Фінансові органи в громадах: експерти розповіли про особливості їх створення та діяльності

Фінансові органи в громадах: експерти розповіли про особливості їх створення та діяльності

Радники Програми «U-LEAD з Європою» підготували матеріали про особливості утворення та діяльності фінансових органів місцевого самоврядування, а також проєкти положень про фінансовий орган, його структурні підрозділи, посадові інструкції для посад працівників місцевого фінансового органу (ЗАВАНТАЖИТИ).

Як відомо, 14 жовтня набрав чинності Закон України № 907-IX «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», який вводиться в дію з 1 січня 2021 року. Однією із важливих змін, передбачених Законом, є виключення положення щодо можливості сільським, селищним, міським головою забезпечувати виконання функцій місцевого фінансового органу.

Відтак, у результаті реформи адміністративно-територіального устрою в громадах передбачається створення фінансових органів. При цьому, бюджетний кодекс України визначає поняття фінансового органу як установи, що відповідно до законодавства України здійснює функції зі складання, виконання місцевих бюджетів, контролю за витрачанням коштів розпорядниками бюджетних коштів, а також інші функції, пов’язані з управлінням коштами місцевого бюджету.

Пунктом 5 частини першої статі 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачено, що затвердження структури виконавчих органів ради, загальної чисельності апарату ради та її виконавчих органів відповідно до типових штатів, затверджених Кабінетом Міністрів України, є виключною компетенцією сільської, селищної, міської ради. Пропозиції щодо зазначених питань вносить голова відповідної ради, а затверджуються вони на пленарних засіданнях.

На даний момент жодним нормативно-правовим актом не встановлено типових штатів для визначення чисельності виконавчих органів місцевого самоврядування. Тому, органи місцевого самоврядування мають право розробляти та затверджувати свої штати, враховуючи потреби, навантаження та можливості. У структурі фінансового органу можуть створюватися відділи (сектори). Така структура може застосовуватися громадами, які мають розгалужену мережу головних розпорядників, розпорядників та отримувачів бюджетних коштів. Структура фінансового органу формується таким чином, щоб була можливість забезпечувати якісне та ефективне виконання визначених законодавством повноважень, враховуючи навантаження на працівників.

Створення фінансового органу відбувається у декілька етапів, які включають затвердження структури, штатної чисельності та положення про фінансовий орган, прийняття працівників, реєстрацію фінансового органу тощо. Крім цього, необхідно розробити та затвердити ряд документів, які чітко визначатимуть завдання, обов’язки та повноваження, права та відповідальність, кваліфікаційні вимоги як щодо фінансових органів, їх структурних підрозділів, так і посадових осіб.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x