Нагородження лауреатів краєзнавчої премії відбулося на Черкащині (ВІДЕО)

Нагородження лауреатів краєзнавчої премії відбулося на Черкащині (ВІДЕО)

Лауреатів обласної премії імені Михайла Максимовича нагородили в селі Богуславець 25 вересня. Про це повідомляє кореспондент «Нової Доби».

За рішенням Конкурсної комісії обласна краєзнавча премія за 2020 рік у номінації «За видання краєзнавчої літератури» присуджена Віктору Козорізу за книгу «Козоріз В.П. Драбів і Драбівщина. Нариси з історії рідного краю» і Володимиру Поліщуку за серію видань (7 книг): «Мій Михайло Максимович», «Мій Василь Доманицький», «Мій Павло Филипович», «Мій Тодось Осьмачка», «Шевченківські студії», «Слово до високих літ», «Майже столітня історія…Кафедра української літератури в Черкасах». У номінації «За особливий внесок у розвиток музеїв, що функціонують та перебувають у віданні підприємств, установ та організацій» премія присуджена музейному комплексу історії рідного краю Тернівського ліцею Тернівської сільської ради Смілянського району Черкаської області, керівником якого є Анатолій Шулежко.

Захід відбувся на місці, де стояла хата, в якій народився Михайло Максимович (колишній хутір Тимківщина). Нагороджувала лауреатів очільниця управління культури і охорони культурної спадщини Черкаської облдержадміністрації Людмила Фіть.

Привітали лауреатів голова Золотоніської районної ради Валерій Саранча, заступник голови Золотоніської райдержадміністрації Володимир Денисенко, голова Драбівської районної ради Володимир Дзега, директорка Богуславецького НВК Віра Бондар і заступник директора Тетяна Москаленко. А також голова обласної організації  НСКУ, професор, модератор заходу Василь Мельниченко та очільник Конкурсної комісії із присудження Черкаської обласної краєзнавчої премії імені Михайла Максимовича – Валентин Лазуренко.

Пісні на слова Михайла Максимовича виконав відомий кобзар із села Великий Хутір Драбівського району Михайло Коваль.

Довідково: заснована обласна краєзнавча премія імені Михайла Максимовича у 1994 році. У перші роки премія мала статус літературно-краєзнавчої, оскільки краєзнавство в області лише почало формуватися як громадський рух та важливий напрямок дослідницько-

просвітницької роботи. З 2001 року вона набула самостійного статусу «краєзнавча». А з 2006 року, за пропозицією обласної спілки краєзнавців, до положення про премію сесія обласної ради внесла зміни, згідно яких переможці конкурсу на здобуття премії почали визначатися у двох номінаціях – для окремих авторів і для авторських колективів.

У липні 2020 року затверджено оновлене положення про обласну краєзнавчу премію. Окрім збільшення втричі грошового еквіваленту премії, з’явилася нова номінація «За вагомий внесок у створення та розвиток музеїв, що функціонують та перебувають у віданні підприємств, установ та організацій».

У новому положенні збережено дві номінації за видання краєзнавчої літератури, але без поділу на індивідуальне і колективне авторство.

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x