На Черкащині планують створити ландшафтно-парковий музей

На Черкащині планують створити ландшафтно-парковий музей

Голова Черкаської ОДА Сергій Сергійчук спільно з народними депутатами України, представниками Міністерства оборони та місцевої влади Монастирищенського району провели виїзну нараду 14 жовтня. Під час зустрічі посадовці обговорили розташування музею Історії Українського війська на базі архітектурно-ландшафтного комплексу «Садиба Даховських», що на Черкащині. Про це повідомляє пресслужба ОДА.

Довідково: Леськівський замок зарахований в ТОП-10 найкрасивіших замків та фортець України. Палац збудував Казимир Дахновський в 50-х роках ХІХ ст. на території резиденції його діда. Споруда розташована в центрі англійського парку, більшість дерев удалося збрегти. У палаці була колекція старовинних тканин, для яких виокремили спеціальну кімнату. Зокрема, тут містилося кілька десятків картин, колекції східної та європейської порцеляни. Садиба складалася з палацу, службових флігелів та приміщень для слуг. Даховські захоплювалися конями, тому тут також побудували стайні.

– Це унікальне історичне місце, де відзнімають фільми та відеокліпи. Проте зараз замок і територія – у занедбаному стані. Будівлі руйнуються, мальовнича територія заростає бур’янами… Хочемо це змінити. Потрібно, щоб цю красу бачили якомога більше людей, – зазначив голова Черкаської ОДА Сергій Сергійчук.

За його словами музею планують розділити на дві зони – історичну та паркову.

– В історичній частині були б розташовані зали для демонстрації музейних колекцій. У парковій – заповідна та виставково-рекреаційна зони, зокрема виставки техніки та зброї, а також локації для проведення культурно-освітніх івентів та реконструкції боїв, – додав Сергійчук.

Очільник ОДА озвучив перші кроки для створення музейного комплексу:

– створити та зареєструвати державний ландшафтно-парковий музей;

– розробити наукову концепцію та затвердити Міністерством оборони України;

– реконструювати будівлю та облаштувати територію;

– реконструкція та формування музейного зібрання.

– Цей музей може стати цілісним унікальним комплексом, який демонструватиме історію українського війська у боротьбі за незалежність країни. Та одночасно відновить унікальну історичну пам’ятку ХІХ століття. Хотілося б, щоб це був музей із використанням сучасних інтерактивних смарт-технологій, які вже давно застосовують за кордоном, – сказав Сергій Сергійчук.

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x