П’ятірку затребуваних професій серед вступників у профтехи назвали в МОН

П’ятірку затребуваних професій серед вступників у профтехи назвали в МОН

П’ятірку найбільш популярних професій серед вступників до закладів професійної освіти у 2020 році оприлюднили на офіційному сайті Міністерства освіти та науки України. У переліку затребуваних спеціальностей – водій автотранспортних засобів, кухар, електрогазозварник, кондитер, перукар та офіціант.

Водночас вузькогалузеві професії або ж фахи, які передбачають важкі умови праці, мають менший попит серед молоді. Зокрема, технологічно складні спеціальності, як-от: машиніст трубоукладач, контролер харчової продукції або прокатник гарячого металу – менш популярні серед абітурієнтів.

За словами заступника Міністра освіти і науки Ігоря Гарбарука, із 2011 року рейтинг найпопулярніших професій залишається незмінним.

– Професії сфери послуг дозволяють випускникам, які мають за плечима лише виробничу практику, відкривати власний бізнес і отримувати високий дохід. У цьому році ми спостерігаємо схожий запит. Насправді у наших профтехах можна здобути 690 професій, але щороку понад 70% вступників обирають лише 10-15 з них, – зазначив Гарбарук.

Він пояснив, що кожен регіон має різну динаміку набору вступників за цими професіями.

– Наприклад, в Івано-Франківській та Тернопільській областях одними з найзатребуваніших є штукатур та перукар. На півдні – в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях – вступники надають перевагу професії тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва. Серед чинників, які впливають на попит конкретних професій – економічний розвиток регіону та локального бізнесу, – додав заступник Міністра освіти і науки Ігор Гарбарук.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x