Лімфома: що треба знати про хворобу

Всесвітній день боротьби з лімфомами відзначають 15 вересня. Дату запровадили в 2004 році за ініціативою Коаліції Лімфоми (LC), міжнародної організації, яка об’єднує пацієнтів з 41 країни світу.
Мета тематичних заходів полягає в тому, щоб привернути увагу соціуму до проблем хворих, а також поінформувати громадськість про симптоми захворювання, наголосити на необхідності звернень до лікарів у випадку проявів ознак онозахворювання. Про симптоми, фактори ризику та методи запобігання лімфоми розповіла завідувачка обласним лікувально-діагностичним гематологічним центром Черкаського обласного онкологічного диспансеру Олена Лук’янець.


– Що таке лімфома?
– Лімфома – це група гематологічних злоякісних новоутворень лімфатичної системи, які характеризуються збільшенням лімфовузлів та можливим ураженням внутрішніх органів.
Лімфоми досить поширена патологія. Так, у структурі злоякісних пухлинних захворювань в Україні захворювання посідає серед жінок дев’яте місце, а у чоловіків – десяте. Щороку в Черкаській області діагностується біля 100 нових випадків захворювання на лімфому. Від різновиду лімфоми залежить наявність відповідних симптомів та підходи до лікування пацієнта.

– Які симптоми цього онкозахворювання?
– Основними симптомами захворювання є: безболісне збільшення лімфатичних вузлів на шиї, у пахвових впадинах та пах. Можлива наявність симптомів інтоксикації: втрата ваги до 10% за 6 місяців, підвищення температури тіла до 38 ºС без ознак інфекції, профузна нічна пітливість, свербіж шкіри.
Варто зазначити, що клінічна картина при лімфомі відрізняється залежно від розміщення уражених лімфатичних вузлів. Зокрема, хворий може відчувати кашель, важкість дихання та набряк обличчя. Наприклад, якщо зона ураження знаходиться в черевній порожнині, пацієнт може відчувати біль у животі , мати проблеми з травленням. Водночас ефективність лікування залежить від часу діагностики лімфоми: якщо захворювання діагностували раніше, то лікування буде результативнішим. Тому важливо регулярно (1 раз на рік) проходити профілактичний огляд у свого терапевта чи сімейного лікаря.

– Розкажіть, будь ласка, що може спричинити розвиток лімфоми?
– Виокремити групу ризику досить складно, бо є багато теорій розвитку лімфом, в тому числі вірусна. Серед факторів, які можуть сприяти появі онкозахворювання вирізняють: вплив радіації, надмірна інсоляція, несприятливі умови навколишнього середовища.
Існує кілька вікових піків захворюваності. Для лімфоми Ходжкіна перший віковий пік – 15-35 років.
Лімфома – одна з п’яти найпоширеніших онкозахворювань у дітей.
Другий пік захворюваності на лімфоми – після 50-60 років.

– Як можна запобігти розвитку лімфоми?
– Важливо принаймні один раз на рік проходити профілактичних медогляд, робити аналіз крові та рентген органів грудної клітки та УЗД черевної порожнини.
Нині люди почали більш відповідально ставляться до профоглядів. Суспільство почало усвідомлювати, що рак – це не вирок, і захворювання на першій-другій стадії можна успішно вилікувати. Варто зазначити, що належна терапія на останніх стадіях теж досить ефективна.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x