У Черкасах презентували святкові вінки, виготовлені за прадавніми технологіями

У Черкасах презентували святкові вінки, виготовлені за прадавніми технологіями

У Черкаському обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка традиційних та стилізованих дівочих, весільних і святкових вінків «Від Лялі до Кралі». У виробах використано традиційні техніки створення вінків Черкащини та різних регіонів України, надані Черкаським обласним краєзнавчим музеєм та Національним центром народної культури «Музей Івана Гончара». Про це інформує власний кореспондент «Нової Доби».

 

Громадська організація «Спілка майстрів сучасного мистецтва ти народного промислу «Творчий коловрат» презентувала проєкт «Від Лялі до кралі». Він був втілений творчою групою позашкільного навчального закладу «Багатопрофільний молодіжний центр» Черкаської міської ради: педагогом, вихованцями та креативними батьками Народного художнього колективу – студії декоративно-прикладного мистецтва «Сходинки»; майстрами громадської організації «Творчий коловрат» і Черкаського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

 

Проєкт «Від Лялі до Кралі» реалізований завдяки Програмі виділення грантів у галузі культури міста Черкаси та покликаний вивчати, відроджувати і популяризувати традиційні техніки створення реплік вінків Черкащини та різних регіонів України.

 

Виставка «Від Лялі до Кралі»  присвячена виготовленню традиційних та стилізованих дівочих, весільних і святкових вінків за технологіями, які використовували наші пращури сотні років тому (восковиць, тиснених та висічених вощених квітів, балабонів пір᾿я). Ретельна, кропітка творча робота майстринь надає можливість доторкнутися до самобутності та звичаїв наших пращурів; вивчити традиційні техніки створення реплік вінків Черкащини та різних регіонів України.

Завдяки фондовим зібранням Черкаського обласного краєзнавчого музею та Національного центру народної культури «Музею Івана гончара» колекція проєкту набула достовірності та виключної автентичності.

 

Образи моделей на портретах виглядають гармонійно та вишукано завдяки авторській колекції одягу заслуженого майстра народної творчості України Ольги Мартинової.

Довершеності проєкту додають світлини креативного фотографа KorAl (Альони Король).

 

Фоторепортаж із заходу можна переглянути за цим покликанням.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x