Печінка – мовчазний орган

Печінка – мовчазний орган

Печінка – життєво важливий орган, який виконує такі функції, як очищення крові, бере участь у процесі травлення, бореться з інфекціями. Недуги печінки іноді стають очевидними не одразу, заявляючи про себе незначними симптомами.

Пожовтіння шкіри
Шкіра й білки очей можуть набути жовтуватого відтінку через накопичення в крові білірубіну. Це відбувається внаслідок поганої роботи печінки. Такий симптом називається жовтяницею, і найчастішими причинами таких пошкоджень печінки є гепатит, рак, надмірне вживання алкоголю, вплив токсинів і різних інфекцій.

Колір випорожнень
Жовтяниця змінює колір сечі і калу (сеча темнішає, а кал, навпаки, стає світлим).

Свербіж
Клініка Майо (MayoClinic), США, зараховує захворювання печінки до основних причин сверблячки шкіри. Також до таких належать ниркова недостатність, захворювання щитовидної залози і рак.

Синці та кровотечі
У людей з ушкодженнями печінки частіше з\’являються синці й відкриваються кровотечі. На думку фахівців Національного інституту цукрового діабету, захворювань травної системи і нирок (National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases), США, це виникає через те, що печінка сповільнює або припиняє синтез білків, які необхідні для згортання крові.

Набряки

Коли печінка не в змозі виконувати свою роботу, в організмі починає затримуватися рідина, особливо в ногах і животі.

Безсимптомно
У деяких випадках недуги печінки можуть зовсім не проявитися, або ж бути неочевидними (такі симптоми, як сонливість і хронічна втома, наприклад). Центральна клінічна лікарня Університету штату Айова (The University of Iowa Hospitals and Clinics), США, попереджає, що близько половини пацієнтів із захворюваннями печінки не виявляють симптоматичних ознак.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x