Юлія Лимаренко: «Закликаю батьків цікавитися справами дітей та брати активну участь в їхньому житті»

Юлія Лимаренко: «Закликаю батьків цікавитися справами дітей та брати активну участь в їхньому житті»

16-річний Богдан Тетьора виріс у неблагонадійній родині. У 2018 році хлопець скоїв крадіжку. До винесення рішення суду померла мама підлітка – Богдан почав жити з батьком та дядьком, який оформив опіку. Про це повідомляє кореспондент інформаційного видання «Нова Доба».

Щоб допомогти хлопцю змінитися на краще та почати правильне життя: соціалізуватися, вступити до закладу освіти, запобігти неправомірним діям, усебічно розвиватися, – фахівці доклали значних зусиль та здійснили низку виховних робіт. Зокрема, у результаті плідної співпраці спеціалістів філії Державної установи «Центр пробації» в Черкаській області, Служби у справах дітей Черкаської міської ради та Ювенальної превенції Черкащини вдалося допомогти хлопцю знайти себе, проаналізувати попередні помилки та визначити напрямки розвитку в подальшому.

– Коли ми складали досудову доповідь, то вивчили всі сфери життєдіяльності Богдана: взаємини зі сім’єю, сусідами та однокласниками. У процесі цієї роботи проаналізували психічний стан хлопця та його готовність до змін. Він до 9-го класу не відвідував школу, тому активне сприяння служби у справах дітей щодо вступу  Богдана  до училища ми сприйняли заохочено, – розповіла заступник начальника Придніпровського районного відділу філії державної установи Центру апробації в Черкаській області Юлії Лимаренко.

За її словами, зараз Богдан навчається в міському професійно-технічному училищі та нині здобуває фах закрійника.

– Ми постійно спілкуємося з його класним керівником, яка позитивно відгукується про Богдана. Вона систематично надсилає позитивну характеристику, яка розкриває хлопця лише з хорошого боку. Я можу пишатися його змінами, бо бачу успішний результат нашої співпраці. Зараз він щирий, комунікабельний та натхнений у сфері, яка найбільше його цікавить. На Богдана можна покластися в певній ситуації. Він має перспективне майбутнє, – зауважила Лимаренко.

Богдан мріє започаткувати власну справу – відкрити ательє.

– Мені подобається навчатися в училищі, нам викладають дуже цікаві предмети. Якщо в мене щось не виходить, то завжди допомагають куратор та одногрупники. Після профтеху хочу вступити ще до медичної академії. У майбутньому мрію стати дизайнером одягу. Хочу бути схожим на дядька, бо саме він порадив мені обрати цю спеціальність і завжди підтримує мене не лише в аспекті навчання, а й в усіх життєвих ситуаціях. Якщо будуть можливості – обов’язково цим скористаюся, – зазначив Богдан.

Окрім навчання хлопець понад рік займається боксом.

– З відділу пробації мені порадили звернутись до Олександра. Фахівці розповіли, що він організовує тренування в спортивній секції і я вирішив долучитися. Мені він сподобався як людина своєю комунікабельністю та щирістю. Під впливом волонтера я відмовився від шкідливих звичок. Почав більше захоплюватися спортом, бігати ввечері та займатися на турніках. У мене є бажання стати кандидатом у майстри спорту з боксу. Мій тато теж раніше захоплювався цим видом спорту, тому він підтримує моє захоплення і мотивує, – сказав Богдан .

Олександр Павленко, засновник ГО «Долаючи бар’єри», волонтер філії Державної установи «Центр пробації» в Черкаській області працює зі складними підлітками значний проміжок часу.

– Моя однокласниця розповідала про цю діяльність, бо вона працює у службі пробації в Харкові. Вона розповіла про свої мотиви і мене це зацікавило. У цей період я мав інтерес до проблем молоді,  нині я є лідером та духовним наставником спортивного клубу. Щоб детальніше дізнатися про роботу зі складними підлітками переглядав тематичні відеоролики, – зауважив Павленко.

Олександр працює з Богданом близько року. За словами волонтера, спочатку в хлопця були проблеми з дисципліною.

– У його поведінці домінували такі риси, як нестабільність та безвідповідальність. Він часто приходив на зустрічі, потім зникав на певний проміжок часу. Обіцяв щось і не виконував. Із досвіду можу сказати, що це стандартна поведінка дітей з неповних сімей або підлітків, які мають певні проблеми з членами родини. Ті зміни, які я бачу зараз у ньому  – це однозначно прогрес. Подібні проблеми я вирішую стабільністю. Можу спілкуватися з дітьми у будь-який час, – додав Олександр Павленко.

16 квітня цього року Богдан припинив бути підобліковим пробації, однак Олександр продовжує й надалі підтримувати зв’язок із хлопцем.

– Насправді волонтери не зовсім усвідомлюють, який мають вплив на світогляд та внутрішній світ дитини. Я вирішив, що можу стати тренером не лише з боксу, а й наставником для підлітків. Перед тренуваннями ми читаємо посібник, духовну літературу та обговорюємо моральні засади та життєві цінності. У цій сфері не можна пропрацювати певний період і після цього зникнути. Це ціль, яку потрібно досягати протягом усього життя. Якщо людина вирішила допомогати іншим, то потрібно брати на себе відповідальність і виконувати відповідні обов’язки, – пояснив Олександр Павленко.

На думку заступника начальника Придніпровського районного відділу філії Державної установи «Центру пробації» в Черкаській області Юлії Лимаренко, основна проблема не в дітях, а в ставленні до них батьків.

– У більшості випадків дітям не вистачає уваги та турботи, натомість батьки ведуть аморальний спосіб життя або ж присвячують час лише роботі. Тому підлітки не відчувають підтримку та піклування, які їм дуже необхідні. У результаті вони намагаються привернути увагу членів родини у будь-який спосіб, зокрема, негативний. Закликаю батьків цікавитися справами дітей та брати активну участь в їхньому житті, – зазначила Юлія Лимаренко.

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x