Освітяни Бондаренка сміються над законами, Або історія про купівлю найдорожчої картоплі в Україні для черкаських дошкільнят і рекорди з нехтування законами України

Освітяни Бондаренка сміються над законами, Або історія про купівлю найдорожчої картоплі в Україні для черкаських дошкільнят і рекорди з нехтування законами України
У 2018 році на посаду директора департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міськради було призначено Сергія Воронова, який до цього обіймав посаду головного спеціаліста в тому ж департаменті. Його попередник Ігор Волошин став заступником міського голови Анатолія Бондаренка. “Готовий завжди підставити плече!”, – написав він про призначення свого протеже у пості на ФБ. Планова ротація дворічної давнини у ключовій структурі міської ради, яка витрачає найбільше грошей із місцевого бюджету, очікувано не поклала край зловживанням під час закупівель.
Трохи згодом з’ясувалося, що Волошин, хоча й відійшов у тінь, все одно продовжував залишатись неформальним “смотрящим” за департаментом. “Встановлено, що ТОВ “Хлібний Дім – Україна”, що на постійній основі реалізує за завищеними цінами м`ясну продукцію до ТОВ “Каштан Плюс”, належить родині депутата Черкаської міської ради (мова йде про депутата Черкаської міськради від “Батьківщини” Юрія Тренкіна – прим.ред.), який перебуває у дружніх відносинах із службовими особами ТОВ “Каштан Плюс” та має безпосередній вплив на колишнього директора Департаменту освіти та гуманітарної політики (мова про Волошина, зама Бондаренка), який на цей час є заступником міського голови м. Черкаси з питань діяльності виконавчих органів ради”, – встановили слідчі в одному з численних проваджень.
Скандальність Департаменту вражає – він офіційно згенерував майже половину всіх зафіксованих порушень у місті Черкаси (138 порушень у 2019-2020 роках). Це і моніторинги Державної аудиторської служби і задоволені скарги учасників на дії (або бездіяльність) замовника.
Перший сигнал, что в Черкасах взагалі не збираються підкорятися Києву і приймати систему Prozorro, яка замінила по всій державі “паперові” торги на електронні, пролунав у 2017 році. Тоді вже минув рік, як вся країна перейшал на “цифру”, а в Черкасах до останнього боролись за право “паперових” закупівель. Черкаси “пали” тільки після блокади транзакцій Казначейством.
“Цифра” загрожувала встановленому в місті порядку. А він був простий. Єдиним постачальником всього і вся в місті було і є згадане вище ТОВ “Каштан-плюс”. Зараз вже можна впевнено констатувати, що “цифри” в Черкасах боялись даремно. Тільки за останні декілька років здобутки “Каштан-плюс” вимірюються сотнею контрактів на 150 млн грн. Це абсолютний антирекорд в усій країні, де немає жодного замовника, де б 99 % профільних закупівель (в цьому випадку продукти харчування) належали б лише одному постачальнику. Молоко, картоплю овочі, м’ясо та інше постачає лише “Каштан-плюс”.
У місті просто навчились проводити тендери по нових правилах в Prozorro, але з незмінно старим результатом. Підтверджень цієї тези багацько. До прикладу, на початку 2020 року Черкаси відзначились закупівлею чи не найдорожчої в країні картоплі. У березні Департамент освіти уклав неконкурентну угоду з “Каштан-Плюс” на постачання картоплі на 199 тис. грн (“пороги” для відкритих торгів стартують від 200 тис. грн) за ціною 15,25 грн за кілограм. Згідно з Укрстатом, роздрібна ціна картоплі у Черкаськиій області тоді склала 11.87 грн за кг, а “освітяни” отримали чергове кримінальне провадження від місцевої прокуратури, за експертизою якої ціна мала бути ще нижче – 11 грн 03 коп. за 1 кг. Однак справа “потонула” у місцевих судах. Поліцейські навіть не змогли добитися відсторонення відповідальних за проведення цією закупівлі, вже не кажучи про більш традиційне, в розумінні пересічного українця, покарання за такі діяння.
Безкарність породжує нові злочини. Після цього Департамент спробував купити у “Каштан-Плюс” картоплю вже на 4,6 млн грн і знову без відкритих торгів, а за переговорною процедурою. Дійсно, у замовника є право провести “переговорку” у разі, якщо дві попередні відкриті процедури (на той самий товар та суму і в тому ж самому бюджетному розписі) були двічі відмінено. І департамент дійсно оголошував раніше дві дзеркальні закупівлі (https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-01-02-000372-b та https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-02-03-000729-a), які, щоправда, через відверто дискримінаційні вимоги до потенційних учасників виявились не успішними. Але, враховуючи, що їх оголосили з різницею в один день, мотив замовника можна було вирахувати одразу.
У серпні 2020 року Департамент вирішив перевершити себе і пішов на відверте нахабство. Ще в 2019 році він провів відкриті торги на закупівлю м`яса, в яких виявився неочікуваний і незалежний конкурент – ТОВ “Ниви Черкащини” – через що “Каштану” довелось, задля перемоги, впасти в ціні з 3,920 млн грн до 2,491 млн грн. Із таким цінником виявилось, що шкурка вичинки не варта, тому про цей контракт просто “забули” і згадали про нього лише через рік. “На момент проведення закупівлі замовник користувався послугами електронного майданчика Smarttender.biz. На даний момент доступ до електронного кабінету Smarttender.biz не можливий у зв’язку з втратою Логіну та Паролю, тому Додаткову угоду № 3 від 31.07.2020 року до Договору публікуємо у вигляді звіту Закупівля без використання електронної системи”, – заявили в департаменті. По цьому “звіту” провели додаткову угоду до торгів 2019 року, згідно з якою вартість контракту становить вже 2 989 997,16.
Майже кожна така закупівля відмічена тавром моніторингу виявлених порушень від Держаудитслужби. Але аудиторів, які цього літа приїхали на перевірку Департаменту, просто туди не пустили. Чи варто тоді дивуватись позиції самого Бондаренка, який нещодавно відкрито поглузував із центральної влади і Володимира Зеленського із їх карантинними обмеженнями? В Черкасах вочевидь свої закони. Як то кажуть “Грабувати Техас мають право лише техасці”.
Макар Шевчук

 

Реклама

3 1 голос
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x