Листопад на Черкащині очікується дещо теплішим за норму

Листопад на Черкащині очікується дещо теплішим за норму

Природа досить «делікатно» переводить Черкащину зі світу яскравої, сонячної та теплої «золотої осені» в сумну пору листопада. Ніяких різких погодних змін, лише більш похмуро, сиро та повільно знижується температурний фон. Про це інформують у Черкаському гідрометцентрі.

 

Циклони, які рухаються по північних та південних широтах, забезпечили наш регіон «порцією тепла», завдяки якій у прохолодні нічні та ранкові години існують умови для утворення туманів. Суттєвих дощів поки що не чекаємо. Хмарна погода дещо вирівнює добовий хід температури: вночі 5−7°, вдень 12−14° тепла.

 

За прогнозом синоптиків, у вихідні Черкащина перебуватиме у зоні малорухомих фронтальних розділів, тому чекаємо на «хвилю негоди», дещо похолодає. Найбільш суттєві дощі пройдуть у першій половині дня як суботи, так і неділі. Сильних вітрів не чекаємо, температура вночі 2−7º тепла, вдень 6−11º. Тобто, температурний фон залишиться вищим на 2−3º за кліматичну норму. На припинення дощів очікуємо із 3 листопада, а помірне тепло збережеться.

 

Якої погоди чекати від листопада в цьому році? Звичайно листопад – місяць переходу до зимового режиму погоди. Це місяць довгих і темних ночей. Середня місячна температура повітря становить +2,1º. Абсолютний максимум температури +28,8° і був зафіксований у 1926 році у м. Умань, абсолютний мінімум відмічений у м. Сміла 24,4° морозу у 1999 році. Найбільш сухий листопад був у 2011 р., коли випало всього 3,1 мм, а найбільш дощовий – 166,9 мм – у 1952 р.

 

За консультативним прогнозом, листопад 2020 на Черкащині очікується дещо теплішим за норму та з опадами в межах норми. За чисельним прогнозом Українського гідрометцентру, середньомісячна температура повітря +3,3° при нормі +2,1°, кількість опадів 43 мм при нормі 41 мм.

Вереснева сухість ґрунту не дозволяла проводити сівбу озимини та нормально розвиватися посівам. Тому, дощі жовтня добре зволожили грунт, а повернення тепла дозволяє добре розвиватися посівам. Погода стала на бік аграріїв.

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x