Представники Черкаського фонду держмайна розповіли про нові правила оренди

Представники Черкаського фонду держмайна розповіли про нові правила оренди

Новий Закон України «Про оренду державного та комунального майна» набув чинності першого лютого цього року. Винайм майна підприємств, які перебувають у державній та комунальній власності, а також об’єкти малої приватизації відтепер можна реалізовувати в електронній торговельній системі «ProZorro.Продажі». Про це зазначив заступник начальника Регіонального відділення Фонду державного майна України по Київській, Черкаській та Чернігівській областях – начальник Управління забезпечення реалізації повноважень у Черкаській області Віктор Плаха.

За його словами, нині розширили повноваження балансоутримувальників державного майна.

– Насамперед, змінилися обмеження щодо розміру площ нерухомої власності. Відтепер балансоутримувальник може виступати орендовцем. На сьогодні це становить 400 кв. м. на одного власника чи юридичну особу, які утримують на балансі відповідне майно. Якщо немає певних галузевих особливостей оренди державного майна, – зазначив Плаха.

Заступник начальника відділу орендних відносин та контролю за договорами оренди Управління забезпечення реалізації повноважень у Черкаській області Алла Березняк поінформувала, що балансоутримувальники можуть виступати ініціаторами щодо передання державного майна в оренду.

– Розглядати потенційні об’єкти оренди в цьому випадку можна, якщо власність перебуває на обліку балансу та майно тимчасово не використовують в господарській діяльності, – зауважила Березняк.

Віктор Плаха сказав, що кардинально новими є підходи щодо визначення балансової та ринкової вартості об’єктів винайму.

– Новий порядок оренди містить низку стимулів задля більшого інвестування в майнові комплекси підприємств і при цьому мати гарантії захисту коштів у випадку продовження договорів. Наприклад, якщо орендар виконав ремонт у приміщенні, то протягом 6 місяців (24 місяці, якщо йдеться про реставрацію орендованої пам’ятки архітектури) сплачуватиме лише половину від плати.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x