У Черкасах обговорили теорію походження міста

У Черкасах обговорили теорію походження міста

Передумови заснування та гіпотези щодо часу виникнення Черкас обговорили в Черкаській обласній державній адміністрації. Науковці, історики та археологи  висловили теорію походження міста.

Організатор заходу Сергій Пасічник зауважив, що нині є два варіанти щодо хронологічних меж виникнення Черкас.

– Відповідно до офіційної гіпотези заснування міста відбулося в ранньо-монгольському періоді, інша дата стосується початку литовської доби. Наші археологи здійснили низку досліджень, щоб спростувати помилкові твердження, – зазначив Пасічник.

За словами Дмитра Куштана, кандидата історичних наук, співробітника Інституту археології НАН України, місто виникло як прикордонний військовий форпост Великого князівства Литовського на межі з Диким Полем і було засноване не раніше, ніж у 1362 році.

–  Битва на Синіх водах (1362 р.)  – ключова подія, наслідком якої стала поява Черкас. Тоді литовсько-руські війська звільнили від Золотої Орди Південну Київщину та Поділля. Наступного року литовський князь Ольгерд передав своїм племінникам, подільським князям Коріатовичам, відвойовані землі від Дністра до Дніпра. Згодом вони збудували своєрідний «ланцюг» прикордонних замків на межі з Диким Полем, а Черкаси стали крайнім східним форпостом у ньому, – пояснив Куштан.

Науковець вважає, що призначення дати заснування – 1286 р. – не має жодних реальних підстав, лише бажання тодішнього компартійного керівництва відзначити «круглу» дату.

– Оповідь про заснування міста вихідцями з Північного Кавказу (черкесами) є вигадкою російських  імперських істориків ХVIII ст. Перші достовірні згадки про Черкаси датуються 1380-1390-ми роками. Насправді місто на 80-100 років молодше від офіційної дати заснування, – додав кандидат історичних наук Дмитро Куштан.

Кандидат на посаду міського голови Черкас Віталій Ільченко, зауважив, що з вивчення історії міста формується патріотизм.

– Пропоную місцевим науковцям втілити всі історичні довідки про Черкаси в окремий збірник. Щоб читачі могли із цікавістю та захопленням пізнавати історію рідного міста, – сказав Віталій Ільченко.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x