На Черкащині планують облаштувати сміттєпереробний завод

На Черкащині планують облаштувати сміттєпереробний завод

Таку можливість обговорили учора, 20 жовтня, під час пресбрифінгу з нагоди засідання Національної платформи “Перспективи розвитку в Україні технологічних парків із перероблення відходів”.

Учасники обговорення екологічних проблем області та перспектив їхнього вирішення зауважили на тому, що обсяги відходів щороку більші, тому потреба в будівництві переробного підприємства вкрай актуальна. Як стверджує представниця Всеукраїнської екологічної ліги Тетяни Тимочко, сьогодні офіційно існує близько 7 тисяч сміттєзвалищ, однак решта сміття – просто посеред лісу, на вулицях, біля наших будинків і в місцях відпочинку.

– Ідеться про особливо небезпечні відходи – батарейки, лампочки, а також медичні відходи, що зараз через пандемію просто полонили Україну. Більшість населених пунктів заявляють, що сміттєпереробні заводи вкрай потрібні, проте відмовляються, аби такі створювали в їхній місцевості. З огляду на це Всеукраїнська економічна ліга підтримала ідею створення індустріального парку для перероблення відходів на промислових зонах, де вже є потужності, дотримана санітарно-захисна смуга для розміщення підприємств, – зауважила Тетяна Тимочко.

За словами представника Глобального екологічного фонду “ЮНІДО” Андрія Костини, у Черкасах є унікальна можливість запустити індустріальний проєкт за сучасними стандартами ЄС і світу – на основі екологічно обміркованого перероблення відходів:

– Цей проєкт надає сучасне індустріальне обладнання й має на меті вперше у світі започаткувати перероблення відходів на екологічно чистій лінії з переробки холодильників, морозилок. У результаті отримуємо чистий метал, пластик, що абсорбується та може використовуватися надалі у виробництві.

Ідею планують втілити за підтримки фабрики агрохімікатів, що належить компанії «UKRAVIT».

– Сьогодні працюємо над створенням системного плану управління відходами на Черкащині до 2030 року, що передбачає, зокрема, й вирішення проблеми утилізації небезпечних відходів. За десять років маємо зменшити обсяг їхнього захоронення до 30% та збільшити утилізацію до 70%, – зауважив голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Сергійчук.

На офіційне засідання Національної платформи для обговорення створення технологічних парків завітали представники Міністерства захисту довкілля і природних ресурсів, профільного комітету Верховної Ради, Держекоінспекції, народні депутати, представники обласної влади та місцевого самоврядування.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x