У Черкасах зафіксували підвищений рівень забруднення атмосферного повітря

У Черкасах зафіксували підвищений рівень забруднення атмосферного повітря

Лабораторія Черкаського обласного гідрометеоцентру продовжує щоденно, окрім неділі, контролювати якість повітря у Черкасах. У жовтні на трьох стаціонарних постах (1 − у центрі міста; 1 − у Дніпровському мікрорайоні; 1 – у Південно-Західному мікрорайоні) було відібрано та проаналізовано 1712 проб. Про це повідомляють у Черкаському гідрометцентрі.

 

Із метою оцінки ступеня забрудненості атмосферного повітря використовуються граничні допустимі концентрації (ГДК): середньодобові і максимально-разові. Середньодобові ГДК стосуються тривалої дії забруднюючої речовини і з цими ГДК порівнюються середньомісячні концентрації; а максимально разові ГДК відносяться до випадків відбору проб протягом 20 хвилин і з цими ГДК порівнюються разові концентрації домішок.

У жовтні не було виявлено випадків високого забруднення повітря більше 5 ГДК.

Значення максимальних концентрацій хімічних сполук, що перевищують ГДК, зафіксовано лише по аміаку у Дніпровському мікрорайоні 16 жовтня о 1 годині на рівні 1,3 ГДК.

Середньомісячні концентрації у порівнянні з середньодобовою ГДГ становили:

– по діоксиду азоту – 1,5 ГДК у центрі міста та Дніпровському мікрорайоні,

– по діоксиду азоту – 1,0 ГДК у Південно-західному мікрорайоні;

– по аміаку – 1,75 ГДК у центрі міста та Дніпровському мікрорайоні,

– по аміаку – 1,25 у Південно-західному мікрорайоні;

– по формальдегіду 2,3 ГДК у Дніпровському мікрорайоні;

– по оксиду азоту 0,67 ГДК у Південно-західному мікрорайоні

– по оксиду вуглецю 0,33 на всіх постах;

– по діоксиду сірки від 0,24 до 0,3 ГДК.

Вміст важких металів у повітрі, а саме кадмій, залізо, манган, мідь, нікель, свинець, хром, цинк – не перевищував гранично допустимих норм.

У порівнянні з минулим місяцем (вереснем):

– збільшилися середньомісячні концентрації по діоксиду азоту у Південно-західному мікрорайоні у 1,3 рази та по аміаку у Дніпровському мікрорайоні у 1,2 рази;

– зменшилися середньомісячні концентрації: по пилу у 2 рази на всіх постах спостережень; по сірководню у 2 рази у центрі міста та Південно-західному мікрорайоні, по формальдегіду у Дніпровському мікрорайоні у 1,4 рази.

Індекс забруднення склав 6,98 (розрахований за даними середньомісячних концентрацій по пилу, аміаку, формальдегіду, діоксиду азоту, оксиду азоту). У порівнянні з попереднім місяцем зменшився у 1,3 рази за рахунок зменшення середньомісячних концентрацій по пилу та формальдегіду. Відповідно, знизився і рівень забруднення атмосфери: з високого рівня атмосфери у вересні, став підвищеним у жовтні.

Жовтень 2020 року видався аномально теплим. За місяць випало 22,6 мм дощу, що відповідає 73 % місячної норми. Впродовж місяця домінував антициклональний характер погоди. В окремі дні було встановлено нові температурні рекорди. Така погода сприяла накопиченню шкідливих домішок у приземному шарі повітря.

Із огляду на прогнози центру на найближчі дні листопада, метеорологічні умови сприятимуть розсіюванню шкідливих домішок у приземному шарі атмосфери в Черкаси. Будемо сподіватись на покращення якості повітря у нашому місті.

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x