Застосування податкової соціальної пільги

Одинока мати вийшла заміж. Чоловік дитину не всиновив, свідоцтво про народження дитини не змінено. Жінка продовжує отримувати в управлінні праці та соціального захисту населення допомогу як одинока мати. Школа, де навчається дитина, надає пільгу дитині як напівсироті. Чому жінка втратила право на відповідну податкову соціальну пільгу як одинока мати? – Начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб, майнових податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Черкаській області Віталій Лушников днями надав відповідь на це та ще 5 запитань про застосування податкової соціальної пільги.

1. Чому одинока мати, що вийшла заміж і чоловік її дитину не всиновив, не має права на податкову соціальну пільгу
Самотня мати має право на застосування податкової соціальної пільги у розмірі 150 відс. суми пільги, яка визначена п.п. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 Податкового кодексу України (у 2016 році – 1033,5 грн.), у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років, за умови дотримання процедур, зазначених п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 Податкового кодексу України та наданням відповідних підтверджуючих документів.
Підпунктом 169.2.2 п. 169.2 ст. 169 Податкового кодексу України вста¬новлено, що податкова соціальна пільга (ПСП) починає застосовуватися до нарахованих доходів у вигляді заробітної плати з дня отримання роботодавцем заяви платника податку про застосування пільги та документів, що під¬тверджують таке право.
Згідно з пп. 1 п. 5 Порядку надання документів для застосування ПСП, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 року №1227 для застосування пільги з підстав, передбачених пп. «а» пп. 169.1.3 п. 169.1 ст. 169 Податко¬вого кодексу України, платник податку, який є одинокою матір\’ю, що має дитину (дітей) віком до 18 років, крім заяви подає копію свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей) або документ із зазначенням відомостей про батька дитини в Книзі реєстрації ак¬тів цивільного стану, чи документи, які підтверджують вік дитини (дітей), затверджені відповідним органом країни, в якій іноземна фізична особа — платник податку постійно проживав (проживала) до прибуття в Україну, копію паспорта.
Для цілей цього пункту, зокрема, одинокою(им) матір\’ю (батьком) вважаються особи, які на момент застосування ро¬ботодавцем пільги, визначеної пп. «а» пп. 169.1.3 п. 169.1 ст. 169 зазначеного Кодексу, маючи дитину (дітей) віком до 18 років, не перебувають у шлюбі, зареєстрованому згідно із законом.
Отже, платник податку, який користувався податковою соціальною пільгою як одинока(ий) матір (батько), втрачає право на таку пільгу після одруження.
При цьому податковим законодавством не передбачено урахування обставин щодо усиновлення або неусиновлення одним із подружжя (чоловіком або жінкою) дитини другого із подружжя (жінки або чоловіка) відповідно.

2. Право на ПСП у батька трьох неповнолітніх дітей, двоє із яких проживає з дружиною від першого шлюбу
Якщо батько, який має трьох дітей віком до 18 років, але двоє із них проживають з дружиною від першого шлюбу, бажає скористатися правом на застосування до його доходу податкової соціальної пільги, то разом із поданням заяви щодо її застосування подаються, крім документів, визначених у Порядку надання документів для застосування ПСП, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 року №1227, документи, що підтверджують факт утримання ним дітей. Такими документами може бути довідка органу опіки, рішення суду або нотаріально завірений договір між колишніми чоловіком та дружиною щодо здійснення батьківських прав та виконання обов’язків тим з них, хто проживає окремо від дитини, рішення суду про аліменти.

3. Які документи слід подати одинокій матері, батьку, вдові, вдівцю або опікунові чи піклувальнику які мають дитину віком до 18 років, для отримання ПСП
Правила подання платником податку на доходи фізичних осіб документів для отримання (застосування) податкової соціальної пільги, на яку він має право згідно з Податковим кодексом України, визначено Порядком подання документів для застосування податкової соціальної пільги, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 року №1227.
Платник податку подає роботодавцю заяву про обрання місця застосування податкової соціальної пільги та згідно з п.5 Порядку для застосування пільги з підстав, передбачених у пп.169.1.2, 169.1.3 і 169.1.4 п.169.1 ст.169 ПКУ, крім заяви про застосування пільги одинока матір, батько, вдова, вдівець або опікун, піклувальник, які мають дитину (дітей) віком до 18 років, подають:
1. копію свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей) або документ із зазначенням відомостей про батька дитини в Книзі реєстрації актів цивільного стану, чи документи, які підтверджують вік дитини (дітей), затверджені відповідним органом країни, в якій іноземна фізична особа – платник податку постійно проживав (проживала) до прибуття в Україну;
або копію рішення органу опіки і піклування про встановлення опіки чи піклування (якщо із заявою звертається опікун або піклувальник);
або копію свідоцтва про шлюб та свідоцтва про смерть (якщо із заявою звертається вдова або вдівець);
2. копію паспорта.
Для цілей цього пункту одинокою матір’ю (батьком) або опікуном, піклувальником вважаються особи, які на момент застосування роботодавцем пільги, визначеної пп.«а» пп.169.1.3 п.169.1 ст.169 ПКУ, маючи дитину (дітей) віком до 18 років, не перебувають у шлюбі, зареєстрованому згідно із законом.

4. Умова застосування ПСП інвалідом ІІІ групи з дитинства
Платники податку – інваліди ІІІ групи з дитинства в Податковому кодексі України не зазначені як окрема пільгова категорія, але при дотриманні установленого рівня заробітної плати мають право на податкову соціальну пільгу, яка надається у вигляді зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу на суму податкової соціальної пільги у розмірі, що у 2016 році дорівнює 689 грн, при граничному доході 1930 гривень.

5. Щорічно поновлювати заяву про застосування ПСП не потрібно
Відповідно до пп. 169.2.1 п. 169.2 ст. 169 Податкового кодексу України податкова соціальна пільга застосовується до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати тільки за одним місцем його нарахування (виплати). Згідно із пп. 169.2.2 п. 169.2 ст. 169 Кодексу платник податку подає роботодавцю заяву про самостійне обрання місця застосування податкової соціальної пільги. Податкова соціальна пільга починає застосовуватися до нарахованих доходів у вигляді заробітної плати з дня отримання роботодавцем заяви платника податку про застосування пільги та документів, що підтверджують таке право. Роботодавець відображає у податковій звітності всі випадки застосування або незастосування податкової соціальної пільги згідно з отриманими від платників податку заявами про застосування пільги, а також заявами про відмову від такої пільги. Отже, нормами Податкового кодексу України не передбачено щорічне подання заяви про застосування пільги. При цьому, якщо у платника податків виникає право на застосування податкової соціальної пільги з інших підстав ніж тих, які були зазначені у попередній заяві, то такий платник повинен надати нову заяву з відповідними підтверджуючими документами.

6. Батько, який виховує трьох дітей, не має права на застосування ПСП щодо не всиновленої.
Чоловік утримує трьох дітей віком до 18 років, але двоє є його рідними та одна дитина дружини, не всиновлена. – як бути з ПСП? Оскільки чоловік не усиновив дитину дружини від першого шлюбу, у нього не виникає обов’язку щодо її утримання. Тобто, він не має право у такому випадку на застосування податкової соціальної пільги на не усиновлену дитину. Однак, такий платник при отриманні доходу у вигляді заробітної плати, розмір якої у 2016 році не перевищує 3860 грн. на місяць (1930Х2), та при додержанні всіх інших вимог ст. 169 Податкового кодексу України, має право на застосування податкової соціальної пільги у розмірі 689 грн. у розрахунку на кожну свою дитину.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x