69 % депутатів міської ради не прозвітували перед виборцями про роботу

69 % депутатів міської ради не прозвітували перед виборцями про роботу

Однією із важливих складових діяльності депутата є регулярне звітування перед виборцями. Це дозволяє з одного боку висвітити досягнення народного обранця за звітний період, а з другого боку налагодити діалог депутата з виборцями задля поліпшення ефективності роботи на окрузі.

Попри те, що норма про звітування закладена у законодавчу базу та регламентована відповідними місцевими нормативними актами, далеко не всі депутати Черкаської міської ради дотримуються цих норм.

Як показало дослідження у межах громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих рад», станом на 9 липня 2020 року, лише 31 %  депутатів прозвітували про свою діяльність у 2019 році. Публічно прозвітував тільки один депутат (Юрій Тренкін, «ВО Батьківщина»). Таким чином, 69 % депутатів Черкаської міської ради жодним чином не звітували перед громадськістю.

Про це розповіли керівник проєкту «Атестація депутатів місцевих рад» у Черкаській області Володимир Феофілов і голова Черкаського обласного осередку ВГО «Комітет виборців України» Максим Михлик, повідомляє «18000».

За словами Максима Михлика, оприлюднили свій звіт 13 депутатів. Із них 9 звітів розміщено на сайті Черкаської міської ради. Майже всі звіти, розміщені на сайті, викладені в форматі pdf і містять текстову та графічну інформацію, між тим, один з депутатів розмістив свій звіт в форматі презентації (Олександр Сандецький, позафракційний).

Троє  депутатів розповсюдили свої звіти серед виборців в паперовому вигляді. Один звіт було розміщено на сторінці мережі Фейсбук у вигляді відеоролика.

Інформація, що міститься у звіті, відповідно до чинного законодавства, має відповідати п’яти критеріям, а саме: інформація про роботу на виборчому окрузі; про прийняті радою і її органами рішення; про діяльність депутата в органах ради; про персональну участь депутата в обговоренні, прийнятті та організації виконання рішень ради і її органів; про виконання доручень виборцям. Всім п’яти критеріям відповідає тільки один звіт. Це звіт депутата від «ВО Батьківщина» Юрія Тренкіна.

Решта звітів відповідає трьом критеріям. Всі звіти містять інформацію про роботу депутата на окрузі. Дуже багато можна побачити про виконання доручень виборців. Приблизно третина звітів містить інформацію про діяльність депутата в органах ради. Майже немає інформації про персональну участь депутата в обговоренні, прийнятті та організації виконання рішень ради і її органів.

Фракція ВО Свобода (Ведула Антон, Косенко Іван, Куча Андрій, Шило Максим, Ярослав Нищик) не звітували персонально перед виборцями, а обрали загальне фракційне звітування. І хоча Регламентом Черкаської міської ради не передбачено персональне звітування, виборцю все ж було б важливо знати про діяльність саме свого обранця.

Цікаву форму звітування перед виборцями обрав депутат міської ради від Партії Вільних Демократів Володимир Гриценко. На своїй сторінці в мережі Фейсбук він виклав свій звіт перед виборцями в форматі відеоролику, який висвітлює роботу депутата на окрузі.

Експерти зазначають, що стан звітування депутатів Черкаської міської ради перед виборцями на дуже низькому рівні. Це стосується не тільки наявності звітування. Треба докласти зусиль для більш якісного наповнення звітів у відповідності до визначених законодавством критеріям.

– Закликаємо депутатів дотримуватись Закону України “Про статус депутата місцевої ради”, який передбачає, що депутат зобов’язаний звітувати перед мешканцями округу, від якого був обраний не менше одного разу на рік. До того ж, ця норма передбачена також Регламентом Черкаської міської ради 8-го скликання, – резюмував Володимир Феофілов.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x