Секрети зимового розмноження смородини

Секрети зимового розмноження смородини

Смородина – дуже цінна ягода, що містить велику кількість вітамінів. Крім того, вона не дуже примхлива у догляді і сама вміє справлятися з багатьма хворобами та шкідниками. Разом з тим, як і більшість ягідних, смородина має обмежений термін використання. У міру старіння продуктивність рослини знижується, а ягоди дрібнішають. З цієї причини необхідно своєчасно подбати про закладення молодого смородиннику на новій ділянці. Найпростіший спосіб зробити це – використати живці. Для цього варто вчасно запастися ними. Коли саме? А от прямо зараз і можна розпочинати. Тільки робити це потрібно правильно.
Проводити нарізку живців можна починати з початку грудня. Як маточні рослини вибирають добре розвинені і не пошкоджені шкідниками кущі. Гілки з явними ознаками захворювань (особливо борошнистою росою або курчавістю листя) не тільки не варто використовувати для розмноження, але й рекомендується викорчовувати і утилізувати. В кущах потрібно вибирати тільки ті пагони, яким виповнився рік. Вони повинні мати добре розвинені бруньки. Живці потрібно зрізати біля самої землі. Довжина таких живців має бути близько 20 см.

Після цього живці потрібно поставити в банки з водою. Її варто трохи підсолодити. Для цього підійде цукор у кількості чверті чайної ложки. Можна також додати у воду мед. Вкорінювати живці потрібно неодмінно в банках зі скла, наповнених водою. Багато хто використовує для цього більш зручну пластикову тару. Цього не потрібно робити, тому що пластик все-таки розкладається, виділяючи отруйні речовини, які засвоюються рослиною, а тоді переходять і в плоди. З тієї ж причини не варто використовувати шини при висаджуванні у відкритому ґрунті.
Живці в банках треба тримати на вікні, у теплому місці. Обов’язково потрібно підставляти пінопласт під банки – щоб рослинам було тепліше. Тепер потрібно дочекатися появи корінців. Вони з’являться за 25, максимум за 30 днів.
Коли корінці трохи підростуть – приблизно до 5 см, – потрібно висадити їх у горщики. Їх можна виготовити з паперу. Краще для цього підходить звичайний коричневий папір від пакувальних пакетів. На дні горщиків обов’язково має бути керамзит, напівзогниле листя (або інший компост), а зверху земля. У цю суміш потрібно посадити живці і полити їх слабким водяним розчином коров’ячого гною – для підживлення. Такі горщики для зручності встановлюють в дерев’яний ящик. Під нього теж не завадить підкласти пінопласт. Це вбереже не лише рослини від холоду, а й підвіконня від вологи, адже землю потрібно буде постійно поливати, щоб вона не пересихала.

Уже до лютого на живцях набрякнуть бруньки. До травня (саме в цей час їх уже можна висаджувати у відкритий ґрунт) вийдуть гарні саджанці. У них буде добре розвинене зелене листя. Такі рослини потім дадуть прекрасний урожай. Для кращого розвитку кореневої системи висаджені живці варто поливати настоєм з лушпиння цибулі.
Приблизно до кінця першої декади травня молоденькі рослини можна висаджувати в ґрунт. Садять так, щоб над поверхнею ґрунту виступали 2-3 бруньки. Найкраще висаджувати молоді рослинки «шкілками» за схемою 15 на 30 см. Стовбурці смородини закопують не перпендикулярно до поверхні, а під кутом 45°, повертаючи їх у бік півдня. Якщо рядки «шкілки» мають прямокутну форму, краще розташовувати їх в напрямку з півночі на південь. «Шкілки» необхідно своєчасно прополювати від бур’янів, розпушувати землю і поливати, не допускаючи пересихання ґрунту. Підживлювати молоді кущі бажано один раз на тиждень. Якщо для підживлення використовується коров’як, то його треба розбавляти водою: на одну частину добрива – десять частин води. Якщо на саджанці будуть утворюватися квіти, їх треба обірвати, тому що молодим рослинам потрібно набрати силу. Тільки наступного року саджанець може зацвісти.

До осені з вкорінених живців розвинуться рослини з 2-3 пагонами (за кількістю залишених бруньок). Їх пересаджують на постійне місце, а на наступну весну проводять формування куща, обрізаючи кожен пагін так, щоб залишилася 1-2 бруньки.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x