В області видали «теплі кредити» на 20,2 мільйона гривень

В області видали «теплі кредити» на 20,2 мільйона гривень

485 кредитів на загальну суму 20,2 млн грн видали уповноважені банки (АТ Ощадбанк, АБ Укргазбанк, АТ Укрексімбанк) на Черкащині протягом травня-серпня 2020 року. Також отримали часткову компенсацію відсоткової ставки по кредитах на заходи з енергозбереження 294 позичальника (за 2016-2020 роки) на загальну суму 595,5 тис грн. Про це повідомляє пресслужба ОДА.

Загалом у країні вже понад 1000 ОСББ отримали понад 350 млн грн «теплих кредитів» з початку програми у 2020 році і до сьогодні. Це, зокрема, у 2,5 рази більше порівняно з 2017 роком.

Усього з 2015 року програмою скористалося понад 6400 ОСББ у різних регіонах України, спільно залучивши понад 1,8 млрд гривень. Найбільші суми коштів отримали ОСББ у Дніпропетровській, Запорізькій та Київській областях.

– Як показує досвід різних ОСББ, участь у програмі дає стимул об’єднатися мешканцям багатоквартирних будинків, інвестувати чималі кошти у зазвичай недешеві енергоефективні заходи, нести відповідальність та дбати про результат, – т.в.о. Голови Держенергоефективності Костянтин Гура.

Держава надає допомогу у вигляді співфінансування кредиту– від 40% до 70%. Зокрема, додаткову підтримку можна отримати від місцевої влади. Якщо ОСББ проводить комплексну термомодернізацію багатоповерхівки, то економія енергоспоживання сягає 50% і навіть більше.

Ефективність механізму підтверджується і результатами щорічної оцінки програми, яка проводиться Агентством за підтримки партнерів (USAID, GIZ, Фонду ім. Ф. Еберта). Під час дослідження також аналізуюють дані про енергоспоживання учасників від понад 80 підприємств теплокомуненерго, обленерго, облгазів.

За даними оцінки, середня економія споживання теплової енергії, зокрема, для ОСББ становить 20%.

Також показовим є те, що 57% ОСББ-учасників зазначили, що скористались програмою більше двох разів, а 88% планують взяти участь ще раз. Це засвідчує про довіру позичальників до цієї програми.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x