Черкаські підприємці вийшли на мітинг проти вибіркового карантину для бізнесу

Черкаські підприємці вийшли на мітинг проти вибіркового карантину для бізнесу

Сьогодні, 10 листопада, під стінами облдержадміністрації відбулася акція протесту підприємців проти застосування реєстратора розрахункових операцій (РРО) та вибіркового карантину для бізнесу. На Соборній площі зібралося більше як 300 осіб не лише з Черкас, а й зі Сміли, Канева та інших міст області.

Переговорна група організаторів мітингу на чолі з Ольгою Раковою, головою профспілки підприємців, звернулася до представників облдержадміністрації з проханням розглянути вимоги місцевих підприємців.

– Ми не дозволимо повторити ситуацію, що склалася навесні. Після першої хвилі карантину багато підприємців зовсім не оговталися. Ще одну таку кризу мало хто витримає. Тому підприємці Черкащини не підтримують запровадження так званого вибіркового карантину, зокрема й картину вихідного дня. А якщо з початку нового року ще й касовий апарат буде – то зіткнемося з великим безробіттям, і, відповідно, недоотриманням у пенсійний фонд і бюджет міста, – зазначила Ольга Ракова.

Голова профспілки підприємців закликала пана Сергійчука обов’язково доповісти центральній владі про стан ситуації в Черкасах, адже зараз багато українських міст вдалися до акцій протесту і перекривають дороги. За її словами, тутешній мітинг – мирний, але поки чекають на те, як відреагують на вимоги черкаського малого й середнього бізнесу. Уже наступного тижня протестувальники збираються на мітинг до Києва.

Очільник ОДА вийшов до мітингувальників разом із переговорною групою. У своєму зверненні Сергій Сергійчук зазначив, що Черкаська облдержадміністрація й обласні депутати підтримують вимоги підприємців і вже зверталися до президента та Верховної Ради з наданими пропозиціями:

– При попередньому зверненні було винесене питання до Верховної Ради, проєкт винесли на розгляд, але він не набрав необхідної кількості голосів. Чому це відбулося – ще чекаємо остаточного роз’яснення. Отож маємо звернутися ще раз. Ми розуміємо ваші побоювання і прагнемо знайти компроміс. Так, карантин потрібен в умовах реальних подій. Але він однозначно має бути адекватним, при цьому закон має бути один для всіх. Представники ОДА передадуть усі ваші пропозиції керівництву держави. Про результати обговорень обов’язково повідомимо.

Присутні на мітингу підприємці невдоволені позицією місцевої влади. Мовляв, сумніваються, що такі чергові перемовини до чогось приведуть. За словами учасників протесту, усі їх начебто розуміють і висловлюють підтримку, але ж усе безрезультатно.

Один із учасників протесту – черкаський підприємець Віктор Литвин, який працює в малому бізнесі вже 22 роки, має невеликий продуктовий магазин. Він зауважив:

– Ми виступаємо проти введення вибіркового карантину й застосування РРО, бо це великий головний біль для нас: щоб закупити цей апарат й укласти договір на його обслуговування, треба чимало заплатити. Ще одна проблема – величезні штрафи й високий податок. Тому сьогоднішня ситуація – просто знущання над людьми, які працюють і годують свої сім’ї. Зараз моя родина ледве зводить кінці з кінцями, віддаючи близько 90% від того, що заробляємо. Від місцевої влади, якщо чесно, не чекаю нічого. Шкода, звичайно, але вони просто виконують вказівки «зверху». Таке враження, що нічого не зрушимо з місця, поки не організуємо «податковий майдан».

Свою позицію щодо можливого запровадження карантину вихідного дня висловив чинний міський голова Черкас Анатолій Бондаренко на своїй сторінці у фейсбуці. За його словами, у разі таких обмежень наслідки для міста будуть плачевними.

– Закриття підприємств навіть на суботу та неділю неминуче призведе до втрати робочих місць й скорочення надходжень до міського бюджету. Як міський голова я обіцяю, що буду аналізувати усі ініціативи уряду з холодною головою. Ми не зупинимо економіку міста, адже тільки так ми зможемо вижити, враховуючи той факт, що центральна влада залишила нас сам на сам з пандемією. Хочу запевнити наших підприємців, що у подальшій роботі усі рішення, що стосуються локдауну або додаткових карантинних обмежень, я буду ухвалювати виключно в інтересах громади та беручи до уваги експертну думку наших лікарів, – йдеться у зверненні мера.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x