День зимового Сонцестояння

День зимового Сонцестояння

День за днем до нас поступово наближаються важливі та радісні слов\’янські свята – Сонцеворот або зимове Сонцестояння і Коляда. Давайте розберемося, чи одне й те ж вони означають.

Всі 3 події пов\’язані з одним і тим же явищем – Народженням Сонця. Так в чому ж різниця між ними? Чому святкування Коляди припадає на 25 грудня, а не на Зимове Сонцестояння або Сонцеворот – 22 грудня? Ось з цим ми зараз і розберемося. Почнемо, мабуть, з самих понять.

Сонцеворот походить від дієслова «повертати». Сонечко оновлюється, перероджується і з цього моменту повертається до нас з новими силами, тому дні стають все довшими, а ночі – коротшими. Сонцеворот – це певна точка в часі, момент, який можна точно розрахувати. В цю саму \”точку\” Сонце піднімається на найнижчу висоту в році, нижче воно вже не опуститься, потім воно почне повертатися, потихеньку піднімаючись все вище. Цей момент припадає на 22 грудня.

Взимку світило сходить над горизонтом все нижче та нижче. У день Зимового Сонцестояння, 22 грудня, Сонце піднімається над горизонтом на найменшу в році висоту і як би завмирає на 3 дні, висота Сонця над горизонтом у цей період не змінюється, здається, що сонце зупиняється. Можна сказати, що Зимове Сонцестояння – явище, що спостерігається протягом 3-х днів.

Тепер дізнатися, нарешті, що ж таке Коляда. Для початку розберемося з його назвою. Коляда походить від слов\’янського слова «коло», що означає «коло». Бог Коляда уособлює собою відродження зимового Сонця і Природи. Коляду зустрічали в ніч з 24 на 25 грудня. Як раз через 3-х денний період Зимового Сонцестояння, коли прибуток сонячних хвилин стане найбільш помітним.

Виникає запитання: коли ж відзначати це саме Народження Сонця? А це вже залежить від того, що ми хочемо від цього явища. Сама точка Сонцевороту вважалася в народі небезпечною, так як була «тріщиною», перехідним моментом між ще не народженим\” новим Сонцем і вже «померлим» старим. Через цю «тріщину» між світами посланці зі світу Нави (загробний світ, світ мертвих, світ померлих Предків) можуть входити в світ живих. Люди, які хотіли осягнути невідоме, які перебували в пошуку сакральних знань, зосереджувалися саме на цій, важливій для них, точці. Через неї людина стикалась з Нав\’ю, з потойбічним світом. Якщо люди ставили собі мету – благополучно прожити наступний рік, тобто не дивитися в очі смерті, заглядаючи в потойбічний світ Нави, а мати благо, гарне господарство, і т. д., то вони святкували як раз по завершенню Зимового Сонцестояння, коли вже ставало очевидно, що Сонце перемогло, відродилося, що день почав рости.

День напередодні Сонцевороту називають Корочуном, так як це найкоротший день у році. Вкорочує рік – Кощій Безсмертний, якого ще називають Кощним Царем (Богом) і Корочуном теж. Це імена володаря Підземного царства – Нави (потойбічного світу). 22 грудня в день Зимового Сонцестояння, чи Сонцевороту святкується перемога Світла над темрявою. Сонце відроджується! Саме з цього моменту тривалість світлового дня почне поступово збільшуватися.

До Зимового Сонцестояння необхідно позбавитися від всього непотрібного, навести порядок як у своєму домі, так і в душі, щоб звільнити місце для зустрічі бажаних змін у Новому році. До речі кажучи, Бог Коляда, уособлює собою відродження зимового Сонця і Природи, як раз управляє Великими Змінами в житті Родів Раси Великої і нащадків Роду Небесного, а день Зимового Сонцестояння ще називали Днем Змін. У найдовшу ніч з 21 на 22 грудня в давнину на вулицях розпалювали багаття, і катали гарячі колеса, щоб закликати Сонце. Зараз з цією метою запалюють свічки. Вранці – 22 грудня, на сході, Сонце вітають з Народженням і дякують за все хороше, що воно нам дарує. Перші 3 дні після Зимового Сонцестояння – найсприятливіший час для побудови планів на майбутнє, загадування бажань.

Святвечір (від слов\’янського слова «Сочиво», тобто кутя) – ніч напередодні Коляди. Це поминальне свято по «померлому сонцю року, що минає», прощання з минулим. Це привід озирнутися назад і подивитися вперед. Час для того, щоб проаналізувати свої успіхи та досягнення за пройдений рік, а також скласти плани на рік майбутній.

Святкування зимового Новоліття – Коляди за слов\’янським календарем припадав на 13 Бейлетъ (в ніч з 12 на 13 Бейлетъ), за нинішнім календарем це 25 грудня, а точніше в ніч з 24 на 25 грудня.
Дата: 24 грудня 2016, 17:00
Де: Будинок культури ім. Івана Кулика, вул. Благовісна, 170 (великий танцювальний зал)

Деталі за посиланням і за тел.: (098) 595-01-66, (063) 613-22-77
Ціна – 50 грн
День зимового Сонцестояння

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x