Карантин «вихідного дня»: у Черкасах проінспектували заклади торгівлі (ФОТО)

Карантин «вихідного дня»: у Черкасах проінспектували заклади торгівлі (ФОТО)

Сьогодні, 14 листопада, з упровадженням карантину «вихідного дня» працівники Черкаської держпродспоживслужби разом із правоохоронцями здійснили перевірку закладів, що не мають працювати в суботу й неділю. Кореспонденти «Нової Доби» долучилися до інспектування й теж перевірили сумлінність черкаських підприємців.

Багато закладів справді зачинені. Проте вистачає й тих, хто не дотримується карантинних обмежень. Такі порушники – це, зокрема, невеличкі магазини, деякі перукарні.

Працівники торгівлі не очікували такого рейду й реагували по-різному. В одному з магазинів продавчиня виправдовувалась – мовляв, відчинено, бо переоблік, і швиденько вивісила на двері позначку «Зачинено». Жінка божилася, що про заборону знає, і їхній бізнес порушувати вимог не збирався.

В іншому закладі – невеликому магазині одягу в середмісті Черкас – інспектори Держпроспоживслужби з правоохоронцем склали на порушників акт через порушення карантинних обмежень. Продавчиня в сльозах пояснювала, що у магазині дотримуються санітарно-епідеміологічних норм, і не зовсім розуміє такої заборони. Власник закладу торгівлі негайно прибув за телефонним викликом. За словами чоловіка, штраф, передбачений за таке порушення, – для його бізнесу непідйомний.

– Ми ледве зводимо кінці з кінцями. Звісно, що тепер не працюватимемо. Але я домагатимуся справедливості через суд. Виходить, що міська влада нас просто ввела в оману. Адже всі вчора зрозуміли рішення виконавчого комітету як дозвіл працювати черкаським підприємцям. То де ж правда? – обурився бізнесмен.

Працівниця однієї з черкаських перукарень, із якої саме перед приходом інспекторів вийшов відвідувач, довго опиралася перевірці й сперечалася щодо законності рейду. Мовляв, міськвиконком Черкас дозволив – отже, мають право працювати.

Правоохоронці з інспекторами Держпроспоживлужби пояснили працівникам і власникам бізнесу, що рішення Черкаського міськвиконкому не є важливішим за постанову Кабінету міністрів України, тому, зокрема, робота закладів харчування, культурно-розважальних, непродовольчих закладів, спортзалів, готелів у з 00:00 суботи до 00:00 понеділка заборонена.

– Такими перевірками маємо схилити людей до соціальної відповідальності, адже захворюваність на коронавірусну хворобу поки, на жаль, не йде на спад. Ми діємо згідно з законними вимогами центральної влади й закликаємо людей дотримуватися карантинних обмежень задля уникнення скупчення людей і, відповідно, поширення вірусу, – зазначив провідний лікар ветеринарної медицини відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Черкаського міського управління ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області Артур Герасімов.

За порушення карантину «вихідного дня» черкащан притягнуть до відповідальності і сплати штрафу у розмірі від 17 до 34 тисяч гривень, а посадовці в такому разі мають відшкодувати від 34 до 170 тисяч гривень.

Нагадаємо, попри рішення Кабміну, Черкаський міськвиконком дозволив працювати місцевим закладам харчування й торгівлі на вихідних. Голова ж Черкаської ОДА розкритикував такі дії.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x