Дмитро Овечкін: «Фільм створений для того, щоб «розм’якшувати» скам’янілі серця»

Дмитро Овечкін: «Фільм створений для того, щоб «розм’якшувати» скам’янілі серця»

Допрем’єрний показ художнього фільму «Мати Апостолів» відбувся в Черкасах 17 листопада. Про це повідомляють кореспонденти «Нової Доби».

Фільм присвячений матерям, діти яких загинули, захищаючи Україну. Кінострічка «Мати Апостолів» відзнята за реальними подіями, які відбувалися на сході України в 2014 році. Війну показано через історію однієї людини — матері. На думку режисера та знімальної групи, саме через цей образ вдалося передати повну картину трагедії.

Головну роль матері Софії Кулик зіграла Наталія Половинка. У стрічці героїня відправилася на пошуки єдиного сина Михайла – льотчика транспортного літака, збитого бойовиками над хутором Леонівка на окупованій території.

Як розповідає продюсер, черкащанин Дмитро Овечкін, для написання сценарію знадобилося пів року, адже спочатку вони збирали реальні історії, але не могли зрозуміти, як найкраще побудувати сюжет.

– Ми довго не могла придумати, як показати цю історію. І нарешті зійшлися на думці, що найкраще використати образ матері. У режисера Зази Буадзе була схожа із фільмом особиста історія. У 2008 році, коли тривала російсько-грузинська війна, його брат пропав без вісті. І він так само, як мати у стрічці, поїхав шукати брата. Тоді він знайшов його і вони разом повернулися додому, – зауважив Дмитро Овечкін та додав, що коли режисер запропонував показати історію через матір, то фільм почав створювати себе сам.

Креативна продюсерка Вікторія Тимошенко зазначає, що режисер запросив на кастинг акторів з усієї України. Вони чудово вжилися в ролі й тепер для багатьох буде відкриті нові шляхи до українського кінематографу.

– Я думаю, що після перегляду фільму не буде людини, яка залишиться байдужою. Я вважаю, що кожна жінка, матір побачить уклін для себе, своєї родини, відчує ту повагу, що намагалися передати через фільм. Адже ми намагаємося розкрити суть жінки, материнської любові у такій важкій темі як війна, – зауважила Вікторія Тимошенко та додала, що в сюжет покладена реальна історія жінки, яка втратила сина із авіаборту.

– Матір загиблого не захотіла стати прототипом для фільму, тому довелося змінювати план і корегувати концепцію. Стрічка знята на реальних подіях, але додано трошки художності, аби передати правильно емоцію. Біль матері складно відобразити, але на мою думку, це вдалося зробити за допомогою негативного героя Койота, якого зіграв талановитий сучасний актор Олександр Пожарський. Саме через нього показано, через які труднощі доводилося проходити і чоловікам. І на межі, коли він бачився із матер’ю українського льотчика Софією, спілкувався, показаний весь біль і трагізм, – додала Вікторія Тимошенко.

– Цей фільм про біль війни, про сильних жінок, любов українських матерів до синів. Він психологічно важкий, але дуже своєчасний та необхідний для суспільства. На шостий рік війни ми бачимо, як замовчується тема війни і страждання матерів, які не дочекалися синів, – додав Дмитро Овечкін.

Акторка Світлана Осипенко, яка зіграла матір, що проживає на окупованій території, розповідає, що фільм унікальний, адже показує з іншого боку війну.

– У стрічці порушено тему матері. Цей образ нібито над війною. Я кожного разу передивляюся фільм і сприймаю по-різному. Мені важлива також реакція глядачів. Сьогодні я в черговий раз переконалася, що цей фільм потрібний для людей, адже, коли вони переживають біль фільму, вони нібито відпускають свій, – зазначає Світлана Осипенко.

Фільм знімали пів року на території Київської та Житомирської області. Перший спеціальний закритий міжнародний показ фільму «Мати Апостолів» відбувся 25 лютого 2020 року в межах Європейського Фільм Маркету (EFM) Берлінського кінофестивалю «БЕРЛІНАЛЕ». Як розповідає продюсер, його високо оцінили дев’ять продюсерів з різних країн. Їх вразив фільм, але найбільше приголомшило те, що історія – не художній вимисел, а реальні події.

Офіційний трейлер:

Після перегляду глядачі поспілкувалися із творчою групою. На захід прийшов і батько загиблого черкащанина.

– Цей фільм дуже важкий психологічно, бо показано долю матері. Я знаю багатьох жінок із Черкас, які страждали в очікуванні синів. У фільмі показаний той бік війни, про який замовчують. Я думаю, певною мірою, у нас в Україні на цю тему є цензура. Про ті події все менше говорять, рідше згадують героїв, тому ця стрічка, як бальзам на душу, – зауважив батько загиблого.

Черкащанин, актор Олександр Гуменний додав, що кінострічка справді дуже сильна, емоційна, правдива та щира.

– Фільм варто передивитися абсолютно всім. Режисер і актори довели, що для того, аби показати війну, не обов’язково збирати масовку в 200 чоловік, використовувати тисячу одиниць техніки та спецефектів. Достатньо грамотного режисера, талановитих акторів та завзяття знімальної групи. Із задоволенням переглянув би ще раз цей фільм, – зауважив Олександр Гуменний.

У межах туру відбулася виставка фоторобіт учасника війни, сержанта, гранатометника Руслана Боровика.

Фільм показано в п’ятьох містах України. У прокаті він буде з 3 грудня в усіх кінотеатрах.

Довідково: у 2016 році документальний фільм «Повітряні захисники» посів перше місце на VIII Варшавському фестивалі авіаційних фільмів FlyFilmFestival. Фільм про Вінницький борт, який було збито в зоні АТО в 2014 році. Ця перемога наштовхнула організаторів на ідею створення художнього фільму про матір Героя України, командира літака Ан-26. Завдяки підтримці Міністерства культури України, Генерального Штабу України, Міністерства оборони України, добровольчих батальйонів, 95-ї бригади ДШБ ВСУ і авіаційних частин Василькова і Борисполя, знімальній групі вдалося завершити стрічку.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x