«Вибір, а не табу»: що в Черкасах думають про заборону абортів

«Вибір, а не табу»: що в Черкасах думають про заборону абортів

Конституційний суд Польщі ухвалив рішення про заборону абортів у країні 22 жовтня. Дотепер переривання вагітності там дозволяли у випадку небезпеки для здоров’я матері, у разі важких вад розвитку плоду та вагітності внаслідок зґвалтування. Відповідно до нового рішення суду, аборт має бути забороненим, якщо ненароджена дитина має серйозні патології.

Зокрема, у межах рішення планують посилити покарання за проведення нелегального аборту – це загрожує позбавленням волі на строк до п’яти років. До відповідальності також будуть притягнуті особи, які надають інформацію або займаються організацією легального аборту за кордоном.

Як повідомляє BBC, близько 98% абортів у Польщі роблять саме через вроджені патології. Це спровокувало масові акції протесту у країні. Через страйки Уряд Польщі не запровадив рішення Конституційного Суду, яке мало набути чинності другого листопада.

Як зауважив кандидат юридичних наук, адвокат Дмитро Гарбазей, питання реалізації жінкою права на передчасне переривання вагітності (аборт) неодноразово обговорювала міжнародна спільнота.

– Експерти Організації Об’єднаних Націй неодноразово наголошують, що Держави повинні в першу чергу забезпечити належні умови для таких абортів задля  збереження, насамперед, здоров’я жінки та зменшенні кількості дітей, позбавлених батьківського піклування. Більшість міжнародних організацій, які переймаються правами жінок, вважають, що вони мають самостійно вирішувати – переривати вагітність чи ні. При цьому закріплення на національному рівні заборони передчасного переривання вагітності є виключним правом кожної окремої країни, – пояснив Гарбазей.

Він сказав, що донедавна польське законодавство дозволяло робити аборт у випадках зґвалтування, інцесту, загрози життю матері або через генетичні вади плоду.

– Однак нещодавно Конституційний суд Польщі зазначив, що така умова для передчасного переривання вагітності, як генетичні вади плоду, не відповідають положенням Конституції. А тому така норма була виключена із положень чинного Закону. Противники у свою чергу неодноразово зазначали, що питання зґвалтування та інцесту є суперечливими. Більшість жінок зазнають насилля з боку родичів чи знайомих і замовчують це, – розповів Дмитро Гарбазей.

Відповідно до результатів соціологічного опитування 69% жителів Польщі вважають аборти «аморальним і неприйнятним» явищем, а 14% –допустимим. Водночас кожен сьомий респондент підтримує повну заборону на аборти, а 36% вважають, що із загального правила повинні бути винятки.

На думку полячки Доріс, жінки та чоловіки мають право на вибір у будь-якій справі, особливо коли йдеться про власне тіло.

– Права людини є універсальними, неподільними та взаємопов’язаними. Думаю, це погана зміна, що завдає багато душевного та фізичного болю для жінок та їхніх сімей. Право на аборт є фундаментальним для повної реалізації всіх інших прав людини. Переривання вагітності повинне бути можливим у випадку серйозних вад плоду, загрози життю жінки чи зґвалтування. Вуличні протести, спричинені рішенням Конституційного трибуналу, були передбачуваними. Адже ніхто не сидітиме вдома, якщо на кону доля матерів, дочок та сестер, – зазначила полячка.

Полячка Олександра додає, що рішення Конституційного трибуналу слід розглядати ретроспективно, адже це збіглося зі значним збільшенням кількості інфікованих COVID-19.

– ЗМІ оприлюднили ситуацію в польських лікарнях, засвідчивши, наскільки ними знехтував уряд. Після оголошення рішення Конституційного трибуналу питання, що стосуються пандемії, залишилися на тлі, а журналісти зосередилися на акціях протесту. На мою думку, закон, який діяв дотепер, був хорошим компромісом. Я не прихильниця «абортів на вимогу», але те, що прагне запровадити уряд – порушення прав кожної жінки. Рішення робити аборт чи ні залишається з вами назавжди, і я переконана, що ніхто не хоче стояти перед цим вибором. Я підтримую те, що відбувається на польських вулицях. Мене радує, що ми, як нація, можемо об’єднатися, але сумно, що в такій справі. Нині влада втратила підтримку поляків, коли нещодавно поляки засвідчили гарантовану опору, – зауважила дівчина.

