Світлана Волгіна: «Через пандемію більшість людей – у постійному стресі, тому роблять багато помилок»

Світлана Волгіна: «Через пандемію більшість людей – у постійному стресі, тому роблять багато помилок»

Через стрімке збільшення кількості хворих на коронавірусну інфекцію в країні люди не лише масово скуповують ліки в аптеках, а й платять чималі суми, аби мати вдома медичне обладнання. Нині широкого попиту набув пульсоксиметр. Директорка Черкаської міської інфекційної лікарні Світлана Волгіна пояснила журналістам інформаційного агентства «Нова Доба», чи потрібно купувати таке обладнання у випадку інфікування COVID-19.

– Пульсоксиметр — медично-діагностичний прилад для вимірювання рівня сатурації кисню в капілярній крові (оксигенації). Сатурація здорової людини – це 95–99%. Щоб оцінити стан дихальної недостатності, необов’язково купувати спеціальне медичне обладнання. Це можна вирахувати за кількістю переміщень грудної клітини і передньої черевної стінки. Зазвичай під час об’єктивного дослідження спочатку визначають і підраховують пульс, а потім – кількість дихальних рухів за хвилину, – зазначила Волгіна.

За словами Світлани Волгіної, якщо людина захворіла на коронавірусну інфекцію, то насамперед необхідно не піддаватися паніці, контролювати свою поведінку та виконувати елементарні рекомендації лікарів.

– Через пандемію більшість перебувають у постійному стресі та паніці, тому через вплив цих факторів поводяться не зовсім правильно у певних випадках. Насамперед ми повинні дотримуватися соціальної дистанції, носити маски та дезінфікувати руки, аби у подальшому не послуговуватися пульсоксиметром. Під час прояву перших симптомів потрібно залишитися вдома, а не їхати до лікарні робити тест чи комп’ютерну томографію. Це збереже ваше здоров’я та унеможливить інфікування інших, – зауважила лікарка.

За її словами, під час амбулаторного лікування хворий повинен відокремитися від інших членів родини та виконувати елементарні правила – як у випадку респіраторних вірусних інфекцій: уживати достатню кількість рідини (чай, морс, воду та чай), провітрювати приміщення та не переохолоджуватися.

– Хворому необхідно слідкувати за показниками температури тіла та частотою дихання. Якщо сімейний лікар рекомендує вимірювати рівень кисню в крові, то потрібно придбати пульсоксиметр, аби інформувати медика про перебіг хвороби, –наголосила Світлана Волгіна.

Директорка Черкаської інфекційної лікарні наголосила, що хворий самостійно не може проаналізувати технічні показники цього приладу. Пульсоксиметрію зараховують до комплексної оцінки стану здоров’я людини. Насамперед фахівець має вимірювати сатурацію крові, частоту пульсу та амплітуду пульсової хвилі.

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x