Зимові турботи садівника

Зимові турботи садівника

Прочитавши заголовок, дехто з господарів, напевно, здивувався: «Як, невже й узимку щось потрібно робити?» Звісно, більшість зимових робіт у саду не є життєво важливими для рослин, але вони суттєво полегшать працю господаря навесні й улітку. До того ж правильний підхід до цієї справи може значно збільшити кількість врожаю й захистити рослини від численних хвороб.
Період природного зимового сну дерева – найкраща пора для господаря. Запасіться садовою пилкою, ножем і драбиною та вирушайте на боротьбу з гілками, які лише даремно споживають дорогоцінний сік. Ретельно огляньте кожне дерево й кожну велику гілку. Хоча на них зараз немає листя, але досвідчене око легко відрізнить засохлу гілку від живої. Втім, занадто захоплюватися теж не варто. Не забувайте, що дерева мають здатність відновлюватися, тобто та гілка, яка вам зараз здається сухуватою, навесні може ожити й навіть подарувати кілька відер плодів. Без жалю прибирайте гілки, які труться одна об одну або занадто переобтяжують крону. Головне – не забувайте що надворі зима, й гілки крихкі, а кора слизька. Будьте обачні й старайтеся не переходити з драбини на дерево, якщо хочете вберегти від переломів і гілки, і свої ноги.

Не секрет, що взимку майже всі комахи впадають у сплячку. А от садівникам заспокоюватися не варто. Зараз саме час пошукати шкідників, які заховалися. Починати потрібно з товстих гілок плодових дерев, нижніх частин стовбура, старих пеньків і гнилих парканів. Якщо ретельно придивитися, там можна знайти невеликі повстяні подушечки – це кладки яєць непарного шовкопряда. На них можна знайти тоненькі правильні кільця – це яйцекладки кільчастого коконопряду. Їх здирають ножем, відрізають разом із гілкою або змащують гасом чи дизпаливом. Змащувати потрібно обережно, щоб не пошкодити молоду кору, яка боїться дії нафтопродуктів. У кроні дерев у цей час добре видно згорнуте всохле листя – це підготовлені до зимівлі гнізда метеликів: білана жилкуватого, золотогуза, червонохвоста, деяких видів совок. Частину з них роздзьобають голодні синиці, але й кількох буде досить, аби навесні листя на гілках об’їла гусінь. Тож беріть металеву щітку на довгій палиці, гілкоріз – і миттю в садок. Щіткою ви зможете зняти більшість зимових гнізд, але якщо вони міцно тримаються за гілку, її доведеться зрізати. І не забувайте про найприродніший спосіб боротьби з комахами, яким часто нехтують садівники. Розвісьте по всьому саду годівнички для птахів. Ці природні вороги всіх безхребетних полюблять ваш садок і не забудуть про нього ні навесні, ні влітку.

Зверніть увагу на невеличкі й теплолюбові дерева. Якщо ви не впевнені в їхній здатності перенести морози, укрийте стовбури та скелетні гілки будь-яким матеріалом, що здатен утримувати тепло. Особливо це актуально, якщо температура повітря часто й різко змінюється. Такі заходи убезпечать кору від пошкоджень і опіків.
Уже зараз можна потурбуватися про майбутній урожай, піджививши дерева. Розсипте попіл довкола стовбурових кілець дерев і зробіть із нього «галявинки» довкола кущів.
Нинішні зими відносно теплі. Протягом усього сезону сніг неодноразово розтаватиме, і вода, проходячи крізь землю, нестиме з собою до кореня і корисні речовини з попелу. За таку турботу дерево віддячить вам щедрим урожаєм. До речі, не забувайте, що найкраще використовувати попіл, що містить багато кальцію і фосфору. Його можна заготовити, спаливши березові дрова й солому. А от у попелі, що залишається після згорання кам’яного вугілля, корисних речовин майже немає, зате багато шкідливої сірки.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x