За словами докторки психологічних наук, доцентки, завідувачки кафедри педагогіки і психології ЧНУ ім. Б. Хмельницького Інни Кукуленко-Лук’янець, більшість жінок взяли участь у масових страйках, бо насамперед прагнуть вирішувати самостійно: народжувати чи ні.

Рішення про заборону абортів дало зрозуміти, що тіло жінки виконує функцію «пробірки», через яку мають з’являтися на світ малюки (потрібні чи ні). Правильно, що мітингувальниці акцентують на своїх правах. Адже жінка перериває вагітність, коли для цього є підстави. Наприклад, вона завагітніла у ранньому віці та не готова до материнства, дитина є небажаною або плід має складні патології, – розповіла Кукуленко-Лук’янець.

Як зазначила психологиня, узагалі на такий вибір впливає багато чинників.

– На мою думку, навпаки потрібно створити комфортні умови, аби підтримати вагітну, наприклад: збільшити кількість соціальних служб, забезпечити належний психологічний супровід та  гарантувати сприяння з боку держави. Адже в певних випадках жінка наважується на переривання вагітності через розгубленість та невпевненість. Однак фахівці мали б переконувати її, що ця вагітність потрібна, що з дитиною допоможуть, – наголосила Інна Кукуленко-Лук’янець.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я Польщі, минулоріч у лікарнях провели 1110 штучних переривань вагітності. Із них 1074 процедури зробили після пренатальних досліджень або інших медичних показань, що засвідчували ймовірність серйозних та незворотних порушень плоду або невиліковної хвороби.

Найбільш поширеним діагнозом була трисомія 21, тобто синдром Дауна, що був передумовою для переривання вагітності у 271 випадку без співіснуючих соматичних дефектів, а в 164 – із соматичними дефектами.

Головний позаштатний акушер-гінеколог УОЗ ЧОДА,  завідувач відділення патології вагітності та ЕГП Владислав Починок вважає, що   передусім жінка самостійно вирішує народжувати їй чи ні.

– Наше завдання – психологічно не тиснути на жінку, а вжити всіх необхідних заходів для того, щоб медична допомога була доступною і безпечною, та запобігти ускладненням після переривання вагітності. Відповідно до чинного законодавства України, якщо жінці 14 років та вагітність не перебільшує 12 тижнів, вона може зробити аборт. Якщо ж фахівці засвідчили наявність патологій у плоду або вагітної чи термін становить із 12 до 22 тижнів, ми керуємося постановою Кабміну від 15 лютого 2006 р року № 144, – пояснив Починок.

Він додав, що розпорядження містить перелік підстав, згідно з якими можна перервати вагітність.

– Варто зазначити, що це рішення ухвалюють не одноосібно. При кожному управлінні охорони здоров’я створена комісія, яка затверджує порядок аборту. Переривання вагітності здійснюють на найвищому рівні в медичному закладі, бо аборт на пізньому терміні має ризики та ускладнення для жінки. Тож, аби їх уникнути, це повинні здійснювати висококваліфіковані фахівці у спеціалізованій лікарні, де наявні всі умови для надання якісних медичних послуг. Зараз надаємо перевагу медикаментозному аборту, аби унеможливити виникнення ускладнень. У деяких країнах є державні програми, в межах яких уряд виділяє кошти для закупівлі пігулок та скеровує таблетки до лікарень, – сказав Владислав Починок.

За словами кандидата юридичних наук Дмитра Гарбазея, в Україні також намагалися заборонити штучне переривання вагітності за бажанням матері у 2013 та 2017 роках.

– Вказаними законопроєктами була спроба визначити підставами для штучного переривання вагітності загрозу життю матері, генетичні вади плоду, несумісні з життям після народження та якщо така вагітність стала результатом зґвалтування. Противники таких законодавчих змін неодноразово наголошували, що введення обмеження на здійснення абортів за бажанням жінки призведе до поширення так званого «абортного туризму», коли жінки змушені будуть виїздити до інших країн Європи, де проведення аборту не заборонене законом, – розповів адвокат.

Він зазначив, що законодавча заборона на аборти створить попит на нелегальні приватні клініки, де проведення штучного переривання вагітності не завжди відповідатиме медичним протоколам МОЗ і, як наслідок, може загрожувати життю та здоров’ю жінки.

– Також заборона на аборт може мати і соціальні наслідки для держави, адже жінка, позбавлена можливості перервати небажану вагітність, буде змушена залишати народжену дитину у дитячих притулках, що в свою чергу призведе до збільшення кількості дітей, позбавлених батьківського піклування, – додав Дмитро Гарбазей.

 

 

 

 

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x