Позбуваємося надокучливої гикавки

Позбуваємося надокучливої гикавки

Гикавка любить виникати у незручні моменти. Зазвичай це минає саме собою, але якщо триває довше 10 хвилин, то вже починає дратувати, заважати й навіть викликає хворобливі відчуття.
Єдиної причини, що викликає приступ гикавки, не існує, але є ряд факторів, які її провокують: виникає при стресі, переляку, супроводжуваному різким вдихом, при різкому повороті тіла. Судомний істеричний регіт, ридання – все це може змусити вас гикати.

Що зазвичай спричиняє гикавку
Швидка їжа. Розтягнення шлунку через переїдання або непомірне вживання рідини (особливо алкогольних та газованих напоїв).
Переохолодження (особливо у маленьких дітей). У них гикавка виникає через активне «заковтування» повітря, коли замерзли.
Захворювання органів травлення (гастрит, кишкова непрохідність, виразка шлунку та дванадцятипалої кишки, панкреатит).
Ураження центральної нервової системи, викликані алкогольними, наркотичними або медикаментозними інтоксикаціями, черепно-мозковою травмою, інсультом.

Методи позбавлення від гикавки:
– Повільно випити маленькими ковтками склянку холодної води.
– Помасажувати основу язика, викликавши легкий спазм стравоходу.
– Стиснути грудну клітку, нахилившись вперед або обхопивши коліна руками. Просидіти в такій позі кілька хвилин. Зробити глибокий вдих і затримати дихання на 10 секунд. Повторити кілька разів.
– З\’їсти що-небудь кисле або солодке. Підійде льодяник, шматок лимона або ложка цукру чи кілька кубиків рафінаду.
– У разі переохолодження – зігрітися та випити теплого напою.
– Кілька разів віджатися або присісти.
– Глибоке прокашлювання.
– Затримка дихання. Після цього діафрагма знову починає нормально функціонувати, тож спазм припиняється. Знімає спазм діафрагми міцний ромашковий чай.
– У випадку гикавки часто намагаються людину налякати. Але це неефективний метод, особливо якщо йдеться про дітей, вагітних жінок і людей із захворюваннями серця і судин. Різкий судомний вдих при переляку дійсно може зупинити гикавку, але не можна передбачити реакцію людини.
– Якщо гикавка виникає надто часто, триває довго, заважає спати і їсти, викликає дискомфорт або біль у грудях, неодмінно зверніться до лікаря.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x