Лариса Кошова: «Стаціонарного лікування потребує меншість інфікованих на COVID-19»

Лариса Кошова: «Стаціонарного лікування потребує меншість інфікованих на COVID-19»

Понад 80% пацієнтів Черкащини, яким діагностували COVID-19, отримують амбулаторне лікування, адже мають легкий або середній ступінь тяжкості перебігу хвороби. Про це поінформувала заступниця голови ОДА Лариса Кошова в ефірі «Суспільне:Черкаси».

За її словами, якщо пацієнт має показання для госпіталізації, його направляють на стаціонар. При цьому лікарі керуються чіткими приписами та протоколами Міністерства охорони здоров’я України щодо госпіталізації та призначення лікування. Ці документи постійно оновлюються та актуалізуються.

Фото: пресслужба ОДА

– Показаннями для госпіталізації є насамперед особи з підозрою/підтвердженим COVID-19, сатурацією при вимірюванні пульсоксиметром не менше 92% та пацієнти з перебігом захворювання середньої тяжкості, які мають тяжку супутню патологію. За такими показаннями ми госпіталізуємо в середньому 20% від усіх хворих, – сказала Кошова.

Вона зазначила, що інші мають легку чи середню форму хвороби або ж є взагалі безсимптомними.

– У випадку проявів хвороби ми всі маємо звернутися до сімейного лікаря, з яким уклали декларацію. Спілкування переважно відбувається телефоном. На 3-4 день сімейний лікар може відвідати пацієнта, аби провести огляд, визначити пульсоксиметрію. Якщо є показання для госпіталізації, то вже викликають бригаду екстреної допомоги, – зауважила заступниця голови ОДА.

Лариса Кошова додала, що нині в області 18 лікарень приймають пацієнтів з коронавірусною інфекцією. Тут розгорнуте 871 ліжко, їх заповненість – 42,4% станом на 03 листопада.

– За потреби, мережу медзакладів, які прийматимуть пацієнтів з коронавірусом на лікування, розширюватимуть або ж відкриватимуть ліжкомісця на базі вже включених в мережу лікарень. Це питання тримають на контролі в обласному управлінні охорони здоров’я. Тут також допомагають лікарням готувати пакет документів для укладання договорів з Національною службою здоров’я України, – пояснила Лариса Кошова.

За словами заступниці очільника ОДА, зараз усі заклади працюють з НСЗУ. У цей спосіб заклад отримує кошти за надані послуги, адже «гроші ходять за пацієнтом».

– Так само, як і пацієнт може обрати, де отримувати медпослуги. Утім це не стосується пацієнтів в ургентному стані. Вони, як невідкладні, транспортуються у найближчий медзаклад. Заклад, який готується до прийому пацієнтів з COVID-19 та планує укладати відповідні договори з НСЗУ, насамперед визначає відділення, де буде надаватися лікування хворим з підтвердженим коронавірусом. Це, зазвичай, інфекційне відділення. Пропрацьовують наявність «чистої» та «брудної» зони. Також має бути зона для перевдягання медичного персоналу, де вони мають зняти та залишити використаний захисний одяг. Заклад формує бригади для надання медичної допомоги, – розповіла Кошова.

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x