Співпрацю бізнесу і культурного осередку обговорили в Черкасах

Співпрацю бізнесу і культурного осередку обговорили в Черкасах

Зустріч із представниками черкаського бізнесу та культурного сектору відбулася в Художньому музеї 15 вересня. Керівниця комунікацій «Fedoriv Group», очільниця проєктів «Фундація Дарини Жолдак» Світлана Сом поділилася досвідом залучення бізнес-партнерів до реалізації мистецьких та просвітницьких ідей з мінімальним бюджетом. Про це повідомляє кореспондентка «Нової Доби».

Під час зустрічі спікерка розповіла, наскільки важлива комунікаційна стратегія та спробувала пояснити, за яких умов бізнес може стати партнером у реалізації проєктів культурних осередків.

Людям, які мають ідеї і шукають спосіб їх реалізації потрібно подумати про те, як працює інструментарій. Тобто, вам необхідно конкретно аргументувати «бізнесу» зміни та переваги, які він може отримати від співпраці, оскільки той мислить чіткими KPI параметрами (ключовими показниками ефективності). Варто говорити не про сприяння когось персонально, а про більш масштабні речі. А саме про те, до якої цілі ви, як культурний осередок, зможете разом із партнером дійти та яким чином проєкт стане частиною діяльності певної компанії, – зауважила Світлана Сом.

За словами спікерки, комунікація важлива із потенційними партнерами, оскільки необхідно пояснити споживачам, навіщо потрібний цей продукт, як його використовувати, які переваги він дає та чому його потрібно придбати.

Також варто пам’ятати, що ефективність комунікації залежить від завдань, які ви перед собою поставили, цільової аудиторії та інструментів, які використали для отримання бажаного результату. Потрібно враховувати й емоційний компонент, оскільки ідею потрібно пропустити крізь себе та подати повноцінною історією. Наприклад, можна використати задум щодо популяризації книг та залучення бібліотек.

У мене є донька, якій два з половиною роки і дванадцятирічний син. Коли я п’ю чай після роботи, я дуже хочу з ним поговорити. Але не про те, що хтось поганий із однолітків. Я не перебуває у контексті ситуації, а тому не можу обрати чийсь бік. Для того, щоб розібратися в цьому, мені потрібно піти й зібрати фактаж. Але у мене немає на це ні часу, ні бажання. Проте якщо я з ним не проговорю теми того, що важливо, аби він був толерантний, розуміти, чому комусь болить або хтось вчиняє так чи так. У цей момент ми говоримо про емоції. Я зараз кажу про те, щоб діти могли говорити із своїми батьками, – зауважила очільниця проєктів «Фундація Дарини Жолдак» та додала, що вона разом із колегами для Нової української школи розробили методологію, яка називається «50 бесід» батьків з дітьми.

Методологія полягає в тому, що за чотири роки ви можете поспілкуватися з дитиною щодо 50 прочитаних ним книг. Для вашого сина та доньки читання – це шлях до розвитку, для вас же – привід поговорити та пояснити якісь моменти. Бесіда модерована, до її розробки долучені психологи. На цьому етапі вже говоримо про взаємодію з бібліотеками. Оскільки, літературу можна як придбати, так і взяти в бібліотеці. Дидактичний матеріал є в безкоштовному доступі, – зазначила Сом.

Під час заходу спікерка також порадила людям, які хочуть реалізовувати якісь культурні проєкти, знайти найбільшу точку болю для регіону, міста та з’ясувати межі перетину й спробувати вирішити цю проблему.

За словами Світлани Сом, усі проєкти у співпраці із партнерами, особливо, з державними органами потрібно робити добре, щоб вам подобався результат або взагалі не робити. Це принцип відмотування назад і вдосконалення проєкту.

Однієї ідеї замало. Я як креативний директор можу щось придумати, пояснити, пов’язати між собою різні речі, але потрібна команда, яка допоможе прописати шлях реалізації. Тобто, потрібні люди, які «закриють» тили, бо «вогонь» без цього може згаснути, – розповіла Світлана Сом.

Очільниця управління культури та охорони культурної спадщини ЧОДА Людмила Фіть розповіла, що це вже друга зустріч із представниками черкаського бізнесу.

– Ми говорили про те, як правильно співпрацювати із бізнесом. Що не можна просто прийти і сказати, що необхідні кошти. Потрібно презентувати ідею і обговорити, які переваги потенційні партнери можуть отримати. Насамперед, треба довіряти одне одному й ближче познайомитися, щоб уже обговорити потенційну спільну системну роботу. Тому плануємо провести ще подібні заходи, аби поділитися конструктивними ідеями щодо співпраці, – зауважила Фіть.

Захід відбувся за сприяння управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської ОДА, Черкаського книжкового фестивалю, «Fedoriv» та «Zholdak foundation».

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x