Павло Скворцов: «Бажання прогресувати в межах моєї організації не зникає ніколи»

Павло Скворцов: «Бажання прогресувати в межах моєї організації не зникає ніколи»

Голова Асоціації аматорського міні-футболу в Черкаській області Павло Скворцов розповів кореспондентам інформаційного агентства «Нова Доба»  про розвиток футзалу на Черкащині, хто цьому активно сприяє та як відбуваються матчі під час карантинних обмежень.

– Із чого почалося Ваше захоплення футболом?

– Я почав займатися футболом ще з дитинства. Відтоді зрозумів, що це моє покликання. Футбол завжди був у моєму серці. Змалечку мріяв побудувати професійну кар’єру, але не вдалося. Попри це бажання грати не зникало. Тому із задоволенням продовжував брати участь у змаганнях на аматорському рівні. Згодом почав цікавитися футзалом. Брав участь зі своєю командою в турнірах, які організовували в Черкасах протягом 2005-2007 років.

– Чому Ви вирішили створити Асоціацію аматорського міні-футболу в Черкаській області?

– Проблема в тому, що коли я грав на аматорському рівні, фактично турніри не організовували. Натомість у нашій команді були люди, які дуже хотіли займатися футзалом. Офіційно громадську організацію зареєстрували 31 січня 2011 року. Відтоді почали проводити змагання з футзалу, щороку кількість команд стрімко збільшувалася. Змагання відбувалися не лише на місцевому рівні. У Черкасах вдало провели чемпіонати міста та області, «Фінал чотирьох» чемпіонату України з Екстра-Ліги та фінал Кубку України. У місті  організували товариська гра між збірними України та Хорватії. Ці заходи реалізували за сприяння Асоціації футзалу Черкаської області та її очільника Юрія Гончарова. Запевняю, що впродовж 10 років футзал в місті справді прогресував та вже досягнув хороших висот.

– Що Вас мотивує працювати наполегливіше?

– Хочу зазначити, що бажання прогресувати в межах моєї організації не зникає ніколи. Я завжди порівнюю зміни, які відбулися 10 років тому і результат, який є зараз. Коли бачу позитивні зрушення та посміхнені обличчя гравців чи шанувальників цього виду спорту, хочеться докладати максимум зусиль, щоб не зупинятися на досягнутому. Нещодавно ми відкрили відділення футзалу у Комплексній дитячо-юнацькій спортивній школі № 1 Черкаської міської ради, в якій займаються діти. Мене тішить, що велика кількість маленьких вихованців з радістю грають у футзал.

–  Які є пріоритетні завдання у Вас як у керівника?

– Насамперед, плануємо забезпечити стрімкий розвиток дитячого спорту. Хочемо залучати до футзалу щонайбільшу кількість дорослих віком від 16 років. Також обов’язково проводимо змагання у категорії 40 років та старші. Окрім низки зазначених завдань, нині ми маємо більш глобальну та масову ціль – сформувати професійну футзальну команду, яка змагатиметься в першій або вищій лізі Чемпіонату України.

– Хто зараз сприяє розвитку футзалу в області?

– На жаль, в Україні не ухвалили закон «Про меценатство». Однак на Черкащині є дуже багато приватних підприємців, які інвестують кошти в розвиток цього виду спорту. Їм подобається футзал, тому вони ніколи не стоять осторонь, а завжди сприяють вирішенню певної проблеми. Щира подяка людям, які дістають гроші з власної кишені задля підтримки спорту. У цей спосіб благодійники заохочують займатися футзалом у Черкасах, а не деінде. З приємністю хочу розказати про комерційного директора «Віва-трейд» Вадима Васільєва, який допомагає нам у здійсненні тренувального процесу. Радий, що кількість доброчинників невпинно збільшується.

– Розкажіть, будь ласка, як зараз відбувається організація матчів з урахуванням епідеміологічної ситуації?

– Спочатку для нас це була велика проблема, однак спільними зусиллями ми знайшли вихід із цієї ситуації. По-перше, дякую керівництву спортивного комплексу «Будівельник» за те, що надали дозвіл на проведення турнірів. Ми вже не один рік організовуємо спортивно-масові заходи в цьому спорткомплексі. І це, безперечно, найкращий спортивний комплекс у місті для проведення змагань з ігрових видів спорту. Зараз через карантинні обмеження на матчах забороняється присутність вболівальників. Тому ми реалізовуємо онлайн-трансляцію ігор чемпіонату міста. Також дотримуємося усіх необхідних норм та вимог, які  затвердило МОЗ України. Зокрема, систематично здійснюємо температурний скринінг, до гри не допускають тих, хто має підвищену температуру. Працівники дезінфікують роздягальні та інвентар.

–  Нещодавно в Черкасах стартував відкритий чемпіонат з футзалу, розкажіть детальніше про це.

– 10 років поспіль ми традиційно проводимо змагання серед дорослих віком від 16 років. Цьогоріч в турнірі беруть участь 11 команд, які розподілені на дві групи: Вищу та Першу лігу. У Вищій змагаються п’ять потужних команд, ці колективи одні з найкращих в області. До Першої ліги зарахували 6 команд. У групах футболісти грають за коловою системою (у два кола). Ми плануємо завершити змагання в середині листопада, якщо не відбудуються зміни.

– Які цілі Ви ставите перед собою на сезон 2020-2021?

– Зараз наше завдання зробити перехід від масовості до професійності. Ми виконуватимемо необхідний план дій, щоб бути на рівні проведення Чемпіонату України Першої ліги та Екстра-Ліги з футзалу. Цьогоріч запровадили правило «один гравець – одна команда». Раніше футзалісти мали право грати в складі декількох команд. Із цього сезону гравець може обирати лише один колектив. Протягом року функціонує трансферне вікно, коли спортсмен може переходити до іншої команди.

– Як рідні ставляться до Вашої діяльності?

– Рідні мене розуміють та підтримують, бо вони знають, що я роблю це, насамперед, для людей. Адже ми організовуємо турніри, щоб гравці морально та фізично відпочили, зняли стрес після робочого дня. Навіть, якщо після матчу дякують дві-три людини – ми дуже задоволені.

– Із чим Ви можете порівняти гру футзаліста на полі?

– Мені це нагадує звичайний робочий процес. Тобто під час матчу футзаліст взаємодіє з «колегами», якщо команда спільно виконуватиме поставлені завдання – зможе перемогти суперників. Тому частково це схоже на роботу, від якої можна отримати задоволення.

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x