лікарні перебуває 22 хворих, з них – п’ять у реанімаційному відділенні, двоє осіб підключені до апаратів ШВЛ.

– Усі хворі мають середній та важкий ступінь важкості. Більшість пацієнтів мають складну супутню патологію: цукровий діабет, ожиріння, гіпертонічну хворобу та ішемічну хворобу серця. Значна кількість хворих віком 40-60 років, 20-30% інфікованих – медпрацівники, – сказала лікарка-пульмонолог Черкаської обласної лікарні Леся Попович.

За її словами, хворих на коронавірусну інфекцію здійснюють за допомогою антибактеріальної терапії, відхаркувальних препаратів, жарознижувальних ліків, вітаміну С, кисневої терапії. Препарати, які застосовують під час лікування коронавірусної інфекції – безкоштовні, окрім ліків, які використовують для лікування хронічних супутніх хвороб.

Насамкінець, керівниця УОЗ ЧОДА Лариса Кошова додала, що МОЗ України планує здійснити централізовану закупівлю кисневих концентраторів для лікарень першої та другої хвилі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